Documente online.
Username / Parola inexistente
  Zona de administrare documente. Fisierele tale  
Am uitat parola x Creaza cont nou
  Home Exploreaza
Upload






























Comerciantul

comert


Comerciantul

Personajul central in desfasurarea actelor de comert il constituie comerciantul . Desigur nu ne referim la o persoana anume in sensul strict al notiunii de personaj, ci la agentul economic (sub multiple forme de organizare) care realizeaza actele de comert.



Incercand sa definim comerciantul, putem spune ca acesta reprezinta persoana fizica sau 414j99e juridica a carei profesie este comertul, respectiv comerciantii sunt aceia care efectueaza acte de comert, iar aceasta este profesia lor obisnuita.

In legatura cu efectuarea profesiunii de comerciant se impun a fi mentionate restrictiile cu privire la posibilitatea de a exercita diverse activitati comerciale, precum si obligatiile si prerogativele comerciantului.

In ceea ce priveste restrictiile ce privesc exercitarea profesiei de comerciant, acestea se regasesc in legislatia specifica domeniului respectiv, legislatie ce urmareste sa asigure un statut clar comerciantilor si sa nu permita practicarea acestei profesii de persoane necorespunzatoare. Se imbina in acest cadru aspectele de ordin economic (posibilitatile financiare ale celor care doresc sa profeseze) cu cele morale.

Referitor la restrictiile cu privire la persoanele care doresc sa efectueze acte de comert apar doua probleme importante: evidentierea incapacitatii de a face acte de comert si a incompatibilitatii.

In ceea ce priveste incapacitatile, in tarile cu o economie de piata dezvoltata, legislatia in vigoare precizeaza ca nu au voie sa faca comert persoanele afectate de interdictii legale ca urmare a unor condamnari suferite pentru delicte contra cinstei, onestitatii, delicte fiscale sau economice, deasemenea persoanele care au suferit anumite interdictii judiciare pentru proasta gospodarire a resurselor pe care le-au avut in administrare si minorii sub 18 ani.

Referitor la incompatibilitati, legislatia prevede ca exercitarea profesiei de comerciant nu poate fi realizata in acelasi timp cu profesia de avocat, magistrat, notar, militar. Altfel spus, aceeasi persoana nu poate exercita concomitent profesia de comerciant si magistratura, sau militarie activa.

Se impun a fi evidentiate si restrictiile referitoare la modul de organizare a diferitelor tipuri de comert in care sens este vorba de comert a caror organizare nu poate fi desfasurata de intreprinzatori particulari, statul instituind un anumit monopol, apoi de sectoare de comert reglementate si controlate (competenta profesioanla in cazul farmacistilor de exemplu), sectoare de comert care isi desfasoara activitatea sub restrictia unor prescriptii speciale (comertul cu arme, cu bijuterii etc.) si sectoare comerciale a caror activitate se poate desfasura numai pe baza unei autorizatii administrative speciale eliberata de catre un organ guvernamental sau municipal (activitatea unitatilor comerciale incomode, generatoare de zgomote, a unitatilor de transport rutier si aerian etc.).



Exercitarea profesiei de comerciant presupune pentru acesta, indiferent ca este persoana fizica sau juridica, o serie de obligatii, precum si o serie de prerogative. In ceea ce priveste obligatiile comerciantului, acestea au in vedere organizarea sistemelor de relatii, responsabilitatea fiscala si calitatea de patron.

Organizarea sistemelor de relatii are in vedere obligatiile privind tinerea evidentei contabile, deschiderea unui cont la o banca, suportarea consecintelor falimentului, regimul judiciar in cazul suspendarii unei plati.

Responsabilitatea fiscala presupune plata impozitelor de orice natura, in mod deosebit a taxei pe valoare adaugata.

Calitatea de patron si obligatiile ce decurg de aici au  in vedere raporturile cu salariatii, respectarea codului muncii, respectarea contractelor de munca, a securitatii muncii, etc.

Prerogativele comerciantului au in vedere drepturile de care acesta beneficiaza in exercitarea profesiei sale, in vederea indeplinirii scopurilor pe care si le propune. Se inscriu in acest cadru dreptul de a fi ales si a alege in cadrul Camerelor de Comert, posibilitatea de a beneficia de masuri speciale cu privire la urmarirea contractelor comerciale si a altor acte care privesc activitatea comerciala,dreptul de a contesta anumite hotarari care i se par neconforme cu realitatea si de a aduce probe in acest sens, dreptul de a acorda sau primi imprumuturi comerciale.





Document Info


Accesari: 28960
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )