Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




MATERIALE METALICE

Chimie


MATERIALE METALICE

a) PROPRIETATILE METALELOR



Prima proprietate a metalelor cu care interactioneaza omul este culoarea. In functie de metal si de compozitia sa , acesta are o anumita nuanta , mai īnchisa sau mai deschisa.

Orice metal prezinta in sectiune proaspata un luciu specific. La anumite metale luciul se obtine prin slefuire. La metalele pretioase luciul nu este afectat de corodare , oxidare etc. , iar la alte metale luciul este protejat prin diferite tratamente chimice (eloxare , patinare etc.)

Majoritatea metalelor au o structura cristalina ce se observa la microscop. Marimea , forma , compozitia si orientarea cristalelor defineste structura cristalina a metalului. Structura poate fi : fina (cristale mici , uniforme , strāns legate intre ele ) sau grosiera (cristale mari , neuniforme). O mai mare finete a structurii īnseamna si o rezistenta mai mare a materialului.

Dupa ce fortele mecanice cu care se actioneaza asupra unui metal sunt īndepartate unele revin la forma initiala dānd dovada de elasticitate .Altele raman in noua forma fara a prezenta defecte , dānd dovada de maleabilitate. Maleabilitatea metalului creste prin īncalzire. Cānd un material poate fi laminat in foite se poate spune despre el ca este maleabil (metalele nobile).

Unele metale pot fi trase in sārme , fiind ductibile . Tenacitatea este o alta proprietate importanta a metalelor , care se manifesta prin rezistenta la rupere , alungindu-se pana la o anumita limita. La celalalt pol se afla metalele casante care se rup fara sa se deformeze.

Duritatea este proprietatea metalelor de a se opune patrunderii altor corpuri in masa lor , iar aceasta proprietate poate fi sporita prin calire (otelul).

Alta proprietate importanta pentru industrie este fuzibiltatea , adica trecerea sub actiunea agentului termic din starea solida in cea lichida (topire). Tot la actiunea caldurii , unele metale isi maresc volumul , fiind ductibile . Prin racire , ele se contracta si isi micsoreaza volumul .

Conductibilitatea este cea mai folosita proprietate a metalelor. Ea poate fi termica sau electrica(aurul , cuprul , fonta ,otelul) . Magnetismul este si el foarte folosit si consta in atragerea altor metale de aceeasi natura.

Rezistenta la uzura (frecare) , este direct proportionala cu duritatea .Cu cat duritatea este mai mare , cu atāt si rezistenta la frecare este mai mare. Prin tratare chimica sau termica duritatea creste (calirea otelului).

Fluajul se manifesta prin deformarea lenta si continua , in timp, sub actiunea unei sarcini constante.

b) TIPURI DE METALE

Metalele se īmpart in doua mari categorii: feroase si neferoase.

Metalele feroase sunt cele care contin fier in compozitia lor . Cele mai importante sunt fontele si otelul. Fonta este un aliaj al fierului cu carbonul , avānd un continut de carbon mai mare de 1,7% C , sau cu alte elemente : siliciu , mangan , sulf , fosfor.

Fontele brute pot fi aliate si nealiate. Fontele aliate pot fi : fonte cu siliciu - max. 18% (rezistenta la coroziune si la acizi , duritate foarte mare ) , fonte cu fosfor (rezistenta scazuta) , fonte cu nichel (bune proprietati mecanice , rezistenta la uzura la temperaturi ridicate) , fonte cu crom si nichel ( duritate , rezistenta , tenacitate mare).

Otelul are in componenta sa chimica : fier , carbon , siliciu , mangan , crom , nichel , sulf , fosfor. Poate fi turnat , forjat si laminat .

Metalele si aliajele neferoase se caracterizeaza prin lipsa fierului din compozitia lor chimica .Cuprul este rosiatic , luciu sclipitor , bun conductor de electricitate si caldura . Prin aliere cu cositorul se obtine bronzul , prin aliere cu zincul - alama , etc. Aluminiul este argintiu , bun conductor de electricitate , nemagnetic , se prelucreaza usor prin aschiere si presare si se aliteaza pe unele materiale pentru protejarea lor īmpotriva coroziunii. Zincul are culoarea alb-albastruie , este casant pana la 100 grade celsius , poate fi laminat in foi si desi se oxideaza este des folosit in zincarea tevilor si sārmelor din otel deoarece stratul coroziv cu care se acopera īmpiedica continuarea corodarii. Cositorul este alb-argintiu cu nuanta galbuie , nu este atacat de agentii corozivi atmosferici , dar este usor atacat de acizii sulfurici si azotici. Plumbul are o culoare cenusie , cu aspect lucios , este foarte moale , se lamineaza in table si se foloseste in aliaje la lipirea componentelor electrice. Magneziul este un metal lucios de culoare alb-argintie , oxideaza usor si arde usor cu flacara albastruie .

Aliajele neferoase au procentul de fier din compozitie intre zero si cinci la suta . In functie de greutate pot fi clasificate astfel : aliaje grele sau usoare . Principalele aliaje neferoase sunt : bronzul , bronzul de aluminiu , alame , duraluminiu , siluminiu , electronul , etc.


Document Info


Accesari: 20833
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )