Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Design Explorer-ul

Informatica


Design Explorer-ul

1. Protel Design Explorer



Design Explorer-ul este o interfata la proiectele dvs. si la diversele instrumente de proiectare folosite pentru a crea proiectele dvs.

Design Explorer-ul se deschide prin selectare. Protel 99SE din meniul Windows Start.

Design Explorer are un numar de caracteristici care îl diferentiaza de alte aplicatii Windows. Acestea includ:

- capacitatea de a stoca mai multe documente intr-un singur fisier Design Database. Acestea pot fi documente Protel, asemenea fiselor si schemelor, fisiere PCB, etc si orice tip de document creat de orice aplicatie Microsoft Windows.

- exista o singura fereastra de editare de document pentru fiecare baza de date deschisa, denumita in acest manual drept Design Window (ferestra de proiectare). Fiecare document pe care îl deschideti din DDB este deschis intr-un TAB separat in cadrul aceleiasi ferestre de proiectare. Acest fapt va permite sa administrati orice proiect incepând cu o singura schema pâna la proiecte complexe care cuprind multiple situri de scheme si PCB-uri, la fel ca si alte documente ale proiectului, ca si cele in Word sau Excel sau Visio si asa mai departe.Cele de mai sus sunt ilustrate de figura 2.01, care prezinta anticipat un caz de proiect complex si amplu.

2. Lucrul în DeEx

Panoul de navigare Design Explorer de care va folositi pentru a administra proiectul d-voastra va permite sa creati (in el) o ierarhie de proiectare în orice adâncime, sa navigati in aceasta ierarhie de proiectare si sa realizati toate operatiile standard de management al documentelor ca: copy, paste, move si delete.

Lucrul in Design Explorer este usor, Existând analogii evidente, usor identificabile cu Windows File Explorer.

La fel ca si în File Explorer, exista 2 regiuni în care se lucreaza: arborele de navigare în panoul din stânga si imaginea unde sunteti in mod curent in arbore, în dreapta. În Design Explorer, aceasta o fereastra spre baza de date Design Database deschisa si este numita Design Window (fereastra de proiectare), conform figurii 2.02.

2.1 Folosirea Panoului de navigare

Panoul de navigare din stânga arata relatia schematica (de arbore) între toate documentele proiectului dvs. La fel ca si Windows File Explorer, va arata cum toate documentele de proiectare sunt stocate in Design Database.

Panoul de navigare va arata si toate legaturile /relatiile logice între fisele cu scheme (schematic sheets) din fiecare schema de proiect.

În panoul de navigare puteti efectua urmatoarele :

- dati click pe pentru a detalia acea ramura a arborelui.

- dati click pe - pentru a inchide acea ramura a arborelui.

- dati dublu click pentru a detalia arborele si de asemenea pentru a deschide un folder in fereastra de proiectare (Design Window).

- dati click si mentineti pe un fisier / folder apoi drag & drop in alt folder pentru a-l muta. Daca efectuati aceasta operatie asupra unui folder va fi mutat si continutul sau.

- dati click dreapta si mentineti pe un document sau folder apoi drag & droppe un alt folder. Când îi dati drumul mousul va deschide un mic meniu din care puteti selecta Move, Copy sau Create Shortcut.

- cel mai bun mod de a naviga in Design Database este sa folositi panoul de navigare.

Dând click pe sau pe - in arborele de proiectare puteti explora diversele ramificatii ale arborelui fara sa trebuiasca sa deschideti un folder sau un document. Când localizati documentul în care doriti sa lucrati, dati click stânga o data pe icoana documentului sau pe numele sau. Documentul va fi deschis, gata de editare.

2.1.1. Lucrul în fereastra de proiectare integrata

Fereastra de proiectare are doua tipuri de imagini:

a. imaginea folderelor care arata toate documentele si subfolderele din cadrul folderului respectiv; A folder wiew in the Design Window figura 2.03

b. imagini editor, care arata documentul gata de editare. An editor wiew in the Design Window figura 2.04

Puteti avea multiple imagini de fiecare tip deschise in acelasi timp. Numele fiecarui document sau folder care este deschis la momentul respectiv in memorie este aratat / prezent intr-un tab de-a lungul ferestrei de proiectare. Dati click pe tab pentru a face folderul sau documentul activ. Imaginea de folder in fereastra de proiectare se poarta la fel ca si in Windows File Explorer. În imaginea de folder puteti sa :

- dati dublu click pe o icoana pentru a deschide respectivul fisier/ folder.

- Shift + click, Ctrl + click si click- and- drag a- box de jur împrejur pentru a selecta documente si foldere.

- click si drag (târâti) pentru a muta documentele si folderele dintr-o imagine a folderului în alta (chiar si într-o alta Design Database).

- click dreapta si târâti documentele si folderele, când le "dati drumul" in folderul destinatie un mic meniu va aparea, întrebând daca doriti sa Move (mutati), Copy sau Create Shortcut (creati o scurtatura) la obiectele mutate.

- click dreapta pe o icoana ca sa expuna un meniu de manipulare / gestionare a fisierului/ folderului în care puteti exporta un document sau sa importati un obiect (nonProtel).

-click dreapta altundeva in folder pentru a expune un meniu diferit, unde puteti crea noi documente sau foldere, importa documente, face legaturi cu documente externe, da Paste din clipboard sau a schimba imaginea.

Diferite tipuri de imagini de editari de documente, fiecare tip diferit de document este editat într-o alta imagine de editare. De exemplu, documentele schematice sunt editate în imaginea Schematic Editor, PCB-urile într-o imagine PCB Editor, rapoartele ASCII într-o imagine Text Editor ssi asa mai departe. Veti observa ca odata ce dati click pe un tab din portiunea de sus a Ferestrei de Proiectare ca sa fie mutata dintr-o imagine in alta, meniurile toolbar-urile se schimba.

2.1.2. Lucrul cu multiple documente deschise

O unica fereastra de proiectare este convenabila pentru ca uneste toate documentele de proiectare deja deschise. Va puteti misca printre documente deschise dând click pe tabul corespunzator, aflat in portiunea de sus a ferestrei de proiectare sau dând Ctrl + Tab si Ctrl + Shift + Tab ca scurtatura.

2.1.3. Închiderea unui document deschis

- pentru a închide un document activ puteti ori sa dati click dreapta pe tabul documentului si apoi sa selectati Close din meniul care apare; ori sa selectati din File- Close din meniu.

2.1.4. Împartirea ferestrei de proiectare :

Când trebuie sa priviti doua sau mai multe documente în acelasi timp, puteti imparti o unica fereastra in mai multe parti / regiuni.

Cel mai usor mod de a împarti fereastra de proiectare este click dreapta pe tabul active de pe displaz în zona libera a Ferestrei de Proiectare (Design Window). Tabul activ are o mica icoana in stânga.

În meniul care apare sunt mai multe optiuni de Split (împartire). În figura de mai sus s-a ales optiunea Tile Tabs, adica împartirea ferestrei in patru regiuni, una pentru fiecare tab care era deschis în momentul in care optiunea a fost aleasa.

2.1.5. Rearanjarea taburilor într-o fereastra de proiectare împartita

Taburile dintr-o fereastra împartita pot fi rearanjate dând click, mentinând si apoi târând (dragging) tabul din regiunea in care se afla in mod curent intr-o alta portiune a ferestrei. Cu putin exercitiu veti gasi ca este usor sa rearanjati taburile astfel incât afisarea sa fie exact cum va doriti :(II ) .

2.1.6. Modificarea masurii marimii unei regiuni dintr-o fereastra de proiectare

Puneti cursorul pe marginea unde doua regiuni ale unei ferestre împartite se intâlnesc. Când faceti acest lucru, doua sageti cu capat dublu vor aparea, dati click si modificati marimea acestor doua regiuni.

"Restoring" o fereastra de proiectare împartita pentru a prezenta o singura imagine.:

Daca ati împartit fereastra de proiectare intr-un numar de regiuni puteti cu usurinta "restor" fereastra de proiectare intr-o imagine unica. Pentru acest lucru, dati click dreapta pe unul din taburi si selectati MergeTabs din meniu.

2.2. Ce este o baza de date de proiectare? (Design Database)

O baza de date Protel- reprezinta totalitatea proiectelor/documentelor de proiectare, organizate si stocate intr-un unic fisier pe hard-diskul dvs, pentru acces si administrare convenabile. O baza de date Protel 99SE are extensia de fisier .Ddb.

Toate documentele create in proiectare sunt stocate în aceasta baza de date, de exemplu scheeturi de scheme, PCB, BOM, rapoarte DRC, fisiere Gerber si asa mai departe. Baza de date stocheaza de asemenea si foldere sau informatii despre ierarhia de proiectare.

Când deschideti pentru prima oara baza de date de proiectare, doar folderul din nivelul de sus (?) este deschis in fereastra de proiectare, nici unul din documentele din cadrul bazei de date nu este deschis. Asta inseamna ca pÂna si cea mai mare baza de date, continând mii si mii de documente se deschide foarte rapid.

Puteti deschide selectiv diferite documente in baza de date de proiectare.

Când vreti sa deschideti un document dati click o singura data pe o icoana de document din cadrul arborelui sau dublu click pe icoana documentului prezenta in imaginea folderului.

Detasarea unui tab într-o fereastra separate:

De asemenea puteti detasa un tab dintr-o fereastra de proiectare pentru a o expune intr-o fereastra separate. Pentru a detasa tabul activ, dati click dreapta pe el pentru a deschide meniul din care selectati Detash tab. Acest tab va aparea într-o fereastra separata.

"Restoring" taburilor detasate în fereastra de proiectare originala :

Pentru a pune inapoi toate taburile detasate în fereastra de proiectare originala, dati click dreapta pe un tab in fereastra originala si selectati Merg Project. Documentul se va deschide intr-o noua imagine în fereastra de proiectare. Ca sa verificati care documente sunt deschise in prezent, uitati-va la taburile prezente in partea de sus a ferestrei de proiectare.

2.2.1. Crearea unei noi baze de date -figura 2.09

Pentru a crea o noua baza de date selectati File-New Design din meniuri. Dialogul pentru noua baza de date de proiectare va aparea. Setati tipul stocarii, precizati numele bazei de date si schimbati locatia daca trebuie.

Selectarea tipului de stocare

Documentele de proiectare pot fi stocate in 2 moduri diferite:

- daca tipul setarii este stocat in MS Access Database, atunci toate documentele de proiectare sunt stocate intr-un unic fisier de baze de date MICROSOFT ACCESS.

- daca tipul stocarii este setat in Windows File System, atunci toate documentele de design sunt stocate direct in locatia specificata la capatul dialogului.

Nu conteaza care system de stocare este ales, modul in care lucrati in Design Explorer este acelasi. Daca proiectarea dvs. se foloseste de tipul de stocare Windows File System tot deschideti proiectul întâi-dupa aceea schemele, PCB sau alte documente. Daca nu puteti muta documentele într-o baza de date Windows File System cu ajutorul Windows File Explorer, ele trebuie importate intr-o baza de date înainte sa fie deschise. Puteti importa un numar de fisiere prin importarea unui folder sau "tarandu-le" din Windows File Explorer direct intr-o proiectare deschisa.

Ţineti minte ca proiectarile care se folosesc de stocarea de tip Windows File System nu suporta toate trasaturile DesignTeam, de exemplu controlul accesarii documentului. Alte trasaturi de proiectare integrate ca de exemplu sincronizarea si deschiderea unui document în timpul printarii si setlisting sunt suportate.

2.2.2. Protejarea unei baze de date prin parola

Daca va doriti sa protejati prin parola o baza de date în timp ce o creati, dati click pe tabul Password si specificati parola. Puteti proteja o baza de date de proiectare în orice moment, intrând in folder-ul Members si scriind parola pentru membrul Admin. Ca sa dezactivati protectia unei baze de date îndepartati parola de la membrul Admin. Protectia prin parola nu este disponibila atunci când baza de date de proiectare foloseste tipul de stocare Windows File System.

2.2.3. Crearea unui nou document în baza de date de proiectare )

Înainte de a incepe sa creati un nou document, navigati mai întâi în folderul în care vreti ca documentele sa fie stocate. Data fiind imaginea din figura 2.12 se deschide cu click St meniul File se da clik pe New si se obtine un chenar de dialog ca cel din figura 2.12 . Cu mouse-ul sau altfel se selecteaza tipul de document dorit si se da comanda OK cu Enter.

Tipurile de documente care pot fi create depinde de editorii de document disponibili. Abilitati optiunea Show all Document Knds pentru o lista completa.

Pentru noul document va aparea o icoana in Fereastra de proiectare. Sub icoana se afla înscris un numele generic al icoanei însotit de extensia specifica(ex. Doc1.Txt ; Wave1.WVF ; etc..). Pentru a da un nou nume documentului dati click o data pe icoana documentului ca sa îl selectati (in imaginea folderului, nu în arbore), apoi selectati: Edit-Rename din meniuri (sau apasati tasta F2). Textul va aparea scos in evidenta, find posibila înscrierea noului nume de la tastatura.

De ce sunt icoane non-Protel in dialogul pentru noul document?

Una dintre caracteristicile performante ale Protel 99SE este capacitatea sa de a suporta atât documente Protel cât si non-Protel. Orice document care este creat si editat de serverul OLE (inregistrat in PC-ul dvs.) va aparea in dialogul pentru document sau atunci când abilitati optiunea Show All Document Knds (arata toate tipurile de documente).

Aceste documente non-Protel sunt stocate înauntrul bazei de date de proiectare, dar pot fi editate de aplicatia (OLE SERVER) care le-a creat.

Aceasta trasatura performanta va permite sa stocati toate documentele asociate proiectului in cadrul bazei de date de proiectare. Stocând aceste documente în cadrul bazei de date beneficiati de avantajele unei baze de date unice, dar impartite-toate documentele fiind tinute impreuna, accesul la baze de date si documente este controlat, documentele fiind monitorizate si inaliate. Cu referire la acest subiect, Setarea / Instalarea unei baze de date împartita pentru echipa dvs. de design, mai incolo în acest capitol cu detalii în plus despre aceste trasaturi.

2.2.4. Editarea unui document - figura 2.12 a

La prima deschidere a unei baze de date de proiectare (Ddb) nici unul dintre documentele bazei de date nu este deschis. Este deschis doar folderul de la nivelul superior. Exista si se pot utiliza doua modalitati de a deschide pentru editare un document în baza de date de proiectare.

Prima modalitate este cea de a folosi Panoul de Navigare (din stânga) pentru a localiza un document in baza de date, apoi dati click o data pe icoana sa pentru a se deschide, asa cum rezulta din figura 2.12 a Avantajul acestei modalitati este ca puteti localiza si deschide documentul (nu conteaza cât este de adânc in baza de date) fara sa deschideti nimic altceva. Pentru indicii despre folosirea Panoului de navigare vezi

Folosirea Panoului de Navigatie mai devreme in acest capitol.

Modalitatea alternativa este sa dati dublu click pe icoana subfolderului corespunzatoare din cadrul imaginii folderului plasata în Fereastra de proiectare (din dreapta), apoi dublu click pe ea. Subfolderul se va deschide. Dezavantajele acestei a doua modalitati sunt :

- trebuie sa deschideti toate folderele si de asemenea si documentul

- trebuie sa stiti cu exactitate unde este documentul.

Editarea documentelor non-Protel :

Pe lânga stocarea documentelor non-Protel in cadrul bazei de date de proiectare, puteti sa si editati aceste documente si sa aveti documentul "update-at"

(modificat/modernizat), salvat inapoi in baza de date.

Documentele create de OLE SERVER (ca de exemplu documente Word si Excel) pot fi editate direct din Design Explorer. Când dati click ca sa deschideti un document Word stocat în baza de date Microsoft Word, se deschide si documentul Word este deschis în el gata de editare. Când salvati modificarile facute in Word, documentul este rescris in baza de date.

2.25. Importarea unui document extern în baza de date de proiectare

Pentru a importa un document in baza de date, dati click dreapta in imaginea de pe display a folderului (într-o zona libera) pentru a se afisa meniul flotant (floating menu), apoi click pe Import în acest meniu. Dialogul pentru importarea documentului va aparea. Navigati pentru a localiza documentul necesar, selectati-l, apoi dati click OPEN si importati-l. O copie a documentului este salvata in baza de date de proiectare si icoana ei se adauga in folderul curent, având înscrisa sub ea numele documentului si tipul extensiei.

Icoana documentului si extensia precizeaza care editor de document este folosit pentru a edita acest document. De exemplu :

Un document Protel PCB va avea o icoana PCB si extensia cunoscuta, indicând ca va fi deschisa de editorul PCB al Protelului iar

Un document Microsoft Word va avea icoana Word si extensia cunoscute, indicând ca va fi deschis in Microsoft Word. Un document AutoCad DWG va avea icoana AutoCad. Când dati dublu -click pe o icoana AutoCad, editorul AutoCad-ului se va lansa in exteriorul Design Explorer-ului si documentul DWG pe care ati dat dubluclick se va deschide.

Daca nu se recunoaste un editor pentru documentul de importat si se da o icoana speciala, care indica faptul ca ea nu poate fi deschisa prin dubluclick. Puteti schimba editorul corespunzator unui document dând dublu-click si selectând Prop( ).

2.2.6. Legatura cu un document extern

Pe lânga stocarea documentelor in cadrul bazei de date de proiectare, puteti sa faceti legaturi cu documente externe. Aceasta legatura va permite sa asociati un document cu un proiect, fara sa trebuiasca sa-l stocati in cadrul bazei de date de proiectare.

Documentele cu care s-a realizat legatura (linkate) sunt editate in ferestra de proiectare in modul normal.

Exista dezavantaje in ceea ce priveste legatura cu un document extern. Trebuie s tineti minte ca documentul este extern asa ca mutarea, stergerea sau administrarea lui trebuie sa se faca separat de administrarea bazei de date de proiectare.

Celalalt dezavantaj este ca nu puteti încuia un document extern in timp ce lucrati cu el, asa ca nu îl puteti proteja impotriva posibilitatii ca 2 proiectanti sa aiba acelasi document deschis si sa-si scrie peste munca fiecaruia.

Pentru a linka un document extern dati click dreapta în imaginea folderului pentru ca meniul sa apara, apoi dati LINK in acest meniu. Va aparea dialogul LINK Document. Navigati pentru a localiza documentul necesar, selectati-l, apoi dati click pe OPEN pentru a-l linka. O icoana este adaugata folderului prezent. Tineti minte ca icoana are o mica sageata în coltul stânga jos, indicând ca are linkat un document extern.

2.2.7. Exportarea documentelor din baza de date

Considerând un document din baza de date de proiectare, este posibila exportarea unei copii a sa în (pe) HardDisk sau în retea. Pentru a exporta un document pentru a-l selecta dati click dreapta pe icoana sa în imaginea de pe display a folderului. Pentru ca meniul sa apara se repeta una sau mai multe click-uri Dr, apoi se selecteaza EXPORT (din meniu). Pe display apare chenarul de dialog intitulat Export Document prezentat în figura 2.13 a. Chenarul indica numele sub care se face salvarea, locul salvarii, tipzl salvarii. Exportul (salvarea) se finalizeaza cu comanda Save (Enter sau click St). La aceasta comanda pe display se afiseaza progresia de realizare a exportului.

Este important sa se retina ca documentul nu este sters din bazele de date de proiectare (nu este mutat), ci doar o este copiat în locatia, cu numele si în forma specificate în chenarul de dialog.

De asemenea se poate exporta un folder în întregul sau (cu subfoldere). Un folder cu acelasi nume este creat în HarDDisk si toate documentele si subfolderele din baza de date de design selectata sunt exportate.

2.2.8. Managementul documentelor în baza de date de proiectare-p24

fig.2.14

Folositi Design Explorer pentru a administra documentele din cadrul bazei de date de proiectare - la fel cum folositi Windows File Explorer ca sa administrati documentele din hard diskul dvs.

Folosirea folderelor pentru crearea de ierarhii

Puteti sa administrati documentele din cadrul bazei de date creând foldere, ca sa categorizati si stocati documente in felul in care se potriveste proiectarii. Ca si in Windows File Explorer, puteti crea o ierarhie de foldere, cu foldere in foldere.

Pentru crearea unui nou folder, dati click dreapta în imaginea folderului din fereastra de proiectare integrata, apoi dati click pe NEW in meniul care apare. Dati click pe folder in dialogul de document nou si apoi click pe OK. Noul folder va aparea cu un nume generic ca si Folder1. Pentru a redenumi folderul, dati click o data pe folder ca sa-l selectati, apoi selectati Edit-Rename din meniuri (sau apasati pe F2 ca scuratura).Textul va aparea scos in evidenta gata pentru introducerea unui nou nume.

Mutarea, copierea, stergerea documentelor :

Design Explorer-ul suporta toate scurtaturile cunoscute din File Explorer :

- Shift + click, Ctrl + click si click si târârea unei ferestre pentru a selecta documente si foldere.

- apasati tasta Delete ca sa stergeti selectia curenta

- "drag and drop" dintr-un folder în alt folder ca sa mutate selectia curenta

- click dreapta, "drag and drop"o selectie ca sa apara un meniu de unde puteti alege dintre Copy, Move si Create Shortut.

- apasati Ctrl +C ca sa copiati selectia curenta, apoi Ctrl +V pentru Paste.

- click dreapta pe o selectie pentru a arata un meniu unde puteti da Copy, Cut, Delete etc.

Redenumirea unui document sau folder :

Ca sa redenumiti un folder, mai intâi selectati-l (click o data pe icoana lui), apoi selectati Edit - Rename din meniuri sau apasati F2 ca tasta rapida. O casuta de editare va aparea in jurul numelui sau si textul va fi selectat. Înscrieti noul nume, incluzând orice extensie de fisier. Protel 99SE nu foloseste extensia de fisier pentru a identifica documentele din cadrul bazei de date - putesi folosi orice extensie doriti sau nici una.

2.2.9. Realizarea unei baze de date

împartita pe membrii echipei de proiectare figura 2.15 -p25

Protel 99 incorporeaza in Design Explorer o tehnologie SmartTeam (Echipa Desteapta). Aceasta tehnologie permite ca accesul controlat al documentului sa fie definit de echipa design si depozitat în baza de date design. Furnizeaza o functionalitate similara cu accesul controlat al retelei standard, precum alegerea membrilor si definirea permisiunii de acces a nivelului folderului si documentului.

Când creezi o noua baza de date de proiectare punctele ce controleaza accesul nu vor permite accesul. Restrictia de acces va fi posibila doar atunci când membrii echipei Admin au o parola specificata. Odata realizata, oricine încearca sa acceseze baza de date design va fi îndemnat sa specifice numele de membru si parola. Pentru a face acest lucru ei vor trebui sa fie definiti ca membrii.

Dupa crearea unei noi baze de date design se foloseste panoul de navigare design pentru a deschide folderul Echipa de Proiectare (Design Team), ca în figura 2.15. Se da un click pe folderul membrii pentru a-l deschide si pentru a crea noi membrii. Se da un click pe folderul permisiuni pentru a-l deschide si a definii aceasta permisiune.

O baza de date de proiectare va prezenta un dialog de conectare odata ce parola e definita pentru membrii Admin

2.2.10. Crearea membrilor de echipa

Ce-02-11-p25-fig2.16

Când creezi o noua baza de date design exista doi membrii creati deja apriori (din greseala, absenta), Admin si Guest (oaspete). Pentru a crea un nou membru si a se ajunge la sitatiile reale cumaimulti utilizatori ,se da un click Dreapta pe imaginea folderului dechis membrii pentru a-l vedea. Se da click Dr, se deschide submeniul New Member si pe display apare caseta de dialog User Properties din figura 2.16 a. care se completeaza ca atare. În caseta de dialog Proprietati User care apare trebuie definite: numele membrului (folosit la conectare în fereastra Sesiuni si când se defineste permisiunea), descrierea lor si parola de conectare.

Noii membrii si parola acestora poate fi definita doar daca se conecteaza cu numele Admin

Definirea permisiunilor membrilor echipei

Absenta precizarii permisiunilor de proiectare din sistemul bazei de date permite membrilor echipei sa citeasca, sa scrie, sa creeze sau sa stearga liber, fara restrictii în cadrul docomentului (documentelor). Acest acces liber este limitat prin înscrierea permisiunilor, acordîndu-se fiecarui membru al drepturi specifice individualizate.

Pentru acordarea si precizarea permisiunilor se acceseaza Permissions si se da clickDr. Asubmeniul New Rule a carei acticare (click St) determina aparitia casetei de dialog Permissions Rule Properties din figura 2.16 b care se completeaza ca atare.

Permisiunile lucreaza într-o maniera ierarhica - permisiuni definite la un nivel mai înalt în baza de date pot fi citite de permisiuni definite la un nivel mai scazut în baza de date.

Permisiunile pot fi definite doar daca se conecteza cu numele Admin

2.2.12. Permisiuni absente-default

Când creezi o noua baza de date design sunt create urmatoarele permisiuni absente :

Membru

Document

Permisiuni

Definire

Admin

[R,W,D,C]

Linia diagonala spre stânga semnifica originea (cel mai mare folder) din baza de date creata . Aceasta permisiune înseamna ca membrii Admin pot citi , scrie, crea sau sterge atât în originea bazei de date cât si în orice alt folder de sub aceasta. Aceasta înseamna ca au o libertate completa pe tot cuprinsul bazei de date.

Guest

[R]

Un membru oaspete poate citi orice document de la origine bazei de date în jos.

[Toti membrii]

[R,W,D,C]

Cuprinde fiecare membru, adica orice membru cu exceptia oaspetelui poate sa citeasca, sa scrie, sa creeze sau sa stearga oriunde în baza de date. Pentru a restrictiona baza de date si apoi sa ofere permisiuni se schimba aceasta permisiune generala în a citi doar sau a nu avea permisiuni .

[Toti membrii]

\ Echipa design

Aceasta permisiune înseamna ca nici un membru nu are drepturi în folderul echipei design sau în alt folder de sub acesta. Se vor putea accesa folderele membrilor, permisiunilor si sesiunilor dar nu se va putea deschide nimic în acestea. Astfel modificarea membrilor sau a permisiunilor va fi permisa doar lui Admin.

[Toti membrii]

\ Echipa design \ sesiuni

[R,W,D,C]

Acesta permisiune înseamna ca fiecare membru are drepturi complete în folderul sesiuni. Aceasta regula ridica restrictia în folderul sesiuni, creata de regula de mai sus din folderul echipei design.

2.2.13. Un exemplu de permisiuni- fig 2.17 p27

Urmatorul exemplu demonstreaza modul de folosire al permisiunilor:

"Admin" a citit, a scris, a creat si a sters permisuni pe tot cuprinsul bazei de date

"Guest" poate citi orice document în baza de date

"Toti Membrii" pot citi orice document în baza de date. Lipsa acestei permisiuni este ca nu poate citi, scrie, crea sau sterge- în aceasta baza de date design permisiunea a fost schimbata în a citi doar, îndepartând libertatea totala. Aceasta înseamna ca permisiunile care permit accesul trebuie adaugate.

Membrii echipei "Gustaf" pot citi, scrie, crea sau sterge orice document de la folderul design în jos, cu exceptia lui Rate Controller.pcb, pe care pot doar sa-l citeasca.

"Joe" poate sa citeasca de la foderul design în jos, cu exceptia Rate Controller.pcb, pe care poate sa-l citeasca si sa-l scrie. Joe nu poate crea noi fisiere si nu le poate sterge pe cele existente (inclusiv Rate Controller.pcb).

Permisiunile lui "Vern" îi permit acestuia sa citeasca, sa scrie, sa creeze sau sa stearga pe tot cuprinsul bazei de date.

2.2.14. Monitorizarea documentelor ce sunt deschise

-p27-fig. 2.18

Este important sa poti spune exact ce document a deschis fiecare membru al echipei atunci când se lucreaza împreuna în baza de date design. Pentru a se vedea ce documente sunt deschise în mod curent în baza de date design, se deschide folderul Sesiuni.

Folderul sesiuni va însira: numele documentului, locatia în baza de date design, membrii echipei care l-au deschis, numele PC-ului si situatia încuiata (nepermisa).

Mai jos este prezentat un exemplu de folder Sesiuni: p28-fig.2.19

"Gustaf" are doua documente deschise, Rate Controller.pcb si Timing Module. Gustaf are documentul Timing Module încuiat si este pe punctul de a încuia si documentul Rate Controller.pcb. Aceste documente vor putea fi deschise de alti membrii care au acest drept dar nu vor putea fi salvate , chiar daca în mod normal permisiunile le permit acest lucru.

"Joe" are Rate Controller.pcb deschis dar încuiat.

"Vern" are Rate Controller.pcb si Timing Module deschise. Ambele documente au fost deschise si încuiate de alti membrii ai echipei, asa ca Vern nu va putea salva schimbarile aduse acestui document, chiar daca perisiunile îi permit acest lucru.

Pentru a reîmprospata lista din folderul Sesiuni se selecteaza din meniu View-Refresh.

Încuierea unui document

Se da un click dreapta pe un document în folderul Sesiuni pentru a-l încuia sau descuia. Figura de mai sus arata un document ce e pe cale de a fi încuiat. Odata încuiat acesta poate fi descuiat doar de membrii echipei care l-au încuiat. Când membrii echipei care au încuiat documentul îl închid acesta se deblocheaza automat.

Documentele încuiate pot fi înca deschise de alti membrii ai echipei care au permisiuni potrivite. Când un alt membru al echipei încearca sa deschida documentul care a fost deja deschis si încuiat i se afiseaza un mesaj. Mesajul specifica, care membru al echipei a deschis si încuiat documentul si întreaba daca se doreste deschiderea documentului spre a fi citit.

Pentru a bloca documentul respectiv se da click dreapta pe un nume de document în folderul Sesiuni.

Lucrul cu proiectele Protel deja existente

În Protel 99, orice document pe care vrei sa-l deschizi în Design Explorer trebuie sa fie stocat în interioarul unei baze de date design (sau legat de el). Nu se poate deschide un document schematic sau PCB existent deja. Acesta trebuie redactat si apoi se salveaza schimbarile înapoi pe hard. Daca deschizi un document existent deja, acesta va fi importat automat într-o noua baza de date design si apoi va fi deschis pentru redactare.

Se poate alege din meniu File-Open, se seteaza tipul fisierului pentru toate fisierele si apoi se selecteaza un document Protel existent deja pe hard drive dupa care se deschide. Când se realizeaza acest lucru esti îndemnat sa salvezi documentul ca o baza de date design. Dupa ce se intra în fisierul Nume al bazei de date si se da OK, documentul original selectat pentru deschidere este importat în baza de date design si apoi este deschis pentru redactare. Documentul care este gata pentru redactare este copia din baza de date design si nu copia originala de pe hard disk. Daca se doreste reîmprospatarea copiei exterioare de pe hard drive, trebuie sa se exporte documentul redactat afara din baza de date design.

2.3.1. Schimbarea (transformarea) unui Proiect existent într-o baza de date de proiectare

Când se deschide un document Protel existent în Design Explorer acesta este importat automat într-o noua baza de date de proiectare. Daca se doreste mai mult control asupra procesului, se poate crea mai întâi o baza de date de proiectare "goala" apoi se creaza structura folderelor interioare dorite, apoi se da click dreapta în meniul View al folderului pentru a arata meniul popup unde se selecteaza Import sau Import Project.

2.3.2. Folosirea lui Drag (trage) si Drop (scapa)pentru import

O alta modalitate de realizare a importului consta în utilizarea procedeului Drag & Drop poate de asemenea da click, trage si lasa documentul din fisierul Windows Explorer direct în Design Explorer. Acesta este cel mai eficient mod de a aduce un numar mare de documente într-o baza de date design. Daca se da click, se trage si se lasa un fisier într-o baza de date design, toate documentele si sub-folderele sunt importate. Modalitatea este ilustrata de figura 2.21. Folderul ierarhic ce exista pe hard disk este automat recreat în interiorul bazei de date design. Se poate lua un întreg folder design din fisierul Explorer si plasa direct într-o baza de date design, deschisa în Design Explorer.

2.3.3. Legatura cu documentele externe

Câteodata va fi nevoie sa tii un document pe hard disk. În aceste conditii e mai bine sa se lege documentul de o baza de date design, decât sa sa fie importat. Documentele ce sunt legate de o baza de date design, nu sunt stocate în interiorul bazei de date ci ramân pe hard disk. Aceasta înseamna ca mai pot fi folosite de alti designeri, folosind versiunea învechita a software-ului Protel design.

2.3.4. Cum sa lucrezi cu o companie de librarii existenta

Daca ai librarii existente deja pe care ai nevoie sa le pastrezi în format de fisier LIB, se poate lucra înca cu acestea în Protel 99 SE. Cel mai usor mod pentru a folosi librarii în versiunile Protel 99 SE si Protel 98 este sa se creeze o noua baza de date Design Librarie si sa se lege companiile de librarii existente de acestea, mai degraba decât sa se importe.

2.3.5. Sincronizarea unui Proiect Schematic Existent si PCB

În Protel SE, informatia design e plasata între Schematic si PCB prin intermediul lui Desing Synchronizer. Design Synchronizer face ca transferul de informatii de proiectare (design information) de la schematic la PCB sa se faca foarte usor.

Când se ruleaza Synchronizer, documentul de legatura apare prin selectarea din meniu a Update PCB sau Update Schematic. Synchronizer va arata Update dialog, care se foloseste pentru controlul procesului sincronizarii.

2.3.6. Alegerea directiei sincronizarii

Când rulezi Synchronizer trebuie sa alegi care va fi referinta si care este legatura. Informatia este extrasa din referinta si folosita pentru a updata legatura.

Cum se alege modul initial de a rula Synchronizer ?

Se alege Update PCB sau Update Schematic din meniul Design.

Când updatezi din Schematic in PCB, ambele componente si schimbarile de conectare sunt transferate in PCB -daca updatezi din PCB in Schematic, atributele componentelor sunt transferate, iar noile componenete precum si diferentele de conexiune sunt listate in Change Report.

2.3.7. Rularea Initial Synchronizer

DE foloseste un identificator pentru fiecare componenta Schematic. Când sincronizezi un proiect existent, acesti identificatori trebuie alocati. Aceasta se intampla prima data când sincronizezi documentul Schematic importat si PCB-ul. Când selectezi una din optiunile Update din Synchronizer, va aparea caseta de dialog a Update Synchronizer cu numele documentului din bara de instrumente. Când apesi View Change sau butonul Execute va aparea Confirm Component Associations. Acest dialog va atribui identificatorii de componente pentru o descriere detaliata a modului de folosire a lui Synchronizer (incluzând detaliile din Confirm Component Associations), referiti-va la capitolul Transferul de Design Synchronizer din PCB din sectiunea Schematic Capture din Handbook.

2.4. Tehnologia din Protel 99 SE

Protel 99 e construit pe tehnologia sofisticata SmartSoftware, SmartTeam, SmartDoc si SmartTool. În Protel 99 aceste tehnologii imbina:

un set complet de instrumente de design PCB integrate intr-un singur utilizator

abilitatea de a stoca si de a organiza toate documentele design intr-un singur design database

colaborarea muncii de echipa, care dau controlul accesului la document si al blocarii accesului la el.

2.4.1. Tehnologia SmartTool fig 2.21

Protel 99 e construit pe tehnologia SmartTool; ea reuneste editoarele Protel si DLE accesibile unui singur utilizator de interfata si DE.

Baza lui SmartTool e arhitectura client (server) care separa interfata utilizatorului (clientul) de unelte sau editoare (server).

Design Editor simulator autoroutare layout integritatea unelte

PLD Schematic de circuite PCB semnalului viitoare

Design Explorer

Figura 2.21 arata modul in care serverul poate comunica cu un alt server si cum un server 'plugs' in DE.

2.4.2. Ce este arhitectura client/server?

Arhitectura client/server din Protel 99 este o noua approach pentru integrarea uneltelor de design intr-un PC. Mai degraba decât fiecare unealta de design sa fie dezvoltata separat ca o aplicatie de sine statatoare, arhitectura client/server separa interfata utilizator (client) de uneltele de design (serverele). În Protel 99 SE, DE este clientul, iar fiecare unealta este un server.

2.4.3. Ce este Design Explorer ?

Reprezinta o aplicatie, un executabil. Când selectezi DE din Start, acesta este executabil la pornire. Extern, DE prezinta toate caracteristicile prin care utilizatorul interactioneaza cu ustensilele de navigare, meniurile, barele de instrumente si scurtaturile.

Intern, DE este platforma pentru fiecare server.

2.4.4. Ce este un server ?

In limbajul de zi cu zi al utilizatorului de calculatoare, un server este un modul care functioneaza in DE, pentru a aduna noi functionalitati pentru mediul DE. Poate fi limitat de un editor de documente complet, ca Schematic Editor, la o analiza inginereasca completa, ca Circuit Simulator, printr-o simpla utilitate care numara toate gaurile dintr-o schema de circuit.

În jargonul software, fiecare server Protel 99 este un DLL. În Microsoft Windows un DLL este o librarie de functii si proceduri care pot fi folosite de orice aplicatie si de alte DLL-uri. Microsoft a dezvoltat modelul EXE /DLL pentru a permite software-lui sa fie cuantizabil. Functiile software care sunt folosite de mai mult de o aplicatie sunt stocate in aceste librarii, care apoi pot fi apelate atunci când aplicatia necesita aceasta functie. Windows e structurat astfel incât folosirea unei functii dintr-o librarie (DLL) e asa de rapida si usoara ca si folosirea unei functii care e interna aplicatiei.

Protel 99 extinde acest modul realizând functii si proceduri in fiecare server DLL, direct utilizabil, prin intermediul meniurilor, barelor de instrumente si a scurtaturii din DE .

Asa cum am prezentat functionalitatea unui server pentru un utilizator prin meniuri, bare de instrumente, scurtaturi din fiecare server si arata functionalitatea pentru alte servere prin API . API e definitia modului în care toate functiile sunt folosite intr-un DLL.Un API e numit 'deschis' cand aceasta definite e publica astfel încât functiile din DLL pot fi accesate de la EXE si DLL-uri.

Asa cum e permis accesul la aceleasi functii pe care utilizatorul le poate accesa la resursele DE, API, de asemenea, include mai multe functii care suporta direct manipularea informatiilor in documentul de design pe care editorul l-a deschis curent. Un exemplu poate fi serverul PCB-ul - când are un document deschis pentru editare, autorouterul poate examina continutul acestui document PCB, direct prin API. Folosind acest mecanism, se pot extrage informatii despre proiectele din PCB si trecute înapoi in documentele PCB.

Tipuri de servere

Serverele Protel pot fi grupate in 3 categorii :

- Document Editor / Viewers - aceste servere prezinta o fereastra de editare (vizualizare) a unui document. Exemplele include Schematic Editor si PCB Layout Editor.

Wizards - apare ca Wizard, unde poti sari printr-un numar de pagini si poti raspunde la intrebari. Un exemplu poate fi Component Creation Wizard.

- Utility Servers - aceste servere lucreaza cu unul din serverele Document Editors. Tipic, ele adauga informatii (note) la Document editors pentru a permite accesul la caracteristici. Un exemlu e Autorouter, care adauga meniul Autoroute la meniul lui PCB. Un alt exemplu e Circuit Simulator, care adauga meniul Simulate la Schematic Editor.

Pentru informatii despre adaugarea, mutarea si resetarea unui server, referiti-va Working with Servers, in capitolul Customizing the DE.

2.4.5. Ce este un server OLE?

E un schimb de informatie la nivel înalt, intr-o tehnologie dezvoltata de Microsoft. OLE a fost dezvoltata pentru a permite aplicatiilor de a schimba informatii si functionalitati. Exista doua parti distincte ale modelului OLE - serverele OLE care prezinta functionarea pt. alte aplicatii si OLE Controllers care sunt capabile sa apeleze la serviciile unui server OLE. DE este un controller OLE.

Aplicatiile care ruleaza ca servere OLE includ Microsoft Word si Excel, dar si designul grafic Visio si instrumentele software de modelare. Nu trebuie sa fie instalate serverele OLE in DE, DE va identifica automat toate serverele OLE instalate curent pe PC.

2.4.6. Tehnologia SmartDoc

Redefineste integrarea documentelor si managementul lor, prin aducerea impreuna a tuturor grupurilor de documente design intr-unul singur, integrat, si anume Design Database.

Orice tip de document poate fi stocat in DD, din Sheets Schematic, PCB- uri, fisiere Gerber - prin intermediul raporturilor realizate în Word si în Excel, desenelor realizate in AutoCad si proiectele desenate in Visio.

Folosind DE, poti lucra cu documente in DD - asa cum lucrezi in Windows File Explorer - poti crea fisiere, poti copia si sterge documente, drag&drop intre fisiere, de fapt poti drag&drop din Windows Explorer in DE.

SmartDoc permite colaborarea echipelor design intr-un mod care nu mai fusese posibil pâna acum, si anume în acelasi moment. Odata ce membrii echipei sunt specificati, poti controla exact fisierul si documentul care e accesat de fiecare membru.

Fiecare membru de echipa poate vedea ce document are in mod curent deschis prin alt membru, si cu un click pe mouse poate bloca alte documente, pentru a preveni descrierea.

Toate functionalitatile tehnologiei sunt specificate si controlate de nivelul DE, facand independente atât reteaua cât si departamentul de retea.

SmartTeam unde este-pag.35

2.5. Particularizarea DE

DE este particularizat complet de catre utilizator, poti repozitiona barele de instrumente si meniurile. Daca doresti sa creezi o noua bara de meniu, adauga o informatie de meniu, sau defini o noua scurtatura, atunci trebuie sa intelegi totul despre resurse si procese.

Resurse - Meniuri, Bare de instrumente, Taste de Scurtatura

Cu DE poti realiza operatii ca deschiderea si inchiderea unui document, editand aceste procese si generand iesiri bazate pe documente.

Toate operatiile care se realizeaza in DE sunt initiate prin meniuri, bare de instrumente si scurtaturi de la tastatura, acestea sunt cunoscute ca resurse in DE.

Întelegerea resurselor

Toate functiile de realizare in DE, ca plasarea unei componente, schimbarea nivelului zoom-ului, redesenarea unei ferestre, etc. sunt realizate prin intermediul proceselor.

Poti accesa aceste procese prin intermediul resurselor.

Pentru mai multe informatii, vezi capitolul Intelegerea Resurselor.

Exista trei tipuri de resurse : meniuri, bare de instrumente si taste de scurtaturi. În timpul instalarii initiale, definitiile resurselor pentru fiecare unealta sunt incarcate in DE si stocate în fisierul resursa. Orice modificari pe care le faci sunt facute in acest fisier resursa. Se pot stoca resursele oricarei unelte.

Meniurile

Toate meniurile sunt organizate astfel încât sa fie asemanatoare cu modelul Windows. Aceasta inseamna ca operatiile standard ca : deschidere, salvare, printare, taiere, sunt la fel ca in fiecare editor.

Meniuri Pop-up

DE suporta tastele speciale de scurtatura pentru accesul direct de la tastatura la meniurile din editoarele grafice.

Exemplu: apasând tasta F in Editor Schematic vei ajunge in File Menu, apasând tasta T, vei ajunge in Tools. Tasta de scurtatura e definita de caracterul doua acolade, în câmpul Text in care meniul text este introdus. Cele de maisus sunt ilustrate de figura 2.23.

Barele de meniu

Pot fi fixate în orice loc din spatiul de lucru sau sa fie setate sa fie mobile, si pot fi repozitionate oriunde in spatiul DE. Pot fi create noi bare de meniu, iar barele existente pot fi editate si conectate la oricare dintre procesele disponibile din DE, prin orice buton.

Tastele de scurtatura

Fiecare editor de documente include la sfârsit o tasta de scurtatura. Aceste tabele pot fi editate si noi taste de scurtatura pot fi create. Pot include combinatii de taste, ca CTRL, SHIFT si ALT, in combinatie cu alte taste.

Pentru a edita o scurtatura de tabel, selecteaza Client menu si apoi Customize.

Meniuri presetate, Bare de instrumente si Scurtaturi

Resursele pentru fiecare server sunt definite intr-un fisier resursa (RCS). Acest fisier contine definitia meniurilor, a barelor de instrumente si a scurtturilor.

Aceste resurse realizeaza un sistem de resurse, care nu poate fi mutat din DE, dar poate fi particularizat.

Reseterea resurselor

Exista o totala libertate în particularizarea meniurilor, barelor de instrumente si a scurtaturilor în DE. Daca este necesar, acestea pot fi readuse la statutul initial in orice moment.

Selectezi Client Menu - Servers. Dublu-click pe icoana serverului dorit din serverul de dialog EDA, apoi apesi butonul Defaults. Meniurile, barele de instrumente si scurtaturile vor fi readuse la statutul initial.

Câteodata, la resetarea meniurilor, poti vedea ca anumite meniuri dispar. Aceasta se intampla pentru ca acele meniuri negasite au fost alocate de alt server.

De exemplu, daca resetezi resursele din Schematic Editor, meniurile Simulate si PLD vor disparea. Pentru a le recupera trebuie sa resetezi resursele din serverul Sim si PLD.

2.5.2. Particularizarea resurselor p38 -f 2.24

Când vrei sa adaugi o noua tasta de scurtatura, sa schimbi meniul pentru a-l folosi pe cel particularizat, ori sa vizualizezi o bara de meniu particularizata, ai nevoie sa-ti particularizezi resursele.

Selectezi Client Menu, apoi Customize, pentru a ajunge la Customize Resources dialog.

Click pe Tab pentru a selecta resursa cu care vrei sa lucrezi, apoi click pe butonul Menu si selectezi comanda potrivita.

Dând click pe Menu vei putea realiza urmatoarele :

- sterge o resursa

Vei fi intrebat daca se confirma stergerea. De asemenea, vei fi intrebat daca vrei sa muti din resursa globala (Remove from Resource Pool). Daca nu esti de acord, resursa nu e mutata din DE, doar linkul spre resursa va fi mutat.

- Copia o resursa

Atunci când vrei sa creezi o noua resursa, dar nu vrei sa incepi la intamplare, trebuie sa selectezi Replicate. Resursa selectata va fi reprodusa, apoi deschisa pentru editare.

- Importarea de la alte documente

Când accesezi resursele care apartin altor servere, sau sa particularizezi resursele pe care le-ai creat.

2.5.3. Editarea unei resurse p39-f 2.25

Selectezi Edit din caseta de dialog.

Exista doua parti esentiale in construirea resurselor:

- crearea butonului de meniu sau a tastei de scurtaatura

- initializarea procesului care va fi lansat când selectezi resursa.

Fiecare dialog care iti permite sa realizezi aceasta functie va avea o parte in care vei specifica ce proces va fi lansat atunci când dai click pe buton, meniu sau tasta de scurtatura.

Gasirea procesului

Câmpul procesului specifica faptul ca procesul e lansat când selectezi resursa. Folositi butonul Browse pentru a accesa Process browser, filtrul localizeaza repede procesul respectiv.

Pentru mai multe informatii despre proces:

Apesi butonul Info pentru a ajunge la Help on line pentre procesul respectiv, completat de o descriere a parametrilor oricarui proces.

Pentru mai multe informatii despre procese si Parametrii Proceselor, in capitolul Întelegerea Resurselor.

Exemplu pentru crearea unei bare de instrumente :

Poate fi dublata si apoi modificata, sau poate fi construita una noua.

1. Cu un document PCB, ca document activ, selecteaza Client - Menu - Customize.

Click pe Toolbar Tab, selectezi New din Menu.

Ce-02-19-p40-fig 2.26

3. Scrie cuvantul 'Primitives' in câmpul Name.

4. Pentru a adauga un buton in bara de instrumente, dai click in aria neocupata ai apoi INSERT (de la tastatura). În fereastra Toolbar va apare un buton alb.

5. Dublu-click pe noul buton pentru ajunge la Button dialog. Vei putea folosi Process Browser pentru a localiza procesul.

6. Apasa butonul Browse pentru a ajunge la Process Browser dialog.

7. Selecteaza 'Arata procesul pentru' din PCB.

Tipareste cuvântul 'loc' în câmpul Folder.

Ce-02-20-p41-f2.27

8. Process List va afisa toate procesele PCB care încep cu denumirea 'loc'. Puteti cauta folosind caracterele '*' si '?'.

Selecteaza PCB: PlaceString Process si dai click pe butonul OK ( scurtatura :dublu-click pe stanga mouseului). Te intorci la Button dialog.

9. Urmatorul pas este sa atribui icoana (harta) pe care vrei sa îl folosesti cu acest buton.

10. Vei folosi butoanele de harta, care deja exista. Pentru a localiza butonul de harta, click pe butonul Browse pentru a ajunge in câmpul Bitmap File. Va aparea câmpul de dialog Image Files. Butoanele Bitmap sunt stocate in Program Files/Design Explorer 99 SE/ System/ Buttons.

11. Dublu- click pe 'text.bmp'. Dialogul Image File se va inchide, apare butonul de dialog. Butonul Preview arata acum imaginea literei T.

12. Click OK pentru a inchide cutia de dialog Button.

-p42-f-2.28 si 2.29

Repeta pasii de la 4 -13 pentru a adauga alte 5 butoane folosind urmatoarele detalii : Process Identifier Bitmap

14. Pentru a face sa apara bara de instrumente ca doua cercuri a trei butoane, iluminezi al patrulea buton din lista, apoi selectezi Separator din Menu. Va apare un spatiu alb, deasupra acestui buton.

15. Click pe butonul Close pentru a închide Edit Toolbar. Noua bara de instrumente a fost create si va apare in Available Toolbar List din Customize Resorce Dialog.

Click OK pentrua incheia Customize Resource Dialog. Noile bare de instrumente Primitives exista in resursele accesibile din spatiul DE si sunt conectate la PCB Editor.

Întelegerea proceselor

Functionalitatea fiecarui server care e instalat în DE este descrisa de procesele serverelor. Odata ce vii în contact cu conceptul de procese - cum lucreaza si modul în care sunt lansate, vei putea particulariza spatiul DE.

Ce este un proces ?

Un proces poate fi gândit ca executarea software a unei secvente de lucru. Acest job poate fi ceva simplu, ca reâmprospatarea ecranului, sau poate fi mai complex, ca plasarea unui poligon plan.

Orice actiune sau operatie care e realizata in DE este realizata de un proces. Când selectezi File - Save din meniu, procesul save Document este lansat. Selectând Place -Wire din Advance Schematic se lanseaza Place Wire process, cu care interactionezi ca si cum ai plasa firul (cablul) pe foaia de lucru.

Încarcarea unui proces p43-f2.30

Când selectezi un meniu sau dai click pe butonul barei de meniu, se lanseaza un proces. Procesele sunt lansate prin trecerea identificatorului de proces la sever. Serverul executa apoi acel proces.

Pentru a trece identificatorul de proces la server, se foloseste Process Launcher, care include :

butoane de meniu

butoane de bare de instrumente

taste de scurtatura

Parametrii proceselor

În DE, procesele sunt parametrice, adica fiecare proces poate avea un set de parametri. Ce sunt parametrii de proces ? Amintiti-va cum poate fi gândit procesul, si anume ca executia software a unei parti (secvente) de sarcina. Parametrii procesului pot fi gânditi (considerati) ca instructiunile pe care le dai pentru ca sarcina sa fie indeplinita.

-p44-f2.31

Se considera Sch: PlacePart process. Când lansezi acest proces (selectezi Place - Part), va aparea un dialog pentru Library Reference pentru partea care se doreste. Dupa ce ai introdus datele, va aparea o a doua fereastra de dialog care te intreaba ce Designator sa foloseasca, apoi apare partea mobila pe cursor. Inainte sa intri în Library Reference si în Designator dialog, poti trece informatia atunci când lansezi procesul.

Pentru a trece parametrii procesului, când apesi un buton al barei de meniu, introduci parametrii în câmpul text Parameters al lansatorului de editare al procesului (ex : Button dialog).

Parametrii de proces pot fi, de asemenea, trecuti de un macro.

Library = numele librariei componentei care îi apartine. Daca librarian nu este în locatia standard, se include denumirea completa.

LibReference = numele componentei din librarie

Designator = designerul dorit

PartType = tipul partii sau comentariul pe care vrei sa îl dai componentei

Orientation = orientarea componentei atunci când apare pe cursor

$Description = acest parametru iti permite sa îti creezi propriul buton al uneltei. Când acest buton este apasat, va apare 74HC00 pe cursor, cu designul specificat, pregatit pentru a fi pozitionat.

Foloseste butonul Info pentru a ajunge la Help-on-line, cu o descriere completa a parametrilor.

Sintaxa parametrilor

Sintaxa pentru trecerea parametrilor de process în câmpul Parameters este:

Parameter1= value1/parameter2 = value2/ parameter3 = value3

Fiecare parametru este separate printr-o bara verticala '/'.

Nu e necesar sa listezi parametrii în alta ordine.

Pentru accesul imediat la informatiile despre parametrii unui proces, apasa butonul Info din Edit Button sau Edit Keyboard Shortcut dialog.

Referiti-va la topica Macros din Online Help pentru informatii despre trecerea parametrilor în macro.

Lucrul cu serverele

Când instalezi DE, pentru PC, toate serverele sunt in mod automat instalate in DE. In mod general, nu va fi nevoie sa instalezi sau sa muti un server, manual, în DE.

Asa cum un server nu este incarcat în memorie pâna când nu îl folosesti, nu este nevoie sa muti serverul din DE.

Tipuri de servere

- Protel Document Editors - ca si Schematic Editor

Protel Wizards - ca PCB Board Creation Wizard

- Protel Utility Servers - ca PCB Autorouter

- OLE Servers - ca Word si Excel

Protel 99 include o serie de fisiere Document Editor Servers. Acestea includ:

Schematic Editor - folosit pentru a edita foi de lucru si componente

- PCB Editor - folosit pentru a edita layout-uri si dimensiunea imprimarii pentru PCB

- Text Editor - folosit pentru editarea documentelor, ca si fisierul sursa PLD

Spread - folosit pentru editarea foii de lucru

- Chart - folosit pentru a crea diagrame direct din foaia de lucru

- Macro - aduce programarea macro in DE

Protel 99 include, de asemenea, un numar mare de Utility Servers. Acestea includ :

- Circuit Simulator - analizeaza si simuleaza direct din schematic sheet

- Netlister - afiseaza o lista dintr-o varietate de formate schematic

- PLD compiler - compileaza un design PLD scris in CUPL-HDL sau creat tip schematic

- PCB autoplacer - plaseaza componentele PCB

- PCB manual router - ofera toate functionalitatile de dirijare manuala in spatiul de lucru PCB, inclusive caracteristicile de impingere

PCB autoroter - autorouteaza PCB-ul current, direct din spatiul de lucru PCB

- Numeroase alte mici servere, pentru crearea BOMS, exportate pentru dimensiunea imprimarii si crearea de librarii de proiect, s.a.m.d.

Instalarea unui server

p46-f 2.32

Serverele OLE nu au nevoie de instalare, DE identifica automat ce servere OLE sunt disponibile pe PC.

Când instalezi Protel 99 de pe CD, toate serverele sunt automat instalate. Daca doresti sa instalezi automat în server, se parcurg urmatorii pasi :

Selectezi Client menu - servers din bara de meniu. Serverele EDA vor arata o lista cu toate serverele instalate curent.

Apesi butonul Menu si selectezi Install. Se va deschide o fereastra de dialog.

Localizeaza si selecteaza instalarea serverului (ex : advsch.INS, spread. INS)

Apasa Open pentru a deschide serverul. Verifica Status-ul la începutul dialogului EDA Servers pentru a confirma ca serverul a fost instalat corect.

Pornirea si inchiderea unui server

Când un server este instalat are un Status cu 'Not Started' (nepornit). Când un server este nepornit, nu ocupa memorie. Daca nu îl deschizi atunci, va fi automat deschis când îl vei folosi prima data. Normal, nu ai nevoie sa închizi manual un server, doar daca nu doresti sa eliberezi o parte din memorie.

Mutarea unui server

În mod normal (general), nu e nevoie sa muti un server din DE. Mutarea unui server nu înseamna stergerea fisierelor serverului din hard disk, ci mutarea serverului din DE.

Un server trebuie oprit înainte de a fi mutat, si nu poate fi oprit daca sunt alte documente deschise care utilizeaza acel server.

Pentru a muta un server din DE :

Selectezi Client menu - Servers din bara de meniu. Serverele EDA vor afisa o lista cu serverele instalate curent.

Click pe icoana pentru a selecta serverul pe care doresti sa îl muti.

Apasa butonul Menu si selecteaza Remove.

Va apare o fereastra de Confirm, click Yes pentru a muta serverul.

Când muti un server din DE, toate serverele asociate cu serverul vor di mutate. Vei pierde orice particularizare pe care ai realizat-o cu resursele respective;

de exemplu: butoanele adaugate in bara de instrumente. Resursele pe care le-ai creat ramân valabile.

2.6. Editorul Text

Protel 99 include un editor text dezvoltat. Având un editor de text complet, nu ai nevoie sa parasesti DE pentru a lucra cu documentele ASCII. Rapoartele pot fi vazute, scripturile macro si resursele PLD pot fi sterse. Toate editoarele de text pot fi realizate in Text Editor.

Text Editor include facilitatile normale de editare ca: decuparea, copierea, cautarea si mutarea. Cuprinde de asemenea, Syntax Highligthing, care iti permite sa luminezi diferite elemente in documentele bazate pe sintaxa, unde diferite cuvinte tiparite, simboluri si identificatori au atribuite culori unice.

Acest lucru este un ajutor excelent de editare a documentelor, particularizând când lucrezi cu documente de natura structurata, ca macro scripts sau coduri sursa.

Pentru a usura folosirea iluminarii sintaxei, Text Editor permite definirea mai multor limbaje.

Sintaxa highlighting poate fi in mod unic configurata pentru oricare dintre aceste limbi (limbaje) .

Pentru fiecare limba, exista un set de sase tipuri de identificatori de sintaxa valabila ; cuvinte rezervate, simboluri, caractere, numere, comentarii si identificatori. Poti defini setul de cuvinte valide sau caractere pentru fiecare din acesti identificatori si sa atribui o culoare unica pentru fiecare tip de identificator.

Limbajele

p48-f 2.33

Editor Text include un numar de limbaje predefinite, ca si capacitatea de a crea noi limbaje. Aceste limbaje nu sunt limbajele unei tari sau culturi ca Franta sau Portugalia, sunt limbaje pentru ca fiecare are sintaxa proprie a definitiei highlighting-ului.

Limbajele pot fi create, editate si sterse în Language dialog (selectezi Tools-Change Language în Text Editor, sau butonul Change Language). Click pe Language din lista si click dreapta pentru a ajunge la Menu.

Limbajul este asociat cu un document, prin extensia fisierului documentului. Pentru a asocia o extensie de fisier cu un limbaj, dublu-click pe limbajul dorit in dialogul Language. Dialogul Edit Syntax va aparea în câmpul Associated Field, introduci extensia fisierului. Pentru extensii multiple ale fisierului, separati cu spatiu.

Sintaxa Highlighting

-p49 f 2.34

Exista doua parti distincte ale sintaxei Highlighting. Prima este editarea sintaxei, iar a doua este atribuirea culorilor luminoase, cu fiecare tip de sintaxa identificator.

Pentru a edita sintaxa, selectezi Options - Change Language. Acesta te va duce la Languages dialog. Selectezi limbajul in care doresti sa editezi sintaxa si apasa butonul Edit. În Edit Syntax vei defini setul de cuvinte rezervate, modul în care comentariile si cuvintele sunt delimitate, setul valid de simboluri si orice alte extensii de fisier care sunt asociate limbajului.

Culorile Highlighting sunt apoi atribuite în Text Editor Properties (Tools - Preference).

Document Options

Selectezi Tools >> Options pentru a ajunge la Text Editor Properties dialog si apoi setezi preferintele utilizatorului. Culorile folosite pentru sintaxa highlighting sunt setate in Text Colors Tab.

X. Macro-urile

-p50 f2.35

DE include un server Macro. El suporta limbajul scriptat Client Basic, care e un subset al lui Visual Basic.

Macro presupune un mecanism puternic care imbunatateste productivitatea în Protel 99 SE. Serverele macro suporta toate procesele disponibile in DE si permite trecerea parametrilor la aceste procese. Macro-urile pot fi scrise pentru a lucra cu orice alt server din DE.

Macro pot realiza orice, de la o secventa repetitiva la o fereastra complexa care e accesata la alte casute de dialog si raspunde cerintelor utilizatorului.

Serverele Macro suporta automatiocele OLE, unde operatiile pot fi realizate in alte aplicatii Windows.

Client Basic e interpretat mai putin decât compilat, ca urmare macro-urile pot fi rulate din momentul scrierii. Ca toate procesele din DE, macro pot fi lansate de orice alt lansator de procese. Client Basic include un set de unelte de depanare care suporta punctele de întrerupere, urmarirea variabilelor , pasi unici, animatie în timp real, unde macro e rulat la o viteza mica îndeajuns astfel învat sa se vada începutul executiei codului.

Macro server include o eroare de mecanism. Când apare o eroare, fisierul script este deschis in Text Editor, linia dn eroare este vizualizata si luminata, va apare un dialog cu descrierea erorii.

Pentru întelegerea informatiilor despre modul în care se scriu macro-urile în Client Basic, referiti-va la On-line Help System.


Document Info


Accesari: 2774
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )