Instrumentele muzicale creeaza vibratii, transformate apoi in sunete. Au propriile note de nivel diferit (inalte sau joase). Toate au tonul, timbrul si "vocea" proprie. Instrumentele muzicale pot fi clasificate in mod stiintific astfel: aerofone, in care vibreaza aerul 434o1423e ; cordofone, in care una sau mai multe corzi vibreaza; membranofone, in care vibreaza o piele intinsa sau o membrana; respectiv idiofone, in care tot corpul instrumentului vibreaza de unul singur. O clasificare mai cunoscuta a acestora este: instrumente cu corzi, suflatori, alamuri, percutie, respectiv instrumente cu clape, instrumente electrice si vocea.
Instrumente cu corzi.
Instrumentele cu corzi produc sunete prin vibrarea corzilor. Instrumente cu corzi precum viorile, violele, violonceii si contrabasurile sunt de obicei "frecate" cu un arcus, pentru a le face sa vibreze. In cazul altor instrumente cu corzi, anume chitara, corzile sunt ciupite. Interpretul apasa in jos corzile cu ajutorul degetelor, pentru a schimba "lungimea" corzilor, adica sectiunea care vibreaza. Aceasta se numeste "stopare". Corpul lemnos vibreaza impreua cu corzile, dandu-le volum si ton.
Orchestra simfonica.
O orchestra tipica include o sectiune de instrumente cu corzi: viori, viole, violencei, si contrabasuri; o sectiune de alamuri: cornuri frantuzesti, trompete, tromboane si tube; o sectiune de suflatori: clarinete, oboaie, flagoti, flauturi si piccolouri; respectiv o sectiune de percutie: timpan, gong, glockenspiel, toba bas si variate alte instrumente de percutie.
Alamuri.
Sunt fabricate din alama sau din alt metal. Buzele interpretului vibreaza intr-un mustiuc in forma de cupa, iar tubul amplifica aceste vibratii, schimbandu-le tonul. Alamurile vechi, precum cornul de vanatoare, aveau un tub lung, care se largea spre capete. Cornurile moderne, trompetele si tubele au valve care prescurteaza lungimea tubului, pentru a produce multe alte note. Lungimea tubului, marimea diametrului si forma evazata a clopotului diversifica notele si tonul.
Instrumente de suflat.
Suflatorii sunt instrumente care creeaza vibrarea aerului dintr-un tub, multe dintre ele fabricate din lemn. Clasificarea lor se face in functie de modul in care sunt folosite la interpretare. Unele, ca flautul sau block-flöte, sunt dotate cu un mustiuc care transforma rasuflarea interpretului direct in vibratii. Oboiul, clarinetul si fagotul au mici pipe de trestie vibratoare. Lungimea si diametrul tubului determina scara acordurilor si tonul instrumentului. Interpretul va obtine note diferite prin deschiderea si inchiderea orificiilor aflate pe latura tubului.
Instrumente de percutie.
Instrumentele de percutie sunt batute. Tobele au o membrana intinsa in jurul unui cadru, pe care interpretul o bate cu mainile, degetele sau betele. Aerul din interiorul cadrului sau chiar cadrul in sine amplifica sunetul membranei vibratoare. Clopoteii, tambalele si gongurile sunt fabricate dintr-o singura bucata de material si vibreaza ca un intreg atunci cand sunt batute. Unele instrumente de percutie, cum ar fi tobele si clopotele, scot sunete de un nivel definit. Dar in cazul gongurilor si tambalelor este dificila determinarea exacta a nivelului sunetului.
Bibliografie: Enciclopedia copiilor
Sursa imagini: Google Images
|