Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Evolutia administrativ-teritoriala pe teritoriul Romaniei

administratie


Evolutia administrativ-teritoriala pe teritoriul Romaniei



Evolutia administrativ-teritoriala pe teritoriul Romaniei pana in sec.XIV




Din antichitate spatiul actual al Romaniei era dominat de structura etnica europeana, tracii. Fondul tracic supus procesului specific intregii Europe, genereaza omogenitatea vetrei etnice si calitatea populatiei autohtone dacice.

Pe acest fond etnic se afirma inca din sec.I i.Hr. prima formatiune statala in zona central sud-est europeana, respectiv Regatul Dac condus de strategicul recunoscut Burebista.

Regatul Dac cuprindea in acea vreme spatiul actual al Romaniei prelungit in vest pana in vecinatatea Boemiei, in sud pana in Balcani, de l 111j93b a Dunarea panonica si pana la Bug in pozitiile vest-est.

Suprapunand harta structurilor etnice din antichitate cu harta structurilor naturale, vom observa o identitate perfecta intre cadrul natural si formatiunile etno-statale autohtone ale romanimii.

Frecventa triburilor dacice in perioada preromana, care ocupau un anumit teritoriu, ofera imaginea unor structuri teritorilale care dadeau unitate teritoriului Daciei. Constituirea reuniunilor de triburi atesta un exemplu de organizare teritoriala ce era fie in scopuri de aparare religioasa fie de administrare.

In secolul al II-lea d.Hr inca regasim o forma statala bine individualizata, comparabila cu alte zone similare din cadrul imperiului Roman.

Dupa un deceniu de la cucerirea Daciei, cand din ratiuni politice, de aparare impotriva popoarelor migratoare si in general din considerente fiscale si economice spatiul geografic a fost impartit in Dacia Superioara si Dacia Inferioara.

Mai tarziu din Dacia Superioara se desprinde Dacia Porollisensis, cu capitala la Napoca, iar Dacia Superioara isi pastreaza in continuare capitala la Sarmisegetusa Ulpia Traiana.

Dacia Inferioara se alipeste Daciei Superioare formand noua provincie cunoscuta sub numele de Dacia Apulensis, din care un an mai tarziu se desprinde Banatul de Vest, ce este organizat ca o provincie aparte sub numele de Dacia Malvensis - capitala la Malva. In aceeasi perioada Muntenia si sudul Moldovei formau Moesia Inferioara, iar Scitia Mica si Dobrogea formau Scitia Minor.

Forma de organizare specifica pe teritoriul Daciei a fost obstea sateasca - o comunitate libera si de veche traditie dacica.

In general, spatiul romanesc a cunoscut forme proprii de specifice de organizare: obsti satesti, uniuni de obsti, "tari", voievodate, ducate, cnezate etc. pana la mari provincii istorice.(Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania).

"Tarile" au reprezentat una din formele de organizaare politico-administrative vechi, ca treapta premergatore afirmarii si constituirii statelor medievale, ele au contribuit mai tarziu la formarea voievodatelor si cnezatelor.

Aceste "tari" constituie subdiviziuni geografice ale marilor provincii istorice romanesti ce acopereau jumatate din suprafata actuala a Romaniei. De exemplu: Tara Barsei, Tara Fagarasului, Tara Hategului, etc. La acestea se mai adauga si alte tari mai mici "tarisoare", pentru care populatia autohtona a folosit ca termeni " campulunguri", " codrii", care mai tarziu au aparut in documentele istorice sub denumirea de "ocoale", "tinuturi", "ducate", "judete". Cele mai mari taria ajungeau la 3000-10000 km2 si concentrau aproximativ 100-12- de sate (Tara Maramuresului, Tara Barsei), insa cele mai multe aveau suprafete de ordinul catorva sute de km2 si cuprindeau 15-20 de sate.

In sec.VIII - IX inainte de venirea ungurilor in acest spatiu, Valahia (Romania de azi) apare in contact, in partile vestice cu Imperiul avarilor. In sud apar deja bulgarii si sarbii.

Teritorial, Romaniei de astazi, prima regiune organizata din zona central sud-est-europeana, a constituit "poatra" principala fortata de migratia asiatica in drumul lor spre Europa Centrala si Vestica. Apar pentru prima oara ungurii in spatiul panonic.

La sfarsitul secolului al XII-lea si mai ales la inceputul secolului XIII, se practica forme administrative si politice variate, dupa principiul fiecaruia dintre principatele romanesti.

Intre secolele X-XIII, cand pe teritoriul tarii noastre patrund ultimele populatii migratoatre, se continua cu mici modificari existenta formelor de organizare administrativ-teritoriale anterioare.

Cele mai importante formatiuni politico-administrative erau cnezatele lui Ioan si Farcas; voievodatele lui Seneslau si Litovoi; ducatele lui Gelu etc.

Formatiunile prestatale de la sud de Carpati sunt organizate la sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea intr-o singura unitate administrativ-politica sub numele de Tara Romaneasca, iar in estul Carpatilor Orientali s-a consolidat statul feudal centralizat Moldova.

Din ratiuni politice si militare in Moldova si din considerente de ordin mai mult geografic in Tara Romaneasca, in cadrul celor doua state au fost delimitate mai multe regiuni (provincii istorice), ca unitati administrativ teritoriale, si anume in Moldova: Tara de Sus si Tara de Jos, Bucovina si Basarabia, iar in Tara Romaneasca: Oltenia si Muntenia.



Aparitia primelor judete



In cazul Romaniei formele teritoriale de baza au fost si sunt judetele.

Judetele ca unitati politico-administrative, conduse de un jude sunt atestate incepand cu secolul al XIV-lea, cand sunt mentionate primele judete la sud de Carpati : Jales, Motru, judetul de Balta, Ilfov s.a.

In Moldova acelasi fel de formatiuni politico-administrative, erau numite tinuturi. La o structura unitara s-a ajuns mai ales dupa unirea Tarilor Romane, la 1601 sub Mihai Viteazul.

Secolele XV-XVII, constituie pentru poporul nostru o perioada de culminare politica marcata de domnitori ca Mircea cel Batran, Matei Corvin, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul, epoca ce a favorizat renasterea studiilor geografice si istorice, in general.

Tara Romaneasca (Muntenia) era impartita politico-administrativ in judete, orase, sate si cetati, multe din cele 17 judete pastrandu-sidenumirea si in prezent.

In ceea ce priveste Moldova, aceasta era divizata in trei mari parti, respectiv Moldova Inferioara sau Tara de Jos, Moldova Superioara sau Tara de Sus, patru tinuturi la nord cu gurile Dunarii.

Pentru secolul al XIX-lea, harta Rusa(1835) consemneaza 18 judete in Muntenia si 16 tinuturi in Moldova, iar "Analele Statistice ale Romaniei" inregistreaza pentru a doua jumatate a secolului al XIX-lea satele, orasele si populatia de plasi si judete, oferind astfel o imagine completa asupra populatiei si asezarilor din Romania , dupa unirea Munteniei cu Moldova.

Prima incercare prin lege de organizare administrativ-teritoriala a spatiului geografic romanesc a fost facut in anul 1862, dupa unirea Tarii Romanesti cu Moldova, proiect ce nu a fost pus in aplicare.

Formarea statului national unitar roman in anul 1918 cu o noua structura social-economica si politica a impus reorganizarea administrativa a tarii. In acest mod in 1926 s-a ajuns la infiintarea a 71 de judete impartite in plasi, care coordonau intreaga activitate a teritoriilor respective. Dupa anul 1918 s-a realizat o rearondare a unitatilor administrative. Astfel, in urma reorganizarii administrativ-teritoriale din 1926 au rezultat 71 de judete grupate in 10 tinuturi alcatuite din 429 plasi, 173 orase, 105 comune suburbane si 14602 sate. Ulterior tinuturile au fost desfiintate nefiind viabile.

Din 1997 s-au realizat unele imbunatatiri : 42 judete , 261 orase , 13095 sate iar in prezent numarul oraselor se ridica la 313 si in jur de 13050 sate.

Harta administrativa a Romaniei in perioada 1918-1940 este foarte diferita de organizarea teritoriala actuala . In primul rand , teritoriul Romaniei per total , avea cu totul alta forma fiindu-I integrate atat Republica Moldova din estul tarii cat si Cadrilaterul din sudul Dobrogei.

Judetele erau mai fragmentate decat sunt in prezent, insa in mare parte ocupa aceasi pozitie fizico-geografica in interiorul tarii.De remarcat ar fi unele orase din interiorul aceluiasi judet astazi, care in acea perioada erau resedinte de judet si ele, cum este cazul oraselor Turnu Magurele, Giurgiu( ambele din Teleorman ), Slatina ,Craiova ,Caracal (Olt), de aici rezultand clar impartirea diferita a judetelor si implicit a teritoriului Romaniei.

Dimensionarea spatiala a judetelor a fost facuta in functie de posibilitatile oferite de reteaua cailor de comunicatii pentru facilitarea legaturilor cu centrele judetene, orasele sau centrele rurale polarizatoare , de conditiile oferite pentru reorganizarea activitatilor cultural si sociale. S-a urmarit in acelasi timp crearea unor conditii optime in ceea ce priveste convietuirea si activitatea diferitelor nationalitati pe teritoriul unor judete ale tarii.

Harta administrativa a Romaniei din anul 1956 poatra amprenta perioadei socialiste cand industria si agricultura jucau roluri primordial , intrucat tara era divizata in foarte putine judete ca si numar insa fiecar judet de la respective vreme ocupa o suprafata destul de considerabila cum este cazul judetului Bucuresti care se intindea sip e teritoriul judetului Teleorman de astazi precum sip e o parte din teritoriul judetului Olt. Harta ne prezinta o impartire a teritoriului in regiuni administrative: Constanta , Bucuresti , Ploiesti , Craiova , Timisoara ,Pitesti etc. , si in raioane administrative acestea fiind prezente pe teritoriul Romaniei in 1956 intr-un numar foarte mare.De remarcat faptul ca Republica Moldova si Cadrilaterul nu mai apartin tarii noastre.

In organizarea teritoriului Romaniei s-a folosit experienta trecutului si s-a tinut cont de cerintele actuale si de perspective ale dezvoltarii tarii. In prezent (2005) teritoriul Romaniei cuprinde 41 de judete , municipiul Bucuresti , 313 orase , 2618 comune cu 13090 sate.Teritoriul Romaniei cuprinde urmatoarele unitati administrative-teritoriale:judetul , orasul si comuna.

Ca atare harta administradiva a Rmaniei din 2005 reflecta realitatea contemporana a impartirii teritoriului.



Document Info


Accesari: 4482
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )