Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Primarul

administratie


Primarul


Institutia primarului a fost introdusa în sistemul administratiei române, în comunele rurale si urbane, prin Legea din 31 martie 1864, ca organ executiv, alaturat celui deliberativ, care era consiliul comunal. Primarul era numit de Domn, dintre primii trei consilieri care obtineau majoritatea sufragiilor în alegeri, îndeplinind o dubla calitate: de sef al administratiei locale si de reprezentant al Guvernului în comuna. Primarul supraveghea executarea legilor si a regulamentelor generale, având d 454i88e reptul sa emita ordonante si regulamente de politie.



Aceasta institutie a evoluat, rolul ei a crescut mai ales prin dispozitiile Legii de unificare administrativa din anul 1925. Primarul avea atributii în ceea ce priveste publicarea si executarea legilor si regulamentelor, în executarea deciziilor consiliului si ale delegatiei permanente. Ca sef al politiei comunale, avea dreptul de a lua masuri, pentru asigurarea ordinii si sigurantei publice, salubritatii si igienei, politia spectacolelor si de igiena sociala.

În Legea administrativa din 1938 s-a prevazut ca primarul se numea de prefect, în comunele rurale si urbane, de catre rezidentul regal în comunele resedinta de judet si de catre rege în statiunile climaterice si municipii.

Prin Constitutia din 1948 si urmatoarele din prima etapa a perioadei comuniste, aceasta institutie dispare pentru a fi reintrodusa prin Legea nr. 57/1968.

Constitutia din 1991 stabileste ca primarul este o autoritate a administratiei publice locale prin care se realizeaza autonomia locala în comune si orase (art. 121 alin. 1) . Primarul functioneaza în conditiile legii ca autoritate autonoma si rezolva treburile publice ale comunei sau orasului (art. 121 alin. 2 din Constitutie), fiind seful administratiei publice locale. El raspunde totodata în fata Consiliului local de buna functionare a acestei administratii (art. 66 alin. 2 din Legea nr. 215/2001). Deci, primarul este atât agentul comunei, al orasului sau subdiviziunii administrativ-teritoriale a municipiului, care reprezinta comuna sau orasul în relatiile cu persoanele fizice sau juridice din tara si din strainatate, precum si în justitie (art. 67 alin. 1 din Legea nr. 215/2001) dar, în anumite situatii, este si agent al statului - în exercitarea atributiilor de ofiter de stare civila si de autoritate tutelara, precum si a sarcinilor ce-i revin din actele normative privitoare la recensamânt, la organizarea si desfasurarea alegerilor, la aducerea la cunostinta cetatenilor a legilor, a altor asemenea atributii stabilite prin legi, precum si a celor care asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a prevederilor Constitutiei si ale legilor tarii, ale decretelor Presedintelui României, ale hotarârilor Guvernului, ale actelor emise de ministere si alte autoritati ale administratiei publice centrale, precum si a prevederilor hotarârilor Consiliului judetean (art. 68 lit. a din Legea nr. 215/2001).

În exercitarea atributiilor sale primarul emite dispozitii cu caracter normativ sau individual. Despre caracterul actelor juridice emise de primar, astazi nu se mai naste nici o discutie, fiind înlaturata vechea reglementare, care nu facea nici o distinctie în acest sens. Totusi, si sub vechea reglementare, doctrina si practica judiciara, au admis ca primarul, chiar si în lipsa unei mentiuni exprese a legii, putea emite si dispozitii cu caracter normativ .

Aceste acte juridice emise de primar sunt supuse controlului de legalitate al prefectului, caruia i se comunica în mod obligatoriu. Daca prefectul nu solicita, în termen de 5 zile pe calea recursului gratios, reanalizarea actului, în vederea modificarii sau revocarii lui, dispozitiile sunt aduse la cunostinta publica sau se comunica persoanelor interesate, dupa caz, data la care devin obligatorii si executorii.

În practica autoritatilor locale sunt frecvent întâlnite dispozitii ale primarului cu caracter normativ.

Dispozitiile normative sunt manifestari unilaterale de vointa, ce creeaza drepturi sau obligatii pentru un numar nedeterminat de persoane, au un caracter de actualitate si sunt obligatorii pe întreg teritoriul comunei sau orasului, executarea lor fiind asigurata la nevoie prin forta publica. Dispozitiile pot intervenii în domeniul edilitar-gospodaresc, social, cultural, administrativ, apararea ordinii si linistii publice .

Dispozitiile normative devin executorii dupa ce sunt aduse la cunostinta persoanelor interesate.

Dispozitiile normative ale primarului trebuie sa îndeplineasca conditiile de forma si de fond cerute pentru orice alt act administrativ normativ, forma scrisa, semnarea acestuia si aducerea la cunostinta prin publicare sau afisare fiind conditii obligatorii de îndeplinit. Dispozitiile cu caracter normativ ale primarilor se publica în monitorul oficial propriu sau al judetului, potrivit dispozitiilor O.G. nr. 75/2003. Nepublicarea atrage inexistenta actului. Nici dispozitiilor nu li se poate recunoaste caracterul retroactiv.

Primarul este ocrotit de lege, dar numai pentru actele juridice, faptele materiale ori operatiunile tehnico-juridice savârsite, în exercitarea functiei, în buna-credinta a respectarii principiilor legalitatii (art. 77 din Legea nr. 215/2001). Ocrotirea conferita de lege este oferita în sensul ocrotirii autoritatii de care se bucura functia publica a acestuia, dar nu îi confera primarului nici un privilegii. În consecinta, primarul va raspunde juridic atât pentru actele si faptele sale savârsite în exercitiul functiei, o data ce a încalcat legea (de exemplu, va raspunde penal pentru luare de mita, pentru daunele cauzate prin dispozitiile sale ilegale, s.a.m.d.), cât si pentru actele sau faptele savârsite în afara atributiilor de primar, ca orice alt cetatean (art. 154 din Legea nr. 215/2001).

Înfaptuirea necorespunzatoare a atributiilor de catre primar, atrage o raspundere politica (în calitate de sef al administratiei publice locale), dar, nu si una juridica, în fata consiliului local. Aceasta deoarece între consiliul local si primar nu exista raporturi de subordonare , astfel ca suspendarea sau demiterea celui din urma nu se poate face decât de prefect, respectiv de Guvern, atâta timp cât prefectul este numit de acesta.

Masura arestarii preventive se comunica de îndata prefectului care, prin ordin, constata suspendarea mandatului. Ordinul de suspendare se comunica primarului, iar efectele dureaza pâna la încetarea situatie care a dat nastere acestei masuri. Chiar daca legea nu o spune, încetarea acestui ordin se face, de fapt, în momentul în care hotarârea judecatoreasca ramâne definitiva. În cazul condamnarii definitive, prefectul este obligat sa procedeze la emiterea unui nou ordin, prin care sa se constate încetarea de drept, prin efectul legii a mandatului, deschizând astfel calea la alegeri anticipate.

Daca primarul suspendat din functie, este gasit nevinovat, acesta are dreptul la despagubiri. Fata de reglementarea continuta în legea nr. 69/1991, actuala prevedere asigura primarului a mai mare stabilitate si garantie în exercitarea functiei. În vechea reglementare suspendarea putea interveni când primarul era trimis în judecata pentru fapte penale savârsite cu intentie, când s-a pus în miscare actiunea penala si s-a luat masura arestarii preventive.

Viceprimarul este ales de consiliul local din rândul membrilor sai, cu votul secret al majoritatii consilierilor în functie[9]. Din acest moment, pentru viceprimarul ales înceteaza ope legis calitatea de consilier, deoarece în art. 61 alin. 1 din legea nr. 215/2001 se spune ca "viceprimarii nu pot fi în acelasi timp si consilieri". Locul sau de consilier va fi ocupat de urmatorul candidatul de pe lista partidului sau.



Durata mandatului viceprimarului este egala cu cea a mandatului consiliului local (art. 78 alin. 1 din Legea nr. 215/2001), dar exercitiul functiei poate înceta si mai repede, fie prin schimbarea din functie a viceprimarului (art. 78 alin. 2 din Legea nr. 215/2001), fie prin încetarea de drept a mandatului în conditii identice cu ale primarului (art. 80 din legea nr. 215/2001). În cazul încetarii de drept a mandatului viceprimarului, nu mai este necesar ca prefectul sa constate si sa emita un ordin în consecinta, ca, consiliul local ia act de încetarea mandatului prin hotarâre si trece la alegarea unui nou viceprimar.

Primarul poate sa-si delege unele dintre atributii viceprimarului, dar nu poate delega dreptul de a emite dispozitii, cu atât mai putin normative. În cazul în care functia de primar devine vacanta, în caz de suspendare din functie (inclusiv intervenita ca urmare a numirii primarului ca membru al Guvernului), viceprimarul care exercita de drept atributiile acestuia, va putea emite dispozitii, inclusiv cu caracter normativ, pâna la validarea mandatului noului primar, sau dupa caz, pâna la încetarea suspendarii.

În situatia în care atât primarul cât si viceprimarul sunt suspendati din functie, consiliul local va delega un consilier care va îndeplini atributiile primarului, cât si ale viceprimarului, pâna la încetarea suspendarii, deci va putea emite si dispozitii individuale si normative.




Pe larg despre aceasta institutie, Mircea Preda, op.cit., pag. 508 si urm.

Vezi Mihai Constantinescu, Ion Deleanu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Florin Vasilescu, Ioan Vida, op. cit., pag. 272.

A se vedea pe larg în Mircea Preda, op. cit, pag. 532.

A se vedea Antonie Iorgovan, op.cit., pag. 583; Rodica Narcisa Petrescu, op.cit., pag. 111; Mircea Preda, op. cit, pag. 533; în sens contrar, Valentin I. Prisacaru, op.cit., pag. 506.

Dispozitia nr. 87 din 21 martie 1997 a Primarului municipiului Târgu-Mures, privind acordarea dreptului de a constata si a sanctiona contraventiile reglementate de unele dispozitii legale; Dispozitia Primarului municipiului Târgu-Mures nr. 147 din 9 mai 1997 de modificare a Dispozitiei nr. 87/1997.

A se vedea Mircea Preda, op. cit., pag. 532.

Ibidem, pag. 532.

A se vedea Antonie Iorgovan, Tratat de drept administrativ, vol. II, 1996, pag. 585.

Art. 78 din Legea nr. 215/2001.




Document Info


Accesari: 16503
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )