Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ARHITECTURA ROMANA

arta cultura


ARHITECTURA ROMANA


Arhitectura a oferit forme de manifestare particulare, impuse de cerintele vietii publice si de stat ale societatii Romei antice. Pietele publice, bazilicile, amfiteatrele, templele, termele, locuintele particulare, magazinele, ofereau ansambluri incluse in conceptia urbanismului roman, care trasa reteaua strazilor si a arterelor de circulatie, intre zona centrala si zidurile de incinta.



Forumul era piata centrala care crea nu 121j92b cleul important al orasului, 'inima' vietii administrativ, politice, religioase si comerciale. De forma rectangulara, forumul era ansamblul urbanistic care grupa institutiile administrative, bazilicile, bibliotecile, templele.La Roma au fost construite numeroase forumuri, de catre imparatii romani care le-au dat numele: Cezar, Augustus Traian, Nerva, Vespasian. Cel mai important dintre acestea este Forumul lui Traian, construit la inceputul sec. II. Compus din doua piete cu arc de triumf, cu statuia lui Traian, cu templul de cult al imparatului, cu bazilica Ulpia si Columna lui Traian, forumul lui Traian din Roma apare si astazi ca cel mai impresionant dintre toate forumurile romane.

Bazilica in lumea romana era o constructie care servea ca tribunal, curte de justitie sau bursa. Mari constructii cu vaste sali de reuniuni, avand spatiile interioare impartite prin coloane si porticuri, bazilicile erau locul de intalnire ti tranzactie a bancherilor, negustorilor, oamenilor de afaceri. Una dintre cele mai cunoscute bazilici di Roma, este bazilica lui Maxentiu.alte ex:Bazilica Emiliana-curte de justitie;Bazilica Giulia;bogate in coloane si sculpture din marmura.


COLOSSEUMUL

Colosseumul are o forma eliptica cu axa mare de 188 m , axa mica de 156 m si inaltimea de peste 52 m, in plus are doua etaje de subsol.

Arena centrala (86x54 m) este inconjurata de 80 de randuri de gradene de marmura si granit, in care puteau lua loc circa 80.000 de spectatori. Zidul exterior si culoarele principale erau din blocuri de piatra, legate intre ele cu carlige de fier. Interiorul era realizat o parte din piatra si o parte din beton, totul fiind acoperit cu caramizi.

Lemnul a fost folosit in cantitati mici, exceptand arena, care avea podeaua din lemn. Trapele si chepengurile amenjate in dusumea permiteau comunicarea cu instalatiile de la subsol, unde se gaseau canalele de drenaj, custile animalelor, depozitele de arme etc.

Cele optzeci de arcade imprejurul amfiteatrului erau intrarile pentru public, insa doua dintre ele, situate la extremitatile axei mici, erau interzise cetatenilor de rand, acestea conducand la doua sectoare speciale: unul in care stateau imparatul si oamenii sai si celalalt in care aveau acces ambasadorii si oaspetii de nivel inalt.

In preajma arenei stateau senatorii, comandantii militari si alti functionari de status inalt. Mai sus erau asezati patricieni si tribuni, apoi plebea, iar dupa acestia, in randurile cele mai indepartate stateau femeile.


PANTEONUL


Panteonul este o cladire situata in Roma care a fost construita initial ca templu pentru cele sapte zeitati guvernatoare ale celor sapte planete in statul religios al Romei Antice, din secolul VII fiind transformata intr-o biserica crestina. Este cea mai bine conservata dintre cladirile romane si cea mai importanta cladire veche din lume cu acoperisul original intact. Desi identitatea arhitectului ramane incerta, multi o atribuie lui Apolodor din Damasc.

Domul urias al acestuia, infatisand o perfecta semisfera din beton, se sprijina pe zidul circular de la baza acestuia. In exterior, domul este acoperit cu caramida. Cu un diametru de 43.2 metri, acesta a fost cel mai larg dom din lume, pana la ridicarea celui din Florenta - autor fiind Brunelleschi.

Fatada Panteonului este impodobita cu 16 coloane corintice. Inscriptia de pa capitelul misiv al acestora este 'M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT', care inseamna 'Marcus Agrippa, fiul lui Lucius, in timpul celui de-al treilea sau consulat, a construit aceasta.'

Usile masive de bronz prin care se face accesul in interiorul cladirii (usi care sunt originale, la inceput fiind si placate cu aur) cantaresc in jur de 20 de tone fiecare. Peretii Panteonului au o grosime de 7.5 metri.

'Oculus-ul', singura sursa de lumina a incaperii uriase, este o deschidere circulara scobita in centrul domului, care nu are acoperis. Acesta are un diametru de 8-9 metri. Podeaua cladirii este foarte usor inclinata - aceasta pentru a permite scurgerea apei de ploaie intrate prin deschizatura.



Document Info


Accesari: 4678
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )