Ateneul Român este o sala de concerte din Bucuresti, cladire situata pe Calea Victoriei în Piata Revolutiei (fosta Piata Palatului). Tot aici se afla sediul Filarmonicii "George Enescu".
Locul unde s-a ri 434i86e dicat Ateneul apartinea familiei Vacarestilor. În 1886 a început constructia actualului edificiu; o parte din fonduri au fost adunate prin subscriptie publica, la îndemnul Dati un leu pentru Ateneu. Planurile cladirii au fost concepute de arhitectul francez Albert Galleron astfel încât sa poata folosi fundatia deja turnata a manejului început de "Societatea Equestra Româna".
Cladirea este precedata de un peristil, sprijinit pe sase coloane ionice. Sub peristil se afla cinci medalioane în mozaic care îi reprezinta pe cinci mari domnitori ai tarii: Neagoe Basarab, Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu si Matei Basarab. Constructia se termina cu o cupola bogat decorata.
În interior, sala de concerte are 600 de locuri la partere si 52 de loji. Deasupra lojilor, de jur împrejurul tamburului cupolei, cu exceptia locului unde se afla scena, se desfasoara o fresca lata de 3 metri si lunga de 70 de metri, opera a pictorului Costin Petrescu. Fresca este alcatuita din 25 de scene reprezentative din istoria României.
Altadata, în Ateneul Român se afla si Pinacoteca Statului. Fondul de tablouri a fost preluat de actualul Muzeu National de Arta al României.
|