Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Promovarea interculturalitatii in procesul de predare

arta cultura


Promovarea interculturalitatii in procesul de predare


Intercultural communication plays a crucial role in constructing identity relationships with others and knowledge. Teachers should help individuals and groups to categorise themselves and to decide which features they consider relevant in constructing their identity in relation to others. Interculture should therefore be seen as an inherent part of learning, which needs to be incorporated into linguistic policies and teaching. Teaching should include more in-depth analysis of the nature of multilingual competence. Plurilingual and pluricultural competence refers to the ability to use languages for the purposes of communication and to take part in intercultural interaction, where a person, viewed as a social agent has proficiency, of varying degrees, in several languages and experience of several cultures.



Teaching language 313b17d s means helping students to develop a plurilingual repertoire, a repertoire that includes practices, representations and intercultural competence.


In conditiile socioistorice de mobilitate demografica, de emigrare, schimb de experienta, ajutor reciproc, apartenenta la Comunitatea Europeana, la Comunitatea Euro-Atlantica impune cu necesitate acceptarea realitatii multiculturale si interculturale.

Studierea si comprehensiunea diversitatii etnice si culturale trebuie sa fie o prioritate in educatie, deoarece traim intr-o lume ce devine din ce in ce mai interdependenta si buna intelegere reciproca in plan global trebuie sa reprezinte un comportament obligatoriu al educatiei.

Pentru o intelegere adecvata a termenului interculturalitate ne propunem, intai de toate, sa intelegem conceptul de cultura in paradigma antropologiei culturale - de exemplu, asa cum o definesc Ralph Linton si Chambart de Lauwe.

Dupa Ralph Linton, cultura este o configurare a comportamentelor invatate si a rezultatelor lor, impartasite si transmise de catre membrii unei societati date [1968:63]. P-Henry Chambart de Lauwe clasifica abordarile culturii astfel: 1. cultura ca dezvoltare a persoanei in societate; 2. culturile proprii unor societati si 3. problema dezvoltarii unei culturi universale [1970:20]. Este evident ca dintre cele trei abordari, cea de-a doua este relevanta pentru obiectivele noastre.

Acceptand aceste abordari, sustinem ideea ca interculturalitatea inseamna interactiune, schimb de valori, cunostinte, idei, obiceiuri. Inseamna constientizarea diferentelor si respectarea lor.

Dialogul intercultural se fundamenteaza pe dualitatea identitate - alteritate. Din punct de vedere psihologic, nevoia de identitate (etnica, culturala, lingvistica) este o conditie a echilibrului psihic uman. Nevoia de alteritate, de raportare la altul asigura posibilitatea dialogului si-i da temei acestuia. Educatia tolerantei fata de alteritate presupune schimbari profunde de gandire, de implicare afectiva si de pozitionare atitudinala.

In contextul interferentei culturilor, dialogul intercultural creeaza deschideri de cunoastere reciproca a membrilor comunitatilor nationale si prin valorile proprii deschiderii de cunoastere, acceptare si respectare a diferentelor.

Scoala are o responsabilitate majora pentru educatia multiculturala si interculturala a tinerilor. Deschiderile spre dialogul cultural si intercultural sunt oferite de curriculum. Obiectivul esential al educatiei este adaptarea si integrarea tinerilor in societatea pluralista, multiculturala.

Procesul educational presupune transmiterea de cunostinte, iar aceste cunostinte trebuie sa ajute individul sa traiasca si sa interactioneze cu ceilalti. In viziunea lui C. Cucos, comunicarea interculturala este tranzactia valorica insotita de intelegerea semnificatiilor adiacente intre persoane sau grupuri care fac parte din culturi diferite.

Scopul general al educatiei interculturale consta in favorizarea si dezvoltarea capacitatilor de intretinere a raporturilor mutuale intre diferite categorii socioculturale, minoritare sau majoritare, cu o configuratie etnica, nationala distincta. Dezvoltarea culturii comunicarii este una din caile posibile de imbunatatire a relatiilor interetnice. La facultate avem grupe eterogene, alcatuite din romani, rusi, gagauzi, bulgari, ucraineni. Noi constientizam necesitatea cautarii punctelor de tangenta dintre diverse interese si culturi, bazandu-ne pe morala, arta, religie si indrumam studentii sa nu ramana indiferenti unul fata de altul, sa manifeste interes reciproc fata de calitatile si nazuintele personale ale fiecaruia.

Abordarea interculturalitatii in educatie pleaca de la ideea ca o mai buna intelegere intre oameni este posibila. Educatia interculturala se reliefeaza in toate disciplinele de invatamant, promovand toleranta, respectarea drepturilor omului si indemnand la reflectia asupra problemelor contemporane legate de evenimente cotidiene.

Studiul limbilor staine in stransa legatura cu cultura si civilizatia permite o abordare eficienta a interculturalitatii, deoarece suscita o curiozitate lingvistica si culturala si este un mijloc forte de a promova intelegerea interculturala. In procesul de predare a limbilor straine la catedra anual sunt invitate persoane avizate din exterior care cunosc domeniile de studiu ale studentilor. Aceste contacte sunt benefice si instructive, deoarece invitatii reprezinta diferite puncte de vedere, diferite culturi. La moment avem profesori invitati din Turcia, China, Polonia, Suedia, Belgia, Egipt, care contribuie la familiarizarea studentilor cu sistemul valoric, cultural al tarilor din care provin.

In scopul dezvoltarii intelegerii culturale optam pentru o pedagogie provocatoare si participativa, care sa solicite interesul, creativitatea, care sa le permita sa se exprime si sa colaboreze. La aceasta pot concura mai multe tipuri de activitate:

- realizarea unor proiecte (minidictionare, brosuri, reviste vizand studiile contrastive in domeniul lingvistic, cultural, valoric);

- anchete pentru interviuri cu urmatoarea tematica: arborele vietii, povestile lumii, eroul preferat, sarbatori nationale, bucatarie;

- dezbateri de idei plecand de la studii de caz - discutii asupra unor probleme cotidiene stringente, conturandu-se reactia la evenimentele locale si internationale; probleme legate de dezvoltare; politicile lingvistice; sensul dat termenului democratie; probleme legate de relatiile interetnice;

exercitii de reflectie critica si constructiva;

- utilizarea revistelor straine si a documentelor in diferite limbi in procesul de traducere pentru o intelegere adecvata a culturii date;

- selectarea temelor tezelor de an si de licenta este, de asemenea, realizata din perspectiva interculturalitatii. Ele vizeaza studii contrastive ale limbilor studiate: contactul dintre limbi, interdependenta acestora - imprumuturile reciproce, tehnici si metode de traducere a limbajelor, istoria si civilizatia tarilor a caror limba este studiata, dimensiunile sociale ale limbilor, raporturile pe care ele le intretin unele cu altele;

- educatia interculturala prin literatura. Consideram ca literaturii ii revine un rol primordial in educatia interculturala, deoarece ne ajuta sa intelegem valorile spirituale si morale ale celuilalt;

- vizionarea filmelor artistice si documentare, element eficient in educatia interculturala.

Studentii sunt invitati sa participe la evenimentele nationale si internationale cum sunt "Limba Noastra", Saptamana Anglofoniei, Saptamana Francofoniei in Moldova, zilele nationale ale tarilor ale caror limbi le studiaza.

Sunt organizate intalniri cu reprezentantii ambasadelor straine in Republica Moldova, scriitori, oameni de arta, care faciliteaza cunoasterea si aprecierea altor coduri culturale si moduri de viata, precum si intelegerea problemelor dezvoltarii fiecaruia, colaborarea internationala. Cu ajutorul unor programe de schimb educational si cultural studentii nostri isi fac studiile in tarile a caror limba o studiaza.

Aceste colaborari constituie un mod eficace de a observa si
a depasi neintelegerile care pot aparea in comunicarea interindividuala. Educatia prin colaborare are drept scop asigurarea cooperarii intre grupuri. Prin prisma disciplinelor predate ne straduim sa-i invatam pe studenti sa negocieze, sa rezolve pe cale pasnica conflictele si sa dea fiecaruia posibilitatea de a-si exprima opinia.

Promovarea educatiei interculturale, dupa cum afirma Camilleri, inseamna centrarea pe diversitatea culturilor pentru a se realiza un anumit tip de formare a omului de-a lungul existentei sale. Noi, pedagogii, suntem acei care trebuie sa contribuim la formarea reprezentarilor sociale, la acceptarea reciproca, la invatarea conceptelor de baza despre drepturile omului, pace, toleranta, comunicare interculturala si sa implementam in comportamentul practic al studentilor notiunile referitoare la demnitate, libertate, justitie, nonviolenta, negociere, cooperare. Astfel vom contribui la inlaturarea barierelor ce stau in fata comunicarii interculturale.


Bibliografie


Cojocaru, Constantin, Sevciuc, Natalia, "Scoala si comunicarea interetnica", in Didactica Pro, nr. 4-5, octombrie 2003.

Chombart de Lauwe, Image de la culture, Paris, Payot, 1970.

Cucos, Constantin, Educatie. Dimensiuni culturale si interculturale, Iasi, Polirom, 2000.

Dasen, P., Ch. Perregaux, M. Rey, Educatie interculturala, Iasi, 1999.

Linton, Ralph, Fundamentul cultural al personalitatii, Bucuresti, Editura Stiintifica, 1968.




Document Info


Accesari: 5194
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )