Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload


Secretul numerelor


SECRETUL NUMERELOR


Cunoscut in antichitate de vechii intelepti, iar apoi in evul mediu de marii invatati filosofi, geomanti, preoti, alchimisti sau ocultisti, numarul de aur a ascuns intotdeauna

mari mistere. Astazi cercetari complexe au ajuns la concluzia ca intreaga natura si chiar intreg universul este structurat respectand fidel proportia perfecta si exacta a numarului de aur. Marile constructii antice, precum piramidele sau templele si catedralele respecta de asemenea proportia fidela a acestui numar de aur. Ele reprezinta  armonia si perfectiunea in creatie.

Numarul de aur este reprezentat prin ideograma f=1, 618…………..

Proportia tainica a acestui numar reprezinta fie in triunghiul de aur(isoscel) al lui Pitagora, in elipsa de aur din traditia hindusa sau in spirala de aur care prin sirul lui Fibonacci demonstreaza cresterea naturala a plantelor pastrand aceeasi proportie.



In natura, spirala generata de apa(vartejul), miscarea curentilor de aer in spirala, cochilia melcilor, dispunerea petalelor de trandafir sau a frunzelor si semintelor pastreaza aceasta proportie perfecta.

Aceste observatii demonstreaza ca proportia perfecta se manifesta in intreaga creatie si ca exista o sfera de constiinta a armoniei si frumusetii in intreaga natura, intregul univers.

Un alt numar misterios este Pi: faptul ca raportul dintre circumferinta cercului si diametru este constant este cunoscut de foarte mult timp… incat nici nu i se poate gasi originea. Este aproape sigur ca primele valori ale lui Pi au fost gasite prin masuratori. Egipteanul Rhind Papyrus (1651 i.Hr.) a gasit 3,16 ca valoare a lui Pi. Prin calcul teoretic, a fost precizat de Arhimede (287 – 212 I.Hr.): 223/8<Pi<22/7. Arhimede nu a afirmat ca ar fi descoperit adevarata lui valoare.

Au fost si alti savanti care au incercat sa gaseasca adevarata valoare a lui Pi. Iata cativa dintre ei si rezultatele obtinute de fiecare:

1.     Ptolemeu (c. 150) – 3,1416

2.     zu Chongzhi (430 – 510) – 355/113

3.     al – Khwarizmi (c. 800) – 3,1416

4.     4. al Kashi (c. 1430) – o valoare cu 14 unitati dupa virgula



O alta intrebare des pusa de oameni este cine a descoperit numarul 0. Este greu de dat un raspuns adecvat. Numarul 0 nu a fost descoperit de un singur geniu matematician. El si-a facut aparitia in istorie ca o umbra gata sa dispara, adevaratul lui sens nefiind descoperit nici azi.

0 are doua intrebuintari, amandoua fiind extrem de importante. Prima este aceea de a fi indicator de spatiu nul in scrierea numerelor pentru citirea corecta a acestora. A doua acceptie este cea de numar propriu-zis, ocupand un loc in sistemul de numerotatie folosit pe mapamond. Istoria lui 0 este vaga. Se crede ca a aparut odata cu infiintarea sistemului de numeratie, totusi babilonienii nu au avut acest indicator de spatiu gol, pentru aproape 1000 de ani nesimtind nevoia sa.

In Grecia antica, matematica avea la baza geometria, desi ei nu lucrau cu numere propriu – zise ci cu numere care reprezentau lungimi si coordonate in spatiu, lucru ce demonstra lipsa de necesitate pentru nul. Totusi, astrologii aveau nevoie de el, ei au notat cu 0 indicatorul pentru spatiul gol, notatie ramasa valabila pana azi. Aparitia lui 0 la greci a avut mai multe variante, una dintre ele fiind aceea ca 0 reprezinta omicron, prima litera a cuvantului care inseamna „nimic”. O alta teorie care ii apartine lui Neugebauer neaga afirmatia anterioara, argumentand faptul ca omicronear deja folosit l agreci pentru desemnare numarului 70. alta explicatie ar fi ca 0 ar insemna „obol” (o moneda aproape fara valoare). Stiind ca numaratorii foloseau tablite de nisip pentru a numara, prin inlaturarea unei pietricele ramanea in nisip o depresiune asemanatoare numarului 0. Toate aceste povesti sunt legate de aparitia lui 0 ca indicator de spatiu gol.

In antichitate se considera ca proprietatea de baza a numerelor este de a fi in relatie cu obiecte. Cu timpul, semnificatia numerelor a devenit din ce in ce mai abstracta; de aceea, si-au facut aparitia numerele negative si 0, care nu respectau regulile de mai sus.

Trei matematicieni indieni au incercat sa raspunda la intrebarile legate de operatiile aritmetice cu 0 si numere negative.

1.     Suma dintre un numar negativ si o este un numar negativ;

2.     Un numar multiplicat de 0 ori da rezultatul 0;

3.     Un numar impartit la 0 da ca rezultat o fractie nedefinita.



Document Info


Accesari: 380
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )