Albina Traieste pe toate continentele in afara de Antartica. Ii plac zonele calduroase. Pentru unele dintre ele desertul este cel mai bun.
Unele albine sunt singuratice dar altele traiesc in grup intr-o formatiune numita "roi". Casa pe care si-o construiesc se numeste "stup". Roiul este clar structurat: albina regina, adica matca, este singura care lasa oua si nu munceste, al 222h73c binele muncitoare se ocupa cu strangerea polenului si a nectarului, obtinerea si stocarea mierii si curatenia stupului iar trantorii nu au ac si au rol numai de inmultire. Dupa inmultire trantorul este omorat si impachetat in ceara. Trantorii sunt alesi astfel: regina care este mai usoara decat trantorul si poate zbura mai sus decat acesta, zboara la inaltime iar cel ce poate zbura alaturi de ea este ales. In stup mai sunt si albine care stau de paza. Ele pazesc stupul de trantor, urs si soarece.
Ca toate insectele, albina are corpul impartit in trei parti: capul, toracele si abdomenul. Corpul este mic si pufos, acoperit cu un par scurt si foarte des. Pe unele dintre picioare are cosulete in care strang polenul florilor. Binenteles ca are aripi dar si un ac localizat la capatul abdomenului langa punguta cu venin.
Pentru proteine, mananca polenul florilor si ca sa aiba energie si putere de munca mananca nectarul si uleiul din flori.
Poate fi foarte micuta, de 3 cm, dar poate fi si marisoara pentru o insecta (4cm), si nu cantareste prea mult.
Ea este colorata in mai multe culori: cu negru, cu galben sau portocalie, chiar cu urme de albastru sau verde.
Ca sa apere stupul, albinele sun gata sa-si dea viata, asa ca inteapa cu acul din abdomen pe orcine ce i se pare un musafir nepoftit.
Oamenii de stiinta cred ca sunt 20.000 de specii de albine in lume. Anumite specii nici nu s-au descoperit iar altele nu au un nume stabilit. Tot ei spun ca albina este cea mai importanta insecta care ajuta plantele sa se inmulteasca deoarece ea cara polen din floare in floare. Ele isi comunica una alteia locul cu polen prin dansuri numai de ele stiute.
Ele inteapa numai daca isi simt stupul atacat. In 5 minute, o intreaga colonie poate omori prin intepaturi o vaca. Dupa ce albina inteapa ca sa se apere, odata cu pierderea acului, ea va muri. O colonie poate avea intre 50.000 si 60.000 de albine muncitoare. Albinele muncitoare culeg nectarul florilor pe care il prelucleaza in miere in tubul lor digestiv. Ele isi construiesc stupul din ceara pe care o secreta din abdomen. Se estimeaza ca intr-un an o colonie de albine poate produce 180-225 kg de miere. O regina poate face si 3.000 de oua intr-o singura zi.
|