Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Analizatorul cutanat

biologie


Analizatorul cutanat

Analizatorul cutanat
a) Segmentul periferic este reprezentat de receptorii tactili, termici si durerosi aflati in diferite straturi ale pielii. Pielea sau tegumentul este organul conjunctivo-epitelial care acopera intreaga suprafata a corpului si se continua cu mucoasele de la nivelul orificiilor. Ea este alcatuita din trei straturi suprapuse, avand structuri diferite: epidermul, dermul si hipodermul.

Epidermul - este un epiteliu pluristratificat, cheratinizat, care se regenereaza permanent. incepand de la membrana bazala, se succed in ordine urmatoarele straturi: stratul bazai (generator), stratul celulelor poliedrice, stratul granular, stratul lucid, stratul cornos. Dermul este o patura conjunctiva densa. La contactul cu epidermul prezinta numeroase ridicaturi conice numite papile dermice. Aceste papile pe suprafata degetelor si a palmei, ca si in talpa piciorului se asaza in randuri paralele, formand crestele papiloase a caror intiparire da amprentele, cu importanta mare in medicina judiciara.

Stratul profund, dermul propriu-zis sau corionul, este cel mai rezistent datorita fibrelor de colagen, reticulina si elastice prezente aici. Hipodermul este tesut subcutanat in care abunda celulele conjunctive ce au acumulat grasime. Stratul adipos are dezvoltare variabila, in raport cu starea de nutritie si varsta. Vascularizatia, constituita din vase sangvine si limfatice, este mai densa in stratul papilar al dermului si in portiunea subdermica. in piele se afla productiile acesteia: anexele cornoase, glandele si receptorii.

Anexele cornoase sunt
. perii - de natura epidermica, care prezinta o parte libera numita tulpina si alta infipta oblic numita radacina. La baza radacinii se gaseste o portiune ingrosata numita bulb, in care patrund tesutul conjunctiv, vase sanguine si fibre nervoase ce alcatuiesc papila. Bulbul impreuna cu papila si tecile de invelis formeaza foliculul parului. De radacina firelor de par se prind muschii erectori formati din fibre netede, prin a caror contractie se produce ridicarea parului
. unghiile sunt niste lame alcatuite din celule cheratinizate, formate dintr-o parte vizibila - corpul unghiei si o parte ascunsa in piele - radacina. Portiunea mai albicioasa de la baza corpului se numeste lunula.

Glandele tegumentare sunt
. sudoripare - sunt inegal raspandite in piele si au aspect tubular. Tubul glandei se deschide la exterior printr-un por, situat pe creasta papilara. Capatul profund situat in hipoderm se incolaceste, formand  glomerulul glandei. Din capilarele sangvine ce inconjoara glomerulul, extrag apa si substantele nefolositoare care formeaza sudoarea
. sebacee - sunt anexate radacinii parului si sunt de tip acinos. Secreta un produs gras numit sebum, care lubrifica pielea si parul
. mamare - sunt glande sebacee modificare si evolutia lor este legata de dezvoltarea si functia organelor genitale.

b) Segmentul de conducere
Excitatiile receptionare de toti acesti receptori ajung prin intermediul radacinilor dorsale ale nervilor spinali la ganglionul spinal si de acolo urmeaza caile ascendente (spinotalamice anterioare si laterale) spre etajele nervoase superioare pana in talamus si apoi in segmentul central (scoarta cerebrala), cai descrise la maduva spinarii (caile sensibilitatii exteroceptive).

c) Segmentul central
in care excitatia este transformata in senzatie constienta este localizat in girusul postcentral din lobul parietal. Functiile pielii sunt: functia de protectie impotriva agentilor externi; functia de excretie indeplinita de glandele sudoripare; functia de termoreglare prin vasodilatatie, vasoconstrictie periferica si secretie sudorala; functia de depozitare a lipidelor; functia de organ de simt, datorita receptorilor pe care ii contine.





Document Info


Accesari: 7086
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )