CELULA
Toate tipurile de tesut din corpul omenesc sunt formate din celule. Celulele se grupeaza,formeaza tesuturi,iar tesuturile formeaza organe si sisteme de organe.
Cele doua tipuri de celule : 1 . Procariote 2 . Eucariote. Se deosebesc d.p.d.v. al organiza 151g65b rii interne. Structura procariotelor este simpla : enzimele si substantele chimice se afla in citoplasma ; citoplasma este invelita intr-o membrana.Aceste celule nu au nucleu.
Eucariotele sunt mult mai mari decat procariotele si mai dezvoltate cu o structura mai complexa : materialul genetic se afla in nucleu si este inconjurat de nucleoplasma , care are o membrane proprie. Aceasta membrane inveleste citoplasma.Celulele corpului uman sunt eucariote.
Organitele celulare sunt sunt capabile sa intretina functiile speciale pe calea activitatii structurilor interioare.Acesti componenti existenti in citoplasma armonizeaza procesele chimice ale celulei.Ei creeaza combinatii celulare vitale si transporta produsii realizati de celula.
Tesuturile corpului sunt alcatuite din diferite tipuri de celule. Toate celulele,cu exceptia globulelor rosii, se caracterizeaza prin pozitia centrala a nucleului.Forma celulelor poate fi diferita,conform cu activitatea difritelor tesuturi.Celulele nervoase din creier au numeroase prelungiri prin care pot atinge celulele nervoase vecine,in schimb celulele osoase acumuleaza particule minerale.
Globulele rosii mature inainteaza prin artera.In loc de nucleu si alte organite celulare, ele contin hemoglobina si transporta oxigenul pentru satisfacerea necesarului de oxygen al celorlalte celule.
Trei componenti importanti se combina intre ei si formeaza ADN-ul cu numele de acid dezoxiribonucleic , avand forma dublu-spiralata si molecule lungi.Flancurile funiilor rasucite seamana cu o scara de funii ; intersectandu-se seamana cu un lant pe care se succed grupe de zaharide si de fosfat.Fiecare treapta a scarii este formata dintr-o baza cu continut de 2 molecule de azot sau adenina si timina sau citozina si guanina.O legatura slaba de hydrogen mantine bazele la mijlocul treptei.In toate celulele,in interiorul nucleului , ADN-ul situata in cromozomi este substanta ereditara.
Fiecare celula are nevoie sa fie alimentata cu sange pentru a se hrani si pentru a primi oxygen.Celulele tumorale care cresc in ritm rapid au nevoie de mai mult sange decat celulele sanatoase si elibereaza o substanta numita factor tumoral angiogenetic ; acesta favorizeaza aparitia unor vase secundare de sange.
Chiar si o singura celula poate forma organisme vii si complexe, de exemplu bacteriile ; cele cu forma sferica se numesc coccus , iar daca sunt perechi se numesc diplococcus , cele in forma de ciorchini sunt stafilococi , iar cele in forma de lant streptococci. Unele bacterii sunt agenti patogeni ai tuberculozei si ai tetanosului.
|