Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Ficatul

biologie


Ficatul este un organ glandular a aparatului digestiv si este situat in cavitatea abdominala caudal diafragmei . Prezinta doua fete si o circumferinta .

Fata craniala este convexa si strabatuta de o incizura diferita ca aspect si asezare de la specie la specie . In aceasta incizura se gaseste situata vena cava caudala . Pe marginea incizurii se afla insertia ligamentului coronar iar dedesuptul ei se afla situat ligamentul falciform .



Fata caudala este asemenea convexa prezentand o depresiune denumita hilul ficatului .

Prin hil patrund ;vase , nervii si vena porta si ies canalele biliare extrahepatice .

Tot pe aceasta fata se mai gaseste si zona vezici biliare si canalul cistic ,formatiuni care vin in contact cu duodenul si stomacul din care sunt legate prin ligamente scurte .

Circumferinta este constituita din doua margini :

-dorsala ;

-ventrala .

Marginea dorsala este in general ingrosata si prezinta la unele speci o incizura esofagiana evidenta .

Marginea ventrala prezinta incizuri adanci la carnasiere si porc si sterse la erbivore .

Aceasta margine ventrala inparte organul in patru lobi principali :

-lobul drept in general cel mai dezvoltat divizat si el la suine si canine in doua portiuni :

-lobul derpt propriuzis (sau lateral) si un lob drept medial (sau intermediar drept) .

-lobul patrat (intermediar)aflat catre linia de simetrie a ficatului ;

-lobul stang care poate fi impartit si el la ecvine ,suine ,carnivore si iepure in doua portiuni :

-lobul stang intermediar (medial stang)

-si lobul stang lateral (sau propriu-zis).

-lobul caudal(denumit si lobul Spiegel) se afla situat in partea dorsala a fetei viscerale la nivelul lobului drept.

La carnivore si la iepure acest lob se sub divide in trei portiuni :

-lobul caudal :lobul propriuzis ,portiunea apendiculara (orientat spre dreapta)si portiunea omentala (orientat spre stanga).In general la toate speciile se disting doua scinzuri principale :

-scinzura interlobara dreapata ,aflata intre lobul patrat si lobii drepti :

-scinzura interlobara stanga asezata intre lobul patrat si lobii stangii.

La scinzura interlobara dreapta se gasesc situate la majoritatea speciilor,vezica biliara canalul  cistic si canalul coledoc .

Ficatul este constituit din tesutul propriu,capsula fibroasa,sistemul canalicular,vase si nervi .

Tesutul propriu (parechimul hepatic )are o culoare bruna -albastruie sau violacee fiind relativ compact si friabil .El este dispus intr-un ansamblu de unitati morfo-functionale denumite lobulii hepatici separati intre ei de catre tesutul conjunctiv ce isi are originea in capsula fibroasa care imbraca organul.

Capsula fibroasa (capsula Glisson)este o membrana subtire transparenta si adeverenta de pe o parte la seroasa iar de pe alta parte la tesutul hepatic.

La nivelul hilului capsula se rasfrange si patrunde in ficat formand travee conjunctive in jurul vaselor si al canalelor excretori iar pe fata interna trimite travee ce patrund in tesutul hepatic.

Seroasa este de natura mezateliafaciculara inveleste argonul si da nastere unor fragmente care alaturi de trunchiulile vasculare suspenda ficatul la pereti cavitati abdominale.Se pot distinge la ecvine patru ligamente principale :ligamentul comun,scurt puternic ce fixeaza fata craniana a fica tului la fata caudala a diafragmei la nivelul venei cave ;ligamentele falciforme reprezentat printr-o lama seroasa ingusta ,se fixeaza pe parte diafrgmica a ficatului la nivelul scrinzurii interlaboare stangi si pe diagrama prelugindu-se apoi pe peretele ventral a abdomenului pana la ambilic,ligamentul triunghiular stang reprezentat de serose care porneste de pe centrul freric la stanga orificiului esofagian pana la marginea dorsala a lobului stang legamentul triunghiular drept are aceasi forma ca si precedentul insa este mai scurt si porneste din regiunea sub lombara dreapta si pe diafragma pana pe marginea dorsala a lobului drept dand nastere si la un mic ligament pentru lobul Spiegel .Sistemul canolicular este constituit din caile biliare interhepatice si caile biliare interhepatice si caile biliare extrahepatice.

Caile biliare interhepatice iau nastere din coraliculele biliare intralobulare care pornesc radiar catre periferie lobului unde se anastoniazeaza cu canaliculele perilobulare ce vin de la lobuli vecini si formeaza caile biliare extra lobulare .Canoliculele preobulare sunt situate la periferie lobului in spatiul part unde prin confluarea mai multora dau nastere la canale interlobulare care se continua cu canalele biliare .

Caile biliare extra-hepatice rezultate din confluarea canalelor biliare inter hepatice dand nastere canalelor extra hepatice din unirea caruia se constituie canalul hepatic .

La animalele cu vezica biliara caile extrahepatice sunt constituite din 3 portiuni :portiunea canalelor extrahepatice , ce conflueaza intr-un canal hepatic ,printr-un pol, ;portiunea cestica constituita dintr-o vezica biliara si canalul cistic ;portiunea canalului coledor.

Vezica biliara este un argon de forma unei pere la care se disting :fundul ,corpul si gatul.

Canalul cistic ia nastere de la gatul vezici biliare se dirijeaza catre hilul arganului si se deschide la punctul de confluenta al canalului hepatic principal cu conolul caledac.

Canalul caledac este un caonduct mai larg decat canalul cistic si se deschide in duceden la nivelul unei papile -papila duodoneala ce se gaseste la distante diferite de pilar in raport cu specis.Deschiderea canalului este prevazuta cu un sfincter muscular denumit Sfincterul Oddi ( sau al ampului hepapancreatice).

Ficatul la animalele domestice

Ficatul la ecvine este asezat in marele ax perpendicular pe planul sagitol,avand o directie oblica de sus in jos si de la dreapta la stanga.

Organul cantareste 4-4,5 kg si este mai gros in centru decat la periferie. Pe fata diafregmatica se observa vena cava asezata in scinzura ei. Sub scinzura venei cave catre marginea ventrala in partea miljocie si dirijata oblic in jos spre stanga,se gaseste vena porta situata in scinzura respectiva. Marginea dorsala este groasa si aderenta la diafragma prezetand :insertia ligamentului lobului drept originea scenzuri venei cave,,insertia ligamentului triunghiular stang.Marginea ventrala este mai subtire ,libera si prezinta o serie de incezuri care impart argonul in mai multi lobi : lobul drept (sau dorsal) este cel mai mare ,lobul caudal (lobul Spiegel) are forma unei piramide triunghiulare cu baza fixata intre sceazur poarta si asigura scinzurii cave ;lobul patrat este redus si se afla la stanga lobului drept care este depasit prin scinzura inter lobulara ;lobul intermediar stang este relativ redus fiind situat la la stanga lobului patrat ;lobul stang este mai putin dezvoltat din cauza atrofieri lobului drept.

La aceasta specie lipseste vezica biliara , canalele hepatice converg si formeaza un canal hepatic comun care dupa ce paraseste hilul hepatic se situeaza intre lamele ligamentului gastra hepatic si deschide in duoden la 12-15 cm de pilar la nivelul papilei duodenale .

Ficatul la taurine este asezat aproape in totalitate in partea dreapta a cavitati abdominale inapoia diafragmei cu marele ax dispus in linia mediana cantareste ccirca 5 kg.Organul este gros masiv prezetand incizi foarte putin evidente.

Fata viscerala are un relief foarte accidentat, in centrul ei se gaseste ,,Zona portala''inconjurata de trei parti de lobul Spiegel.

Deasupra acestuia se observa o fosa renala evidenta lateral de zona in apropierea margini laterale se gaseste fosa vezici biliare .

Circumferinta organului datorita pozitiei sale speciale ,prezinta o margine laterala sau dreapta si o margine mediala sau stanga .

Lobul drept este acoperit in cea mai mare parte de lobul Spiegel fiind delimitat ventral de fosa vezici biliare ;lobul Spiegel este asezat in jurul venei porte si prezinta doua portiuni :

o portiune supraportala si medala numita lobul papilar ;

o portiune laterala numita procesul caudal.

Lobul patrat este asezat intre lobul drept si cel stang, fiind despartit de acesta din urma prin incizura ambilicara.Lobul stang este situat ventral. Pe marginea mediala se observa scinzura venei cave si scinzura esofagiana .Sistemul condicular biliar este mai dezvoltat decat la col.vezica biliara are un aspect piriform si o capacitate de 200ml fiind asezata intr-o foseta proprie.

Ea depaseste marginea laterala pe o mare parte a suprafetei sale.Canalul cistic adera intim la parechimul hepatic.

In el se deschide o serie de canale hepatice acesari numite canale hepatecistice. Canalul dalegoc se deschide in duaden la ccirca70 cm de pilar.

Ficatul la ovine cantareste in medie de 0,500-0,700 kg si are forma asemanatoare celui de la rumegatoarele mari .

Se semnaleaza urmatoarele diferente :

- lobul drept este mai dezvoltat , incizurile mai pronuntate , vezica biliara depaseste mai putin marginea laterala decat la bovine si este orientata oblic , canalul coledoc se deschide impreuna cu canalul pancreatic in duoden , la 30-40 cm de pilar.

Ficatul la suine cantareste 1,2-1,5 kg .Este situat intr-o pozitie asemanatoare cu cea de la cabaline .

Fata visceralar este foarte accidentata. Hilul organului se gaseste situat in apropierea margini dorsale.

Marginea dorsala prezinta o incizura esofagiana ,larga , adanca .

Marginea ventrala este adanc taiata in trei incizuri(dreapta,mediana si stanga )care impart ficatul in cinci lobii:

-lobul drept avand pe fata viscerala ;

-lobul Spiegel este destul de redus si situat deasupra hilului ,

-lobul intermediar drept situat pe precedentul ,

-lobul patrat de forma triunghiulara redus situat pe fata viscerala intre bratele incizuri mediane (vezica biliara este situata la limita dintre acesta si lobul intermediar drept )

-lobul intermediar stang situat sub lobul stang

-lobul stang mai dezvoltat decat lobul drept

Pareghimul hepatic are o structura aparte la aceasta specie , lobuli hepatici fiind inconjurati de o masa abundenta de tesut conjunctiv,cea ce face ca ei sa apara sub capsula organului net delimitati de o retea de linie albe.

Canalul coledoc se deschide izolat de canalul pancreatic in duoden , la 4-5 cm de pilor .

Ficatul la carnivore cantareste 0,5-1 kg avand o pozitie asemanatoare cu cel de la porc .Marginea ventrala este adanc incizata , incizurile patrund pana in aproprierea hilului organului si delimitand sase lobi : lobul caudat se afla situat deasupra hilului ficatului si prezinta portiunea stanga, portiunea dreapta situata pe fata viscerala a lobului drept , are o forma triunghiulara cu varful ascutit si intermediar stang este mai putin dezvoltat decat lobul intermediar drept ;lobul stang este foarte dezvoltat si are marginea rotunjita .

Vezica biliara este situata intre lobul intermediar drept si lobul patrat .

In canalul cistic se deschid canalele hepatice .Canalul coledoc se deschide in duoden in comun cu unul din canalele pancreatice la circa 12 cm de pilor.

La pisica ficatul difera de cel de la canide prin urmatoarele caractere : lobul intermediar drept este foarte dezvoltat si cu aspect dreptunghiular ;incizura biliara este foarte larga lasand descoperit fundul vezicii biliare , canalul cistic este flexuos .

Ficatul la iepure cantareste circa 150g si are o forma aproape rotunda .

Lobul drept are marginea rotunjita si festonata ;lobul patrat este redus ,lobul stang este mai dezvoltat ;cel intermediar stang este mai bine detasat (ambii lobi au marginea festonata ) ; lobul caudat este foarte dezvoltat si portiunea sa dreapta este mai bine dezvoltata decat cea stanga .Vezica biliara este situata intre lobul drept si lobul patrat .

Canalul coledoc se desghide in duoden izolat de canalul pancreatic .


















Document Info


Accesari: 12639
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )