Majoritatea lipitorilor sunt parazite, se hranesc cu sāngele altor animale. Unele sunt capabile ca la singura hranire, sa preia o cantitate de sānge de cinci ori mai mare de cāt propia greutate, din care pot trai chiar si un an.
Lipitorile isi datoreaza renumele prost mediu 13513c213n lui de hranire hematofog. In trecut erau foarte apreciate de medici, deoarece drenarea sāngelui cu lipitori are efect īn orice boala.
CARACTERISTICI
Lipitoarea este un vierme inelat ce se īnrudeste cu rāma. Corpul este alungit, fusiform si prezinta īn interior nervii, vasele de sānge si canalul digestiv. Peretii corpului sunt alcatuiti din musculatura longitudinala si transversala. Cu ajutorul ei lipitoarea se poate ondula ca sarpele, si cānd este īn pericol ea se ghemuieste. La ambele capete ale corpului se afla ventuze bine dezvoltate. Cu acestea lipitoarea se poate atasa de corpul victimei. Cānd nu se hraneste sta atasata de pietre sau plante. Cu ajutorul ventuzelor, ea se poate deplasa. Īsi alungeste corpul la maxim, se ataseaza cu ventuza craniala, apoi īsi elibereaza ventuza caudala si īsi trage capul īn fata.
Majoritatea lipitorilor traiesc īn apa, deoarece supravietuiesc numai īn locuri umede. Daca stau mult la loc uscat se deshidrateaza. Multe dintre ele prefera apele foarte lente sau aproape statatoare.
Powered by https://www.preferatele.com/
cel mai tare site cu referate
|