Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Organismul

biologie


Organismul


Organism = o vietuitoare, este un sistem deschis, unitar, structurat în spatiu si timp el practic fiind constituit din totalitatea organelor, aparatelor si sistemelor care functioneaza concomitent, se influenteaza reciproc si fiec 15415p1511p are entitate functionala se supune întregului. Un organism poate supravietui si se poate perpetua numai prin schimb permanent de substanta (materie), energie si informatie cu mediul înconjurator. Un organism este caracterizat de autoreglare, autoreproducere si se manifesta unitar ca un individ. (Fig. 3-12).




Fig. 3-12. Nivelele clasificare si organizare ierarhica în ecologie: organism - specie (populatie) - biocenoza - ecosistem - biosfera (dupa Stugren 1975; Fabian si Onaca 1999).

Individul este un unic exemplar dintr-o specie. El poate fi unicelular sau pluricelular. Deci este o fiinta cu morfologie externa, cu anatomie interna cu o compozitie chimica carcateristica si de asemenea cu un comportament tipic, bine individualizat si caracteristic speciei de care apartine.

Modul de organizare individual (= organismul) este considerat o unitate ecologica de baza (Collier si colab., 1974). Existenta organismului în sine este o evidenta clara a succesului sau ecologic

Vernadski (1978) considera organismul (individul) ca un mod fundamental de organizare a materiei vii. Exista înca puncte de vedere interesante privind modul de întelegere a individului.

Individul animal este greu de definit datorita formelor coloniale, modului de reproducere sau stadiului de referinta. Unii zoologi considera indivizi numai organismele ce rezulta în urma unei reproduceri sexuate ("ceea ce iese dintr-un ovul fecundat"). Fenomenul este valabil si în cazul reproducerii asexuate si s-a ajuns la afirmatia ca individul este un corp indivizibil. Altii considera individul animal ca o forma de organizare a viului ce apare pe treapta de evolutie a materiei vii la nivelul metazoarelor (Huxley, 1912; cit. in Stugren, 1975). Daca ne referim la lumea animala a nevertebratelor apar o serie de grade de individualitate (protozoare solitare, coloniale, sifonofore - indivizi de gradul I, II, respectiv III) (Schellhorn, 1968).

La plante, apar alte dificultati din cauza fazelor de crestere. Si aici se pare ca este mai corect a vorbi de grade de individualitate, în functie de vârsta si reproducere: indivizi sexual maturi, virgini, juvenili, batrâni, plantule, parti supra- sau subterane (seminte, bulbi, rizomi, tuberculi etc)


Document Info


Accesari: 1226
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )