PREA SIMTITOARELE
Suntem inclinati sa credem ca plantele nu simt. Ele nu reactioneaza in niciun fel atunci cand le smulgem din pamant, le ciupim fruzele ori le taiem florile. In realitate insa, plantele au o forma de sensibilitate specifica ce 121d35b l mai adesea ascuns ochiului nostru. Plantele reactioneaza la diferitele substante chimice, la lumina, la curentul electric etc.
In cateva cazuri sensibilitatea plantelor se manifesta neasteptat: fie intr-o forma imediata, vizibila si evidenta, fie intr-un chip ciudat care aminteste de sensibilitatea animala, si atat de tainic, incat avem nevoie de aparatura speciala pentru a inregistra "spaima" sau "durerea" florii respective.
Neam de-al salcamului cu flori roz-violete, mimosa, formeaza adevarate paduri in Brazilia. E de ajuns sa atingem frunza si ea se strange numaidecat, revenindu-si la normal dupa o buna bucata de timp.
Calatorii povestesc ca trecand prin tufisurile de mimose numai zgomotul pasilor de cai le face sa se stranga ca speriate. Deasemenea, zvacnirea unei raze de soare sau umbra unui nor produc in frunzisul lor o adevarata reactie in lant.
Un fapt deosebit de important il constituie experimentul facut de Dracaena massangeana ale carei frunze au fost puse in contact cu un detector de minciuni. Experimentatorul si-a propus sa arda o frunza a acestei plante. In clipa cand a facutgestul sa scoata bricheta, planta a reactionat ca si cum i-ar fi ghicit gandurile.
Cu aceeasi planta s-a facut urmatorul experiment: prin fata unui exemplar din acesta planta, conectat la detector, a trecut in sir u grup de studenti. Unul dintre acestia trebuia sa distruga planta in mod violent, conform unui plan stabilit in prealabil. Planta nu a reactionat decat in momentul cand s-a apropiat de ea studentul care trebuia sa o distruga.
Cercetatorii au probat ca plantele pot avea si memorie.
|