Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




RESPIRATIA

biologie


RESPIRATIA



Una din sarcinile cele mai evidente si mai importante ale sistemului respirator este schimbul de gaze dar mai joaca rol si in alte chestii.



Functia principala a sistemului respirator este sa asigure corpului aport 737c22h ul de oxygen din aerul atmosferic si sa elimine din corp CO Respiratia aduce cu sine prin i9nspiratie molecule aromatice, pe care organul respirator din nas le simte, iar creierul se sesizeaza.

Rolul primordial al sistemului respirator este intretinerea vietii. Oxigenul ajunge ajunge la toate celulele prin sistemul circulator.

Substantele nutritive derivate din alimente se amesteca cu oxygen si alte enzyme sau substante chimice.

Procesul biochimic de eliberare a energiei efectuat cu folosirea energiei se numeste frecvent aerob sau respiratie celulara.


PLAMANUL este un organ cu suprafata mare , de forma piramidala, cenusiu-rosiati.Lobii pulmonari nu sunt perfecti simetrici.Plamanul drept este mai mare.El are 3 lobi.Plamanul stang are 2 lobi,in partea anterioara,jos,are o adincitura in care este situata inima.

Dupa o cursa de 1000 m , capa citatea de schimb a plamanilor creste de 20 de ori mai mult decat in stare de repaus.

Un system de tuburi ramificate conduce aerul in plaman. Radacina este formata din gura si nas , cavitatile prin care tranziteaza aerul.Apoi urmeaza faringele si traheea.Traheea se ramifica in 2 tuburi mai mici, in bronhii principale.Cele mai mici bronhii se numesc bronchiole care se termina in alveole pulmonare ( peste 350 milioane au plamanii ). Caile respiratorii si alveolele sunt invelite si sprijinite de fibre elastice si un tesut conjunctiv de baza = tesut interstitial. Combinatia celor 2 da o textura buretoasa plamanului.

Lobii pulmonari sunt acoperiti de pleure si sunt sustinuti de diafragma.Plamanii sunt protejati in cutia toracica formata anterioara de stern,in partea posterioara din coloana vertebrala si pe flancuri, din coaste.




Inspiratia si expiratia au loc odata cu miscarile mici ale coastelor si miscarile ample ale diafragmei.Cand diafragma se restrange si se misca in jos, plamanul se largeste si aerul intra prin caile respiratorii.Miscarea diafragmei in sus preseaza aerul din plamani.

Caile respiratorii mai importante ale segmentului superior ale sistemului respirator.Traheea si bronhiile.Traheea se intinde de la laringe pana la ramificarea bronhiilor.Bronhiile principale se ramifica progresiv patrunzand in plamani.Traheea este intarita de inele cartilaginoase ; calea respiratorie se mentine deschisa indifferent de variatiile presiunii interioare.Peretele interior al traheei este acoperit de milioane decili care inlatura din plamani secretiile si materilale reziduale.

Pentru ca in plaman sa aiba loc un schimb efficient de gaze, spatiile alveolare trebuie sa fie foarte aproape de globulele rosii din circulatie, asa cum apar in sectiunea transversala alveolele pulmonare si vasele capilare care transporta sangele.

Aerul este transportat in plamani prin 3 feluri de tuburi : prin bronchiole precum si prin artere si vene care transporta sangele. Bronhiolele se termina in alveolele pulmonare ale caror pereti sunt inconjurati de o retea vasta de vase capilare , locul de intalnire al arterelor cu venele.Oxigenul din aer trece in artere iar CO din sangele venos ajunge in alveolele pulmonare.

Caile respiratorii ale bronhiilor sanatoase sunt captusite cu mucus si cili.Cilii asigura miscarea mucusului.Ca urmare a unei boli , inleul muscular    al caii respiratorii se contracta si se ingusteaza reducandu-se astfel cantitatea de aer.

In timpul unei activitati grele,muschii activi solicita mai mult oxigen care trebuie completat din plamani prin sange.La inceputul activitatii creste brusc viteza schimbului de gaze si o data cu aceasta creste si viteza inimii.




Document Info


Accesari: 9760
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )