Ritmul circadian
Provenind din latinescul circa (aproape) dies (o zi), ritmul circadian este un ciclu de 24 de ore (zi/noapte, somn/veghe) la care se raporteaza majoritatea proceselor fiziologice. In fiecare zi, la intervale regulate de timp, organismul uman simte nevoia de hrana, odihna, activitate, pasivitate, energizare. Temperatura corpului, bataile inimii, tensi 313c25d unea arteriala, nivelurile hormonale si fluxul de urina cresc si descresc intr-un ritm relativ previzibil - un ritm initiat si guvernat de expunerea la lumina si intuneric.
Numeroasele experimente in care oamenii au fost amplasati in camere izolate, fara nici un contact cu mediul inconjurator au aratat ca in absenta luminii naturale, bioritmul omului inca se mai pastreaza, dar tinde sa devieze de la cele 24 de ore. De exemplu, s-a constatat ca bioritmul poate creste pina la 30 de ore, perturbindu-se in acest fel procesele biologice pe o lunga perioada de timp.
Faptul ca organismele animale si umane pot continua sa functioneze conform cu bioritmul zilnic si anual in absenta unor stimuli externi din mediul inconjurator dovedeste ca ele poseda un anumit ceas biologic, care actioneaza ca un mecanism de rezerva in cazul in care organismul nu poate obtine stimulii corespunzatori (ca de exemplu lumina soarelui) din mediul natural.
Acest comportament poate fi cu usurinta ilustrat de ceasurile noastre. Sa presupunem ca ceasul ne ramine in urma. Dupa o anumita perioada ceasul poate sa devieze de la ora reala din cauza acestui defect. De aceea, atunci cind ceasul devine prea desincronizat, obisnuim sa il potrivim dupa surse externe, cum ar fi radioul sau robotul telefonic. Daca nu avem acces la aceste semnale externe de sincronizare, ceasul poate sa-si piarda contactul cu realitatea.
Ceasul nostru biologic functioneaza in acelasi fel: el poate tine pasul cu timpul real, dar in absenta ciclului zi/noapte furnizat de soare tinde sa se desincronizeze, afectindu-ne sanatatea fizica si mentala. Un lucru similar se intimpla cind calatorim cu avionul strabatind diferite fusuri orare.
Totusi, in absenta luminii naturale, ceasurile noastre biologice pot cistiga sau pierde ceva timp. In schimb aceasta poate duce la desincronizarea diferitelor ritmuri. De exemplu, in absenta unei lumini naturale suficiente, alternanta somn-veghe si ritmurile odihna-activitate asociate se pot prelungi pina la un ciclu cuprins intre 30 si 48 de ore, in timp ce ritmul temperaturii poate sa ramina la o perioada de, sa presupunem, 25 de ore. O astfel de desincronizare a ritmurilor complexe ale organismului poate conduce la declansarea anumitor probleme: dereglari hormonale, tulburari ale somnului si nelinisti interioare.
|