Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




SANGELE

biologie


SANGELE






Compozitia chimica a sangelui este specifica , dar se schimba de la minut la minut dupa activitatea pe care o desfsoara posesorul lui. Sangele nu se afla niciodata in repaus , el curge permanent , circula simplu .

Inima pompeaza sangele , iar vasele de sange il aduna si il transporta prin reteaua de canale . ARTERELE ( arterele mari si mici , arteriolele ) transporta sangele de la inima . Arterele sunt niste tuburi cu pereti grosi , avand in structura lor un strat dublu de muschi cu fibre elastice , de culoare 444b11e galbena . Acest sistem elastic absoarbe uriasa presiune a jetului sanguin provocat la cate o bataie a inimii si astfel , pe cand sangele ajunge in vasele capilare nu mai pulseaza , ci curge linistit Muschii arterelor sunt controlati de sistemul nervos al organismului. Arterele se adapteaza permanent la diferitele sarcini ale corpului contractandu-se sau dilatandu-se dupa necesitati .

Vase sanguine mici si moi ----- Arterele se ramifica in arteriole si in vase capilare , acestea fiind cele mai mici vase de sange . In capilarele care impanzesc celulele tuturor organelor ca o retea are loc marea lucrare a sangelui : el adduce tot ce este necesar pentru celule si duce ceea ce le dauneaza.

Capilarele se unesc si formeaza niste vene mici ( venule ) , acestea se unesc si formeaza vene , venele mari se varsa in vena cava si aceasta conduce inapoi la inima. Peretii venelor sunt subtiri si moi si adapostesc 75% din sangele pus in circulatie , arterele 20% iar capilarele 5% .

Inima pompeaza si expulzeaza sangele cu care se umple in fiecare secunda , pe tot parcursul vietii. Miocardul are nevoie de o proprie alimentare cu sange. Sangele din cavitatile inimii se afla sub o presiune mare.

In fiecare din cele 300 de milioane de alveole pulmonare , sangele se afla doar la o distanta de cateva de miimi de microni de aer. Sangele curge prin milioane de vase capilare care inconjoara fiecare alveola. Cand sangele ajunge in plamani are nevoie stridenta de oxigen .



Capilarele contin la orice ora doar 90 ml de sange. Pe cat de mare este nevoia de oxigen pe atat de daunatoare este prezenta CO . Moleculele de CO care ies circula in sens contrar cu moleculele de O care intra in organism.

Tratat cu sare sangele prezinta 3 straturi de depuneri : plasma , globulele albe si globulele rosii . Plasma este constituita in principal din apa , 7% materii solide dizolvate , saruri anorganice si substante organice. Sarurile sunt prezente in plasma sub forma de :

ioni pozitivi ( magneziu , potasiu , calciu , natriu )

( clorid , hydrogen carbonat , fosfat,sulfat ) .

Substantele organice ( albumine , globuline , lipide , fibrinogen , glucoza si aminoacizi ) .

Un ansamblu de vase de sange de mai multe mii de km lungime asigura circulatia continua a sangelui in intreg corpul. Acest system permite inimii sa pompeze sange oxigenat de la artere la tesuturi sis a aduca la inima prin vene sange cu produsi de descompunere. Prin circulatia mica sangele este transportat la plamani , unde se elibereaza CO si revine la inima incarcat cu O

Doua circulatii secundare asigura inima si plamanii precum si aparatul digestive si aparatul excretor. Inima dispune de sursa proprie de alimentare cu sange , iar plamanii isi satisfac nevoia de oxigen din locul unde se intalnesc capilarele venoase si arteriale , locul schimbului de gaze. Vena porta transporta in ficat produsele digestiei.Materiile reziduale sunt transportate la rinichi prin artera renala si aceasta le selecteaza impreuna cu surplusul de apa sunt eliminate sub forma de urina.

99% din O are purtator propriu : hemoglobina , colorantul sangelui

o macromolecula proteica.O molecula de hemoglobina consta din cca. 10000 atomi.

Fierul este "magnetul oxigenului".Acesta este sufficient de tare pentru a atrage oxigenul in mediul bogat al plamanilor , darn u atat de tare incat sa-l retina in mediul sarac in oxigen al tesuturilor.

Globula rosie ( hematiia ) este celula cu structura cea mai mica si cea mai simpla din corp ; nu este mai mult decat o zeama de hemoglobina fara nucleu si alte organite ca la celelalte celule . In organism , celulele rosii se afla in nr. mare , intr-o picatura de sange sa afla mai multe milioane de hematii. Hematiile nu au viata vesnica , pentru aceasta se nasc 3 mil. de globule rosii in fiecare secunda si tot atatea mor.


Imediat sub ficat , in partea postero-superioara a cavitatii abdominale se afla cei 2 rinichi. Rinichii filtreaza din sange reziudurile , in primul rand carbamidele (urea). Rinichii separa in mod corespunzator tuturor necesitatilor diferitele saruri si surplusul de apa. Fiecare rinichi contine peste 1 mil. De filtre marunte si fine , nefroni . Glomerulele , nodurile , substantele de prisos ajung in vezica , iar sangele filtrat si curatat reintra in sistemul circulator.

Uriasa si atotcuprinzatoarea retea formata din cca. 10 miliarde de vase capilare contine in permanenta 5 % din rezerva de sange a organismului. In vasele capilare , sangele da si ia. Acesta este marele process lent de schimb ----- Oxigenul iese din globulele rosii , trece prin peretele de grosimea unei celule a vasului capilar si dizolvat in lichidul apos dintre tesuturi , patrunde in celule. Substantele nutritive ajung la tesuturi tot prin sange , pe cand produsii secundari si reziduali trec in sange din tesuturi.

In caz de infectie sau alte boli leucocitele apara corpul.Raportat la eritrocite , o leucocita la 600 de eritrocite , dar spre deosebire de acestea , leucocitele au nucleu si organite celulare . Se cunosc 5 tipuri de leucocite : neutrofile ( 60% ) , eozinofile ( 3% ) , bazofile ( 7% ) , limfocite ( 25% ) si monocitele ( 5%). Cand bacteriile , virusii etc. patrund in organism , bazofilele si limfocitele elibereaza niste subst. chimice care produc niste procese inflamatorii chemate sa combata boala. Neutrofilele, eozinofilele si monocitele migreaza spre locul de lupta si distrug inamicii. Exista limfocite T si limfocite B care au rol diferit. Limfocitele T - celule ucigatoare

anticorpii - molecule proteice intelligent formate capabile sa se lipeasca de inamic , sa-l distruga sis a-l faca inoperant.

Grupele de sange. Globulele rosii , asemenea celorlalte celule , dispun de o suprafata cu aspect molecular characteristic si specific. Acestui model Ii apartine un anumit tip de molecula numita aglutinogena.Se cunosc 2 tipuri de aglutinogene , A si B.


Sangele din ficat are doua surse.Asemenea altor organe , ficatul dispune de o retea de vase proprii care transporta prin artera hepatica sange oxigenat. Vena porta hepatica transporta produsii de digestie din intestine in ficat.Dupa ce ficatul ii transforma in substante nutritive pe care celulele corpului le pot utilize , sangele transporta substante nutritive prin vena cava spre inima.

Atunci cand un vas de sange se sparge sau se lezeaza , intra in actiune 3 procese ce se sprijina reciproc.Vasul lezat se contracta ca sa reduca fluxul sangvin si pierderea de sange la minimum posibil.Apoi se formeaza un dop de plachete sangvine.Cand se aduna trombocitele la locul faptei , elibereaza serotonina necesara contractiei vaselor , ceea ce reduce hemoragia. Sarcina factorilor de coagulare este de transforma proteina protrombina din plasma in trombina ; iar acestea o enzima care transforma fibrinogenul in fibrina - o alta proteina plasmatica.

Sangele nu este singurul lichid din corpul uman.Limfa este ruda saraca a sangelui.Limfa deriva din sange si ajunge tot in sange.Lichidele si leucocitele care se scurg din vase capilare trebuie sa ajunga undeva. Vasele limfatice transporta din abundenta leucocite precum si proteine si grasimi. Limfa circula pe o cale derivative a circulatiei , prin vase limfatice care insotesc venele si este drenata dprin aceste vase in canalul thoracic , cel mai mare collector limfatic si se varsa in vena toracica , in apropiere de inima.Limfa indeplineste functii de alimentare si de eliminare a materialelor reziduale.Limfa inmagazineaza leucocitele si le serveste ca principal canal de transport. Pe traiectul vaselor limfatice se afla ganglionii limfatici aici se aduna leucocitele si curata sangele de agenti patogeni si de produsi reziduali.

Uneori si sangele se poate imbolnavi.Cand nr. globulelor rosii sau al continutului lor in hemoglobina scade , apare anemia.Aceasta poate avea multe cauze - tulburari de alimentatie , hemoragii scurte sau boli producatoare de sange.Fierul este unul dintre componentii importanti ai hemoglobinei , de asemenea vitamina B care desi se gaseste in cantitate suficienta in alimente , nu se absoarbe din intestine in fluxul sangvin.



Document Info


Accesari: 13587
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )