VIETUITOARE RARE
PASARILE FLAMINGO se imperecheaza in speci 16216g622q al dupa ploaie. Ele isi continua saptamani intregi dansul de curtare, construind apoi colonii immense de cuiburi din namol. Depun unu, doua oua de cuplu, din care ies puii o luna mai tarziu. Dupa o saptamana petrecuta in cuib puii sunt adunati in "crese" unde sunt hraniti cu "laptele"rosiatic din gusa pana la varsta de 11 saptamani cand incep sa zboare.
ZEBRELE DUNGATE din craterul Ngorongoro se confunda cu imprejurimile in timpul amiezii.
Masculul PASARII-TESATOR face un cuib din iarba, folosind un spin de acacia pe post de carlig. El trebuie sa atraga o femela inainte ca iarba sa se usuce, altfel orice femela il respinge.
HIRAXUL DE COPAC un animal de marimea unui iepure din Muntii Virunga iese din vizuina sa doar noaptea este un animal foarte galagios. "Vocabularul" lui contine semnale de pericol, strigate de chemare, chitaituri de delimitare teritoriala. In ciuda dimensiunilor reduse el se inrudeste indeaproape cu elefantul.
INSECTA ONYMACRIS NEAGRA traieste pe Coasta Scheletelor (Africa) urca pe dunele unede ceata este mai densa, isi inclina capul spre sol si asteapta pana ceata se condenseaza pe spatele ei. Apa condensata ii curge in gura.
8 SOPARLA DE NISIP isi ridica de pe solul incins printr-un dans ciudat alternativ membrele opuse pentru a se racorii.
O planta bine adaptata la soarele si la furtunile de nisip din Desertul Kalahari si din Desertul Namibiei este FELINARUL BOSMANILOR, numita asa deoarece seva vascoasa din tulpina ei contine ceara, grasimi si o substanta cleioasa, este inflamabila,iar daca este aprinsa arde cu flacara vie. Planata nu depaseste 15 cm inaltime, are flori roz sau purpurii sub forma de cupe, tulpina este cu spini, iar frunzele arse emana un miros aromatic placut asemanator cu cel de tamaie.
10 Cea mai mare pasare din lume, STRUTUL nu zboara , dar datorita picioarelor sale puternice poate atinge viteze de peste 64km/h.
BABUINII CHACMA traiesc in grupuri bine organizate conduse de un mascul varstnic. Animalelel se hranesc cu ierburi, insecte, oua si radacini.
12 LEMURUL CU COROANA a carui coada este mult mai lunga decat corpul, este unul dintre cele mai rare animale, exista doar in zona Tsingy din Madagascar.
BUFNITELE ARCTICE (din Eurasia) se imperecheaza vara pe lacul Inari daca populatia de lemingi din zona-hrana lor favorita- este indestulatoare.
SOIMII CALATORI vaneaza pe coastele pietroase din Los Canadas del Teide, plonjand cu 160km/h asupra paserelelor mici; din pacate prada este rara aici.
VIOLETELE DE ETNA una dintre cele mai rare specii de violete cresc numai in grohotisurile de pe coastele vulcanului.
COCORUL SIBERIAN o specie foarte rara isi curteaza partenera "dansand" cu aripile desfacute.
In muntii Tian Shan cresc printre multe alte specii de lalele si rarele LALELE ALE LUI GREIG, cu flori lungi de 7,5 cm.
HIENA DUNGATA este ferita de frigul iernii din Band-e Amir de blana groasa.
19 GAVIALUL, o specie de crocodil pe cale de disparitie exista doar in valea Indusului. El isi inchide brusc maxilarele lungi si subtiri pentru a prinde prada.
20 FAZANUL MIKADO este cea mai rara specie de fazan, el traieste doar in Taiwan.
21 RAFFLESIA o planta ce creste doar in jungle si paraziteaza toate plantele agatatoare. Ea are cea mai mare floare din lume, peste 61 cm diametru.
22 RINOCERUL JAVA este cea mai rara specie de rinocer, el are un singur corn si traieste doar in insula Ujung Kulon din Krakatoa.
SARPELE BRUN din Muntii Bungle Bungle este numit si tigrul noptii deoarece are corpul dungat si iese la vanat doar noaptea. El injecteaza venin in prada sa. Nu ataca omul decat daca este incoltit sau provocat, iar veninul lui nu este letal pentru om.
DIAVOLUL SPINOS este o soparla de 15 cm lungime, se hraneste doar cu furnici negre. Spinii il protejeaza de pradatorii (in special serpi),si il ajuta sa se adape,roua se depune pe ei, iar apoi se scurge pe pielea crestata pana la gura.
PELICANII AUSTRALIENI prefera sa traiasca in cele mai fierbinti si mai uscate locuri ale tarii, doar atunci cand apele lacului Eyre cresc semnificativ se aduna in colonii in jurul acestuia.
26 TRICANDA URIASA, de peste 90 kg. elibereaza la fiecare depunere peste 1 miliard de oua.
PESTII-ANEMONA stau printre tentaculele anemonelor de mare,imuni la toxinele acestora. Anemona profita de resturile ramase de la masa lor.
PAPAGALUL KAKAPO este o specie rara de papagal care isi are ultimul habitat cunoscut la poalele versantului sudic al Varfului Mitre. Este un papagal galben-verzui, mare, nezburator si nocturn.
CARIBU-UL PEARY are blana mai groasa si picioarele mai scurte decat alte rase de caribu. Astfel, animalul reduce pierderile de caldura in clima aspra din Ellesmere.
30 BALENA CU COCOASA iese din apa cu aproape intreaga masa de 30 tone a corpului sau la fiecare salt. Balenele fac acest lucru in special cand marea este foarte agitata si uneori emit semnale sonore care razbat mai departe decat stigatele lor.
CRINUL SEGO creste in Dakota de Sud, floarea sa are un bulb comestibil, cu gust de alune, ce poate fi mancat crud sau gatit ca un cartof,deasemenea floarea este de o frumusete rara.
OAIA DE MUNTE din Death Valley are nevoie de foarte putina apa; chiar si in arsita dogoritoare a verii ea poate bea apa doar o data la 3 zile.
SOPARLA FARA URECHI isi poate albi pielea atat de mult, incat se confunda cu dunele albe. La umbra, trupul ei isi recapata culoarea intunecata.
CAPYBARA este cel mai mare rozator din lume, el traieste in raurile din jurul cascadei Angel si poate atinge 80 kg.
BROASCA CU COARNE, viu colorata, care traieste in mlastinile din Pantanal, are capul mare si maxilarele puternice, datorita carora poate manca orice animal suficient de mic pentru al inghiti (melci, broaste mai mici, soareci). Numele provine de la pliul de piele ca un corn pe care il are deasupra fiecarui ochi.
36 PUYA, planta inrudita cu ananasul, care la varsta de 100 de ani infloreste, formand o inflorescenta ca o lumanare inalta de 4-6 m.
|