Vezica urinara.
Forma, dimensiunile, capacitatea vezicii sunt extrem de variabile de la un individ la altul. Cu toate acestea, se considera ca vezica are o forma aproximativ piramidala. I se descriu urmatorele portiuni: varful, fundul si corpul. Limitele dintre ele nu sunt nete. Varful, este orientat in sus si inainte si se subtieaza progresiv. Fundul, portiunea opusa varfului, e largita si prives 222w225c te in jos si inapoi. Partea cea mai decliva, usor conica, a fundului se numeste colul vezicii; de la acest nivel porneste uretra. Segmentul intermediar, cuprins intre varf si fund, se numeste corpul vezicii si formeaza cea mai mare parte a ei.
Vezica goala e turtita, ascunsa inapoia oaselor pubiene si adeseori destul de greu de demonstat pe cadavru. Prezinta: o fata anterioara, o fata posterioara, separate prin marginile laterale, si o fata inferioara sau fundul. La unirea fetei anterioare cu fundul se afla colul vezicii.
Vezici plina imbraca forma unui ovoid, cu baza in jos si inapoi, cu varful in sus si ininte. Pe masura ce se umple, axul sau tinde sa se apropie de verticalitate.
Vezica plina are aceleasi portiuni ca si cea goala: varful, corpul si fundul. Ca elemente descriptive prezinta: fata anteriora, fata posterioara, fata inferiora; acestora li se adauga doua fete laterale provenite din destinderea marginilor respective de la vezica goala.
Loja vezicala. S-a mentionat anterior ca vezica adultului se gaseste in bazin, continuta in loja vezica. Aceasta loja este formata in felul urmator:
-la barbat. Ininte: oasele pubiene unite prin simfiza pubiana, mai sus, peretele abdominal anterior; inapoi: septul rectovezical; lateral: muschii obturatori interni si ridicatori anali; in jos : prostata; in sus: peritoneul.
-la femeie. Ininte lateral si in sus, loja are aceleasi delimitari; inapoi: in locul septului rectovezical se gasestelama vezicovaginala, mult mai delicata decat acesta; in jos deoarece lipseste prostata, vezica vine in contact cu vagina si cu diafragma urogenitala; de aceia vezica este situata mai adanc in pelvis decat la barbat.
Mijloacele de fixare sunt multiple. Cel mai important mijloc de fixare pentru toate organele pelvine, deci si pentru vezica, este perineul.
In sus, vezica este suspendata prin cele trei ligamnte ombilicale.
Anterior puternice formatiuni conjunctive solidarizeaza fundul vezicii de oasele pubiene si de simfiza pubiana. Acestea se fixeaza la nivelul colului vezical la femeie- ligamente pubovezicale; la nivelul colului si la baza prostatei la barbat- ligamentele puboprostatice.
Raporturile vezicii urinare.
Reamintim ca vezica goala prezinta: o fata anterioara, o fata posterioara si o fata inferioara; apoi doua margini laterale si un varf.
Fata posterioara este acoperita de peritoneu. Intim adera la peretele vezical in partea superioara, seroasa devine tot mai laxa spre baza si formeaza adeseori mici plice transversale care se sterg cand vezica se destinde. Una dintre ele este mai importanta si se numeste plica vezicala transversala.
De pe vezica, peritoneul se reflecta pe rect- la barbat, pe uter- la femeie. Vezica vine deci in raport cu aceste organe. Colonul sigmoidian si ansele intestinului subtire coboara in mod obisnuit pana la aceasta fata: deseori gasim si apendicele vermiform.
Fata antariora se ascunde inapoia peretelui anterior al pelvisului, care o protejeaza impotriva traumatismelor.
Fundul vezicii sau baza- se intinde de la colul vezicii pana la fundul de sac vezicorectal- la barbat, vezicouterin- la femeie. Este in intregime extraperitoneal. Raporturile sunt diferite la cele doua sexe.
La barbat, fundul vezicii are doua segmente: un segment prostatic si unul veziculodeferential.
Segmentul protatic- este anterior si inferior- si vine in raport cu baza prostatei, de care adera stans prin tracturi conjunctive.
Segmentul veziculodeferential privesta inapoi; el raspunde veziculelor seminale si ampulelor ductelor deferente. Prin intermediul acestor organe, vezica vine in raport cu ampula rectala. Aceasta explica de ce explorarea ( palparea) si uneori accesul chirurgical aspura fundului vezicii, asupra veziculelor seminale si a ampulelor deferentiale se face prin rect.
La femei, fundul vezicii are deasemenea doua segmente. Treimea superioara vine in raport cu colul uterin.
In tot restul sau- cele doua treimi inferioare- fundul vezicii se spijina pe peretele anterior al vaginei. Concluzia practiva: vezica se poate explora si deschide pe cale vaginala.
Marginile laterale. La acest nivel, peritoneul de pe fata posteriora a vezicii trece pe peretii laterali ai bazinului.
Varful se ascunde inapoia simfizei pubiene- putin dedesubtul marginii ei superioare.
|