BRIOZOARELE[1]
Īn apele dulci sīnt rare aceste animale. Pe trunchiurile de stuf sau alte buruieni acvatice se gaseste uneori un īnvelis de briozoare din neamul Plumatella, iar īn apele de prin delta au mai ramas r 24124s1821y 9;zletite (Membranipora) din acele ce traiau odata īn Marea Sarmatica[2].
Nu lipsesc din apele noastre dulci nici reprezentantele unei grupe de animale, care traiesc īndeosebi īn Mari si Oceane[3]. Sīnt animale coloniale, adica traiesc mai multe la un loc si fixate de stīnca, de scoici, cum ar fi lichenii īn fata copacilor. Ca si coralii au particularitatea de a-si cladi un īnvelis mineral ori chitinos, cu gauri dese pe unde fiecare individ īsi scoate trupul īn afara, īn parte, pentru a atrage hrana. Traind īn mare numar la un loc, scoarta coloniilor lor se tot īngroasa, putīnd zidi astfel, ca si coralii, recife.
Īn partea nordica a tarii, pe la stefanesti (Botosani), se īnalta niste creste de dealuri calcaroase, formate īn mare parte din īngramadiri de tuburi de viermi, dar si de briozoare.
Animalele sīnt delicate, dragute. Cīnd īsi scot jumatatea de trup din casuta lor par niste fire dp muschi, de unde numele de briozoare (animale-muschi) ce le-au dat cei dintīi cercetatori.
Īn jurul gurii au o coroana de tentacule lungi, pe iesiti, iar altii eu ten-care īntruna le misca, de fac vīrtej de apa. Astfel, īmpreuna cu apa vin si materii organice ori alge marunte (Diatomee), cu care se hranesc
Fig. 442. O crenguta de Plumaiella
Briozoarele (sau Eoloprodele) - cl. ECTOPROCTA (= BRYOZOA) - īmpreuna cu Phoronidele - cl. PHORONIDA - si Brahiopodele - cl. BRACHYOPODA - alcatuiesc īncrengatura Lofoforatelor (LOPHOPHORA.TA) - numele vine de la un organ, lofofor, un fel de cuta a peretelui corpului prevazuta cu tentacule. Briozoarele traiesc īn mari si īn apele dulci, iar fornidelo numai īn mari. Īn Marea Neagra traiesc atīt briozoare, cīt si fornide. Brahiopodele sīnt animale foarte vechi, au valvele asemanatoare cu ale scoicilor (fara a fi rude cu acestea) si traiesc īn mari la adīncimi mari. Nu exista īn Marea Neagra (N.G.).
Asemanatoare cu briozoarele, dar constituind o īncrengatura aparte, sīnt Entoproctele (sau Camptozoarele) - īncrengaatura ENTOPROCTA,= CAMPTOZOA). Sīnt animale marine (N.G.).
Dintre alte grupe de nevertebrate marine prezente īn fauna Romāniei, sa amintim pe cele din īncreng. CHAETOGNATHA (corpul are forma unei sageti), SIPUNCUNCULIDA (rude cu anelidele, sīnt animale sapatoare), ECHINODERMA (Īn Marea Neagra sīnt 12 specii de holoturii si o specie de ofiurid, Arnphiura stepanovi, specie endemica) si TUNICATA (UROCHORDATA) (cu coarda dorsala īn regiunea codala numai īn stadiul larvar) cu cīteva specii de ascvdii (N.G., CD.).
|