Balena Albastra
Balena traieste în marile polare. Poate atinge 30 de metri lungime si 180 000 de kg. Ajunsa pe tarm, din diferite motive, ea moare strivita de propria greutate. În a 24324q1616y pa, ea dislocuieste un volum de apa, aproximativ de aceasi greutate cu ea; de acea, practic, ea în apa nu are greutate.
Corpul hidrodinamic este acoperit cu o piele groasa, lipsita de par. Sub aceasta se afla un strat de grasime, care o face mai usoara si o apara de frig.
Capul reprezinta o treime din corp. Gura enorma are 400-700 de lame carnoase.
Ele atârna de pe maxilarul superior si de pe cerul gurii. Ochii mici sunt situati la colturile guri iar narile pe vârful capului.
Trunchiul se continua cu o coada lunga, terminata cu o înotatoare orizontala si despicata în doua; ea are rol în înaintarea si înlesneste scufundarea si ridicarea balenei la suprafata.
Membrele anterioare sunt transformate în lopetii; cele posterioare lipsesc.
Balena se hraneste cu animale marine mici ; faringele strâmt nu-i permit sa se hraneasca cu animale mari. Când deschide gura, odata cu apa patrund cantitatii enorme de animale marine. Închizând gura, înghite animale si elimina apa prin fanoane.
Respiratia se face prin plamâni. Aerul intra si iese pri nari. Odata cu dioxidul de carbon, balena elimina si vapori de apa, în contact cu aerul rece, se transforma în picaturi de apa; asa se formeaza doua jeturi de apa, înalte de 5-6 metri, al caror zgomot se aude de la distanta.
Înmultirea. Balena naste un pui pe an, de aproximativ 6 metri lungime. Datorita laptelui foarte hranitor, produs de mamele, puiul creste foarte repede. La un an are fanoane si se poate hrani singur.
|