Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Bichon Frise

Animale


Bichon Frise

Bichonul Frise este un caine pufos, mic si robust , al carui temperament vesel este evidentiat de coada pufoasa, purtata obraznic peste spate , dar 919c25j si de expresia curioasa a ochilor sai caprui.



Durate medie de viata este de peste 15 ani.

Istoric si origine

Bichonul Frise a aparut prima data in sec. XIV, prin incrucisarea intre Barbet Water Spaniel si Poodle. El a fost comercializat de marinarii Spanioli si a devenit cainele favorit curtilor regale Franceze in secolul XVI. El a fost un caine foarte popular, folosit si in reprezentatiile de circ. Astazi, Bichonul Frise este in primul rand companion si caine de spectacol, de expozitii.

Aspect exterior si dimensiuni

Bichonul Frise este un caine pufos, mic si robust , al carui temperament vesel este evidentiat de coada pufoasa, purtata obraznic peste spate , dar 919c25j si de expresia curioasa a ochilor sai caprui. Talia este de 23-30 cm pentru masculi, si 23-28 cm femelele, cu o greutate de 3-5 kg.

Capul are ochii foarte expresivi, curiosi, alerti, de culoare caprui inchis, asezati astfel incat sa priveasca drept inainte. In jurul ochilor, pielea trebuie sa fie pigmentata in negru, pentru a accentua expresivitatea ochilor. De asemenea, genele trebuie sa fie negre. Pigmentatia partiala, sau lipsa pigmentului pe conturul ochilor da o expresie insipida, care este considerata greseala. De asemenea ochii de alta culoare decat negru sau caprui inchis sunt penalizati sever. Urechile sunt cazute, acoperite cu par lung, unduios. Urechile trase in fata, catre nas trebuie sa ajunga la jumatatea botului, ca lungime. Sunt prinse ceva mai sus de nivelul ochilor si destul de in fata pe craniu, astfel incat, atunci cand cainele este in alerta, ele incadreaza foarte bine fata.

Craniul este usor rotunjit, permitand un camp vizual larg. Stopul este usor definit, botul are o lungime de aproximativ 3/5 din lungimea craniului, considerand lungimea botului de la stop la nas, iar cea a craniului de la stop la protuberanta occipitalului. Falcile sunt puternice, mai ales cea inferioara. Trufa este proeminenta si intotdeauna neagra. Buzele sunt subtiri, negre, niciodata lasate. Muscatura este in foarfece.

Gatul este arcuit si purtat mandru, sustinand capul drept. Linia superioara este dreapta, exceptand o usoara arcuire musculara in dreptul salelor. Pieptul este bine dezvoltat si suficient de larg incat sa permita miscarea libera, lejera a membrelor anterioare. Cel mai jos punct al toracelui atinge cel mult nivelul coatelor.

Cutia toracica este moderat arcuita si extinsa posterior pana la salele scurte si musculoase. Sternul este bine evidentiat si putin inaintea punctului umarului. Linia inferioara a trunchiului este usor ridicata posterior. Coada este bine imbracata in blana, , asezata la acelasi nivel cu linia superioara si curbata gratios pe spate , astfel incat parul din coada atinge spinarea. Membrele anterioare prezinta spata, bratul si antebratul de aproximativ aceiasi lungime. Umerii sunt inclinati posterior, la un unghi de aproximativ 45 grade. Umarul este bina plasat spre inapoi, astfel incat cotul este plasat exact sub greaban. Membrele au scheletul mediu dezvoltat, cu razele osoase drepte, fara curburi, cu coatele bine apropiate de corp. Chisitele sunt usor oblice, fata de verticala. Pot apare piinteni, dar ei se indeparteaza usor chirurgical. Labele picioarelor sunt compacte, rotunde, asemanatoare cu cele ale unei pisici , indreptate spre inainte, fara devieri spre exterior sau interior. Pernitele sunt negre.

Membrele posterioare sunt de asemenea cu scheletul mediu dezvoltat, bine angulate, cu musculatura bine reprezentata , cu coapsele musculoase si bine distantate. Coapsa si gamba sunt aproximativ egale in lungime , articulandu-se la nivelul grasetului, care are o inclinatie foarte buna. Piciorul, de la nivelul jaretului pana la nivelul pernutei este perpendicular pe sol. Labele sunt stranse, rotunde, cu pernite negre. Roba este de culoare alba, poate avea usoare umbre crem au apricot in jurul urechilor si pe trunchi.

Orice culoare care depaseste 10% din culoarea principala , in cazul cainilor maturi este considerat defect si se penalizeaza. Cea mai mare importanta in cazul robei o are textura parului .Astfel, subparul trebuie sa fie moale si dens, in timp ce parul de acoperire este mai aspru si ondulat. Consistenta celor doua straturi da la atingere o senzatie de moale, dar dens, similara plusului. Atunci cand este imbaiata si periata, blana acestui caine sta infoiata, la distanta de corp, avand un aspect de puf. Nu este de dorit un par prea aspru, dar nici unul moale si matasos, fara vlaga. Parul trebuie trimat, pentru a sublinia linia naturala a corpului. Mersurile : miscarea la trap se face liber, precis, fara efort . Din profil, membrele anterioare cat si cele posterioare sunt bine extinse, depasindu-si urma.

Personalitate

Bichonul Frise este un caine fermecator, gentil, manierat, jucaus si afectuos. Specifica pentru aceasta rasa este atitudinea voioasa, de buna dispozitie, aratata aproape permanent. El este foarte inteligent si are un spirit independent, este indraznet si plin de viata. Nu este un caine plangacios, are un temperament sigur pe el, fericit si maleabil.

Relatiile cu familia si casa

Sunt caini foarte iubitori, care iubesc oamenii, vor sa fie tot timpul in compania lor , sunt foarte sociabili si le place sa fie inclusi in activitatile cotidiene ale familiei lor. Firea sociabila ii face sa fie incantat si de compania altor caini, neavand o fire conflictuala. Tolereaza foarte bine alte animale de casa si sunt foarte buni cu copiii. Bichonul a fost cainele la moda in anii 1980, astfel, datorita cererii mari de exemplare din aceasta rasa, ei au fost imperecheati neglijent, aparand astfel o serie de exemplare nereusite.

Bichonul este un caine ce se adapteaza bine vietii de apartament, nu are nevoie de mult spatiu, nici de foarte mult exercitiu fizic. Dar le palce totusi sa alerge si sa se joace in aer liber, daca este posibil.

Aspecte particulare

Aceast caine are nevoie de o ingrijire speciala a blanii, cu imbaieri lunare. De asemenea se recomanda trimarea parului din jurul ochilor si urechilor. Bichonul este o rasa care nu lasa par si este foarte bun pentru persoanele alergice la blana de caine, deoarece blana sa nu provoaca alergii.

Boli si afectiuni curente

Exemplarele acestei rase sunt adesea predispuse la afectiuni oftalmologice, cum ar fi cataracta, dar si o lacrimare excesiva a ochilor . Mai sunt de asemenea frecvente alergiile alimentare, sau de alta natura, afectiuni ale urechilor, epilepsia si luxatia rotulei. De asemenea, acesti caini sunt foarte sensibili la ciupiturile de purece, dezvoltand alergii severe . Numarul de pui pe cuib este cuprins intre 1-6.


Document Info


Accesari: 2664
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )