Calul suporta temperaturi destul de scazute si se simte cel mai bine la o temperatura constanta in jur de 12 grade pe toate anotimpurile. Cu clima noastra romaneasca asta nu este intotdeauna realizabil dar trebuie sa retinem ca acest animal nobil este obisnuit cu schimbari mari de temperatu 717q1613h ra si rezista foarte bine si la temperaturi pana la 5 grade in grajd.
Deasemenea este foarte important sa aveti un asternut adecvat. Pe perioada iernii se recomanda un strat gros de paie care este intors si verificat zilnic sau un pat permanent de rumegus unde se scoate doar balegile si se adauga rumegus nou peste cel vechi pentru a mentine caldura in stratul umed. Important pentru mentinerea unui pat permanent de rumegus este sa aveti intotdeauna rumegus curat deasupra pentru prevenirea eroziunii copitelor si o ventilatie buna in grajd in mod special la nivelul solului.
Unii cai se tund pe aceasta perioada pentru a le permite a fi folositi in antrenamente si a se usca de transpiratie mai usor dupa acestea fara riscul sa raceasca. Tunsul cailor se recomanda sa fie facut toamna cand clima inca este acceptabila, astfel blana lor sa aibe o sansa sa creasca la o lungime la care poate face fata frigului cand acesta decide sa vina. Evident ca toti caii tunsi fara exceptii necesita paturi adecvate atat in grajd cat si la incalzirea pentru antrenament.
Alegerea paturii pentru caii vostrii are mare legatura cu ce tip de blana acesta poseda si daca este sau nu tuns. Deobicei caii tunsi sau cu pielea fina, gen Pur Sange Englez necesita o patura de iarna groasa si bine captusita, si uneori daca acestia sunt sensibili la frig va cere sa poarte 2 paturi in cele mai friguroase zile. Caii care nu sunt tunsi deobicei se descurca bine cu o patura subtire daca temperatura in grajd este suportabila, iar cei cai care au repaus pe perioada iernii si poneii deobicei cresc o blana suficient de groasa sa nu mai necesite patura nici in cele mai reci zile.
|