Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Cerbul Lopatar

Animale


Cerbul Lopatar




Descrierea si modul de viata
Despre cerbul lopatar,denumit uneori doar lopatar,sunt putine izvoarea documantare care sa-i ateste existenta inca din timpuri foarte vechi.
Masculul se numeste lopatar sau cerb lopatar,femela ciuta de lopatar sau lopatarita,iar puil,pana la 9-10 luni vitel sau vitea de lopatar,femela intre 1-2 ani juninca.
Lungimea capului plus ce a trunchiului,este de 130-160cm,inaltimea la greaban atinge 85-110cm,coada fiind mai lunga decat a celorlalti cerbi.
Greutatea eviscerata este in jur de 120kg la mascul la inceputul bocanitului,medeia fiind 70kg in biotopurile favorabile si 45-50 in cele slabe;la ciute media este de 29-37kg,greutatea maxima fiind 65kg.
Culoarea parului,in timpule verii,este brun-deschisa,cu pete albe pe spate si la turile corpului iar pe partea interioara a picioarelor si pe abdomen alba;in timpul iernii culoarea devine brun inchisa,cu pete mai deschise la culoare,care se mentin toata viata,cu exceptia exemplarelor de culoare alba sau neagra.Naprlesc de 2 ori pe an,primavara si toamna.
Coarnele se formeaza in ianuarie-februarie,adica la varsta de 7-8 luni.Coarnele se curata incepand de la sfarsitul lunii august pana in luna septembrie si ajung la dezvoltare maxima la 9-10ani,fiind cu atat mai valoroase,cu cit au prajini mai lungi si mai groase si cu cat lopata este mai lunga si mai lata.
La bocanit glasul lui este mai slab decat al cerbului comun,fiind asemanator cu un grohait mai discret.
Simturile sint tot asa de agere ca si la cerb;apropierea de un lopatar crescut in libertate este insa mai dificila.
Mediul de viata optim pentru cerbul lopatar il constituie padurile de foioase de 500-1000ha,cu poieni in interior,intercalate cu terenuti cu culturi agricole,,situate in campie si la coline.Evita zonele reci si de altitudine,cu clima aspra.Femelele sunt mai credincioase locului de trai si nu se indeparteaza decat pe distante mici.
Varsta maturitatii sexuale la femele este  la un an si 5 luni,cand se imperecheaza junincile,care fata la varsta de 2ani.In toata aceasta perioada lopatarul mascul emana un miros particular.Durata sarcinii este de 7lnui si jumatate,dupa care ciuta,fata un vitel(mult mai rar cate doi),majoritatea in iunie si mai putin in iulie.Viteii raman cu mama lor pana spre sfarsitul toamnei.
Activitatea lui in timpul zilei este mai accentuata,el miscandu-se continuu la pascut.
Hrana lopatarului consta in:frunze si lujeri de arbori,arbusti,ghinda,jir,pere si mere padurete,castane,lucerna,trifoi,sparceta,ovaz,rapita,varza palmier,napi,graminee.
Este mai rezistent la boli decat cerbul carpatin sau capriorul,iar dintre rapitoare cel mai mult se teme de lup,ras si canii hoinari.
Vanatoarea la cerb lopatar este destul de dificila,pentru ca el este mereu in miscare si nu-si pastreaza cararile.Se poate vana in(octombrie-noiembrie)in perioada imperecherii,cand iese la pascut in poieni,parchete si treneuri de cultura.
Cele mai indicate metode  de vanatoare sunt la panda,apropiatul pe jos si din caruta,si se aplica ca si la cerbul comun.
Foarte sperios,odata trecut prin panica nu mai revine in locul initial.Evaluarea trofeelor de cerb lopatar se face cu o precizie de 1mm la lungine si 10gr la greutate.


Document Info


Accesari: 5904
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )