Coropisnita
Inrudita cu greierele si cosasul, coropisnita este una dintre cele mai cautate insecte, de cei din bransa unditarilor. Insemnatatea ei este cu atit mai mare cu cit, odata pusa in cirlig, reprezinta deliciul celui mai mare peste al apelor noastre: somnul.
Corpul galben-maroniu catifelat poate fi lesne deosebit de al celorlalte i 424c23e nsecte prin cele doua "sapaligi" din virful capului. Aceste adevarate "instrumente de arat" o ajuta sa inainteze si chiar sa se hraneasca in pamint. Pentru ca se hraneste cu tulpinile plantelor tinere, spre disperarea agricultorilor, este o insecta daunatoare. Prezenta coropisnitei este tradata de cimpurile unde rasadurile se ofilesc pe suprafete intinse. In terenurile imprastiate cu ingrasamint natural, la inceputul primaverii, sīnt cel mai usor de gasit. Tocmai de aceea un alt loc propice in care traieste sīnt mormanele de ingrasamint vechi de cel putin doi-trei ani. Aici, aciditatea solului nu este atit de ridicata, coropisnitele traind in conditii optime. Este bine de stiut, atit de catre pescari cit si de cćtre agricultori, ca aceasta insecta nu o vom gasi aproape niciodata in ingrasamintul de bovina, pe cind in cel de porcine sau cabaline sīnt omniprezente.
Colectarea
O furca "zdravana" si ceva efort fizic trebuie sacrificate pentru gasirea rivnitei insecte in mormanele de ingrasamint. O metoda mult mai eleganta, si care necesita si mai putin efort, este taierea unei sticle de plastic in prima treime de sus. Bucata mai mica ce rezulta din taiere se aseaza cu partea unde se pune dopul in interiorul celeilalte parti a sticlei, si se toarna putina bere in ea.
Inventia respectiva se asaza intr-o gropita de pamint pina la nivelul sticlei (in asa fel incit sa nu intre pamint in interiorul sticlei) in locurile unde aceste vietuitoare exista. Odata prinse, coropisnitele trebuie pastrate separat, cunoscute fiind tendintele de canibalism pe care le au. Cutiile in care se pastreaza pentru partida de pescuit trebuie sa aiba compartimente separate.
Depozitarea pentru o perioada mai lunga (citeva saptamini) este mai anevoioasa fiindca insectele trebuie hranite. Pentru aceasta, se asaza separat fiecare coropisnita, intr-un vas de ceramica plin cu pamint umed si cartofi.
Si... victimele
Asa cum am aratat si in introducere, coropisnita este momeala somnului, dar, deopotriva, si pentru mrenele mai mari este o delicatesa. Chiar clenii de dimensiuni mai mari se reped la aceasta vietate; vom alege insecte de dimensiuni mai mici, plesnite pe suprafata apei. Coropisnita se fixeaza in cirlig prin introducerea virfului cirligului in gitul insectei, prin abdomen, pina la tepii dinspre coada. Pe cirligele de dimensiuni mai mari pot fi puse chiar cīte doua exemplare. Este cazul monturilor pentru somn, la pescuitul mrenei, cirligele nr. 1 fiind ideale.
Pescuitul sportiv
Cu o varga bologneza de 7-8 metri, un fir de 0.16 mm, cu o mulineta usoara, fara pluta si fara plumb, metoda "plezneala" va fi cea mai prinzatoare pentru mrene si cleni. Pe fundul riurilor mari, cu o montura puternica, in locul cascavalului sadit pentru mreana, merita sa fixam o coropisnita si nu mare va fi mirarea cind va musca un exemplar de peste un kilogram. Ei, si daca mai musca si un mustacios "respectabil", partida de pescuit este cu adevarat implinita.
Ladislau Robotć
Coropisnisele trebuie pastrate separat, pentru ca altfel se devoreaza una pe alta
|