Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Fantasticii lilieci

Animale


Fantasticii lilieci

Postat la 01-08-2005   in categoria Minuni "naturale"

Frank Sherwin (traducere de Paul Cocei)



Fascinantii lilieci fac parte din ordinul Chiroptera. În numar, ei întrec chiar si rozatoarele. Este nedrept faptul ca liliecii au un asemenea renume negativ si ca le sunt asocia 525r172f te atâtea superstitii. Dimpotriva: daca nu exista polenizarea lor, se putea sa nu avem lemnul de balsa, bananele, patlagina, sau piersicile. Liliecii sunt mult mai eficienti în capturarea insectelor decât sunt metodele folosite de oameni. Într-adevar, un liliac gri poate elimina pâna la 8.000 de insecte pe noapte - un motiv în plus pentru a tolera "cuiburile de lilieci".

De unde au aparut ei? "Toti liliecii din ziua de azi se trag dintr-un stramos comun care putea zbura"[1] - spune evolutionismul. Dar în ceea ce priveste dovezile, aceasta declaratie - si cele înrudite - este rezultatul unei simple presupuneri. Aceeasi sursa admite ca "Genealogia [adica stramosii evolutivi] liliecilor este o problema întunecoasa, totusi, si a inspirat câteva idei destul de exotice"[ ] si "- liliecii prezinta una din enigmele supreme ale evolutiei"[ ]. De notat ca stiinta secularizata nu poate oferi un raspuns privind originile liliecilor si prin urmare imaginatia cuiva trebuia sa umple golul: "- poti construi tot felul de scenarii plauzibile despre felul în care au aparut liliecii"[ ]. Oricum ar fi, evolutionistii continua sa sustina ca liliecii au evoluat din mamifere mici si ne-zburatoare, chiar daca "Nu sunt cunoscute stadii intermediare între lilieci si insectivore"[ ].

Savantii creationisti sustin ca Dumnezeu a creat liliecii si ca ei sunt marturii ale mâinilor Sale creatoare (vezi si Romani 1: 20). Una dintre caracteristicile special construite ale liliecilor este uimitorul lor sonar: ei trimit sunete de mare frecventa si localizeaza obstacolele din apropiere în functie de unda sonora care se reflecta din acestea. Liliecii trimit impulsul cu frecventa de 100.000 Hz (cicluri pe secunda), frecventa care, în doar o fractiune de secunda, poate scadea pâna la 30.000 de Hz (prin comparatie, limita superioara a auzului uman este de 20.000 Hz). Liliecii s-ar putea asurzi cu usurinta daca nu ar avea un muschi special pe care Creatorul l-a plasat în urechea lor medie. Acesta se contracta rapid pentru a "îngheta" osul asociat cu auzirea în timp ce impulsul este trimis - dar se relaxeaza tocmai la timp pentru a primi ecourile impulsurilor anterioare.

Cât de eficient este sonarul? Se prea poate ca liliecii sa "simta" mintal cu impulsurile lor ultrasonice la fel cum noi putem vedea cu proprii ochi![6]. În loc sa recunoasca aceasta complexitate ca provenind prin mâna Creatorului, secularii îl dezbraca pe Dumnezeu de maretie, spunând ca "Impulsurile cu frecventa modulata par a fi evoluat în capacitatea de ecolocatie a liliecilor, o gama larga de frecvente fiind potrivite pentru descrierea tintei si masurarea corecta a distantei"[ ] (subl. noastra). Creationistii ar spune: "Dumnezeu a creat capacitatea liliecilor de a produce impulsuri cu frecventa modulata pentru ca o gama larga de frecvente le face potrivite pentru descrierea tintei si masurarea corecta a distantelor".

Sursa articolului: Acts & Facts Vol. 30 nr. 10 Oct. 2003.



Discover, November, 1998, p. 114.

Ibid., p. 114.

Ibid., p. 112.

Ibid., p. 114.

Colbert, Evolution of the Vertebrates, 2001, p. 333.

Hickman, Roberts & Larson, Zoology, W.C. Brown, 1997, p. 611.

Simmons & Young, Nerve Cells & Animal Behaviour, Cambridge U. Press, 1999, pp. 144-45.


Document Info


Accesari: 2763
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )