Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ORDINUL PROTURELOR

Animale


ORDINUL PROTURELOR

Fig. 181. Eosentemon

Sînt insectele cele mai simple, cu caractere care aduc aminte si de miriapode.



Au fost descoperite abia în 1907, în Italia, de învatatul Silvestri. Pe urma s-au întîlnit în Rusia, Germania, America de Nord, iar acum 8 ani în Franta[1].

La noi au fost descrise abia în 1930, pentru întîia oara de catre M.A. Ionescu[2], asistent la laboratorul de zoologie din Bucuresti, într-o lucrare publicata la Academia Româna. S-au aflat sub frunzele moarte din padurea de pe Muntele Cumpatul lînga Sinaia, la 850 m înaltime, ca si în Valea Prahovei, pe sub pietre.

Sînt insecte marunte, rar mai lungi de ½ mm, cu corpul lungaret, cam. latit si fara antene. Sub piept au trei perechi de picioare ca la insecte, dar mai au niste monturi, picioare închircite, pe cele dintîi 3 inele abdominale. Picioarele de dinainte, mai lungi, sînt tinute în sus ca niste antene; animalul se-serveste de ele pentru pipait si apucat. N-au aripi. Pot apuca hrana cu gura asa facuta încît cu ea înteapa si apoi suge.

Încolo, viata lor e putin stiuta.





Zona de raspîndire a proturelor este foarte mare pe glob. Data de referinta este fata de anul primei editii (1938) a volumului "Fauna României" (N.G.).

Mihai A. Ionescu (n. 1900), entomolog, membru corespondent al Academiei, profesor la Universitatea din Bucuresti, cu contributii deosebite la cunoasterea faunei si ecologiei insectelor, cu deosebire a apterigotelor din România (CD.).




Document Info


Accesari: 1954
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )