Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ROTIFERELE

Animale


ROTIFERELE[1]



Fac placerea celui care obisnuieste sa se uite cu microscopul la o picatura de apa luata dintr-un iaz bogat în alge, dintr-un poloboc cu apa stă 242b116c ;tuta sau o picatura de roua dintre muschii de pe casele vechi.

Pe lînga tot soiul de infuzorii si alte protozoare, nu se poate sa nu prinda în cîmpul microscopului si cîte o fiinta, neastîmparata, al carui corp e împartit în doua. Partea de sus e mai umflata, jumatatea de jos ca o coada subtire, sfîrsita cu 2 - 3 spini. Ceea ce atrage atentia sînt doua rotocoale de cili la partea superioara, mereu în miscare. Sînt bratele lor. Prin miscarea cililor se naste Vîrtej de apa, care aduce hrana la gura, dar si miscarea animalului, fiind asemenea elicelor de la aeroplan.

Animalul e atît de straveziu, încît se vede în el tubul digestiv cu un stomac care are fata launtrica mai întarita prin 2 placi chitinoase mereu în miscare, spre a sfarîma organismele înghitite. Macar ca acest rotifer are 1 mm lungime, totusi este superior alcatuit, avînd ochi, sistem.nervos.

Traieste si într-o picatura de apa strînsa între firele de muschi. Cum ajunge acolo?

De regula locul lor de trai e într-un ochi de apa. Daca acesta e pe cale de a seca, rotiferul se înveleste într-o carapace chitinoasa rezistenta si asteapta zile mai bune. Vine o ploaie care aduce apa la loc; se descatuseaza din închisoarea ei si traieste mai departe. S-a uscat de tot balta? Chistul e luat de vînt si împrastiat departe. Cade între muschi. Aici, de regula, umezeala se pastreaza. Pielita ce-l învalea dispare si traieste ca în balta sau e luat de ploaie de pe acoperisul casei si trecut în polobocul cu apa. Spre toamna, da un ou trainic, învalit cu coaja mai groasa, care rezista frigului. Primavara iese din el alt rotifer[2].

Fig. 441. Un rotifer.





Rotiferii constituie o încrengatura aparte. Majoritatea speciilor traiesc în apele dulci, statatoare, unele în nisipul umed al malurilor, iar altele în pelicula subtire de apa de pe suprafata muschilor. Acestea din urma pot rezista la uscaciune si la temperaturi scazute. Tot în acest biotop particular (muschii) traiesc si reprezentanti ai unei alte încrengaturi (TARDIGRADA). Tardigradele, prin alcatuirea lor se apropie de artropode. Au o înfatisare deosebita, aducînd cu niste ursuleti. Traiesc nu numai pe muschi, ci si în mici ape dulci, pe licheni sau în litoralul marin (N.G.).

în afara încrengaturilor de "viermi" prezentate în text, în fauna României exista si Nemertieni (un grup mic, majoritatea speciilor sînt marine, unele dulcicole), Gastrotribi (asemanatoare cu turbelariatele si cu nematodele) Kinorinhi (animale marine, înrudite cu nematodele) si Acantocefalii (paraziti asemanatori nematodelor) (N.G.).




Document Info


Accesari: 2462
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )