Yorkshire
Terrier-ul a fost, initial, folosit ca si caine utilitar, devenind mai apoi un
animal de companie la moda in
Yorkshire Terrier-ul, bine cunoscut pentru pletele lungi, curgatoare, este o rasa mititica, dar robusta. Initial, utilizat pentru vanarea sobolanilor, Yorkie este un animal de com 848i88i panie faimos.
Istoricul si originea
Rasa are o vechime de circa 100 ani, dar originile sale nu sunt intru-totul
cunoscute. Initial, rasa era denumita "Broken-haired scotch terrier". In 1870,
un reporter in cadrul unei expozitii canine sugera ca acest caine ar trebui sa
fie redenumit Yorkshire Terrier, din moment ce dezvoltarea rasei s-a realizat
aproape in totalitate in orasul
Aspectul exterior si dimensiunile
Yorkshire Terrier-ul este un membru al grupei raselor de companie - de
agrement. Yorkshire Terrier-ul prezinta un cap lat, cu botul de lungime medie,
nas negru si dinti uniformi. Ochii sunt de culoare inchisa, nergii sau caprui,
extrem de vioi. Urechile de forma literei "V" sunt purtate ridicat, iar coada
este scurtata, de obicei la jumatate din lungimea normala si purtata la acelasi
nivel cu sira spinarii. Membrele sunt drepte, cu
Cea mai cunoscuta caracteristica a rasei este blana lunga, curgatoare, care
necesita o ingrijire
Yorkshire Terrier-ul adult prezinta o inaltimea la niveul greabanului de 15-17,5 cm, iar greutatea sa corporala este de 3-3,5 kg.
Personalitatea
Yorkshire Terrier-ul pare sa uite ca este un caine foarte mic. Intotdeauna dornic de aventura si de a-si crea probleme, Yorkshire Terrier-ului nu-i este frica de nimic. Poate fi agresiv cu caini straini si cu alte animalute mici; in alte cuvinte, Yorkshire Terrier-ul a mostenit personalitatea terrier-ilor. Sunt usor de educat, desi, pot fi uneori neascultatori si incapatanati. Yorkshire Terrier-ii sunt caini de paza excelenti, alertandu-si cu promptitudine familia cand se apropie strainii. Prin comparatie, femelele au tendinta de a fi caini de paza mai buni decat masculii. Masculii au tendinta de a lasa femelele sa faca toata munca. Yorkshire Terrier-ul poate fi gata sa muste, daca este luat prin surprindere, speriat sau sicanat peste masura, dar, este de regula, tandru si iubaret. Atentie, nu trebuie rasfatati peste masura pentru ca devin nervosi si obraznici. Yorkshire Terrier-ul ii place sa latre, dar poate fi usor invatat sa nu faca asta.
Relatiile cu familia si casa
Yorkshire Terrier-ul nu este, in general, foarte tolerant cu copiii, dar ii accepta daca creste alaturi de acestia. Se intelege cel mai bine cu copiii de varste mai mari, mai linistiti. Sunt afectuosi si loiali familiei lor, dar pot fi agresivi cu strainii, daca nu socializeaza inca din copilarie.
Este un caine indicat cresterii intr-un apartament de bloc, fiind foarte activ in interiorul caminului, nenecesitand o curte. Aveti in vedere ca Yorkshire Terrier-ul nu tolereaza climatele prea reci, preferandu-le pe cele calde.
Dresajul Yorkshire Terrier-ul este un caine inteligent si usor de educat prin dresajul de baza, dar poate fi dificil de invatat sa fie curat si sa-si faca necesitatile afara.
Aspecte particulare
Chiar daca Yorkshire Terrier-ul este, in general, considerat un caine de companie, el este, totusi, un terrier la origine, astfel ca va haitui si ucide rozatoarele. Din acest motiv, Yorkshire Terrier-ii nu trebuie lasati nesupravegheati in compania animalutelor de companie mici cum ar fi hamsterii, iepurii sau porcusorii de Guineea.
Blana sa lunga necesita o ingrijire zilnica pentru a preveni incurcarea si matuirea acesteia. Blana scurtata necesita o periere si o pieptanare zilnica sau saptamanala, de la caz la caz. Yorkshire Terrier-ul este un caine care naparleste putin sau aproape deloc.
Dantura va trebui controlata si toaletata periodic, intrucat Yorkshire Terrier-ul este predispus afectiunilor dentare timpurii.
Durata medie de viata a Yorkshire Terrier-ului este de 14-16 ani
|