Astragalus gummifer
Subarbust īnalt de 0,5-1m, cu ramuri tomentoase, frunze paripenat compuse cu numeroase foliole glabre si prevazute cu niste spini duri, foarte ascuti 11111e45l 355;i, galbui care sunt de fapt prelungirile rahisului frunzelor. Foliolele sunt mici, caduce, pe ramuri ramānānd doar rahisul spinos si fololiole glabre.
Florile sunt grupate īn raceme axilare, pauciflore (2-5 flori). Bracteele florale sunt mai lungi decāt caliciul pubescent format din 5 sepale concrescute la baza. Corola este formata din 5 petale galbene sau portocalii cu stindardul latit la baza. Fructul este o pastaie globuloasa, ovata, paroasa. Specie raspāndita īn Iran, Irak, Siria, īn zone montane la īnaltimi de 1500-3000m. Planta este cunoscuta din antichitate.
Prin incizia ramurilor si tulpinii exuda o substanta vāscoasa care la aer se solidifica si se transforma īn fragmente mici de culoare alb - galbuie si care reprezinta produsul vegetal cunoscut sub numele de Tragacantha sau Gummi Tragacanthae. Guma se foloseste īn tehnica farmaceutica ca liant pentru comprimate, emulgator si la prepararea cimentului dentar.
|