BOLILE GAROAFELOR
18.2.1. Micoze
Rugina garoafelor - Uromyces caryophyllinus
Simptome. Atacul de rugina se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor. Mai întâi apar lagare c 323b115d u uredospori galbene, de forma ovala sau circulara, cu diametrul de 1 mm, care se formeaza în pete mici, brune-galbui. Lagarele sunt initial acoperite de epiderma apoi aceasta se sfâsie si masa de uredospori se împrastie în cultura, producând noi infectii. Teleutosporii apar mai târziu în pustule separate, brune-negricioase, care se formeaza pe frunze si pe tulpini, iar organele puternic atacate se usuca.
Agentul patogen. Uromyces caryophyllinus (Schrank) Wint. din fam. Pucciniaceae, ord. Uredinales, cl. Basidiomycetes.
Este o specie heteroica, macrociclica. Picnidiile si ecidiile se formeaza pe Euphorbia Segueriana Neck.; iar uredosporii si teleutosporii pe specii de Dianthus si alte Caryophyllacea. Uredosporii sunt de forma sferica sau eliptica, unicelulari, de culoare bruna si au 21 - 31 x 18 - 25 . Teleutosporii sunt sferici sau elipsoidali, au membrana groasa, bruna-castanie si masoara 23-24 x 17-23 . Infectiile se produc în perioadele de umezeala si la temperaturi ce depasesc 10oC. Atacul se poate ivi atât în câmp, datorita inoculului care se gaseste în numeroase gazde din flora spontana, cât si în sere.
Combatere. La plantare se recomanda folosirea de material saditor sanatos. Tratamentele cu fungicide se aplica din doua în doua saptamâni cu Mancozeb 80-0,2%, Maneb 0,5%, Zeama bodeleza 0,5%, bine neutralizata.
|