BOLILE PORUMBULUI
Boli produse de ciuperci
Inflorirea alba a boabelor - Gibberella fujikuroi
Simptome. Boala se poate manifesta in toate fazele de vegetatie a porumbului, pagubele fiind cu atat mai mari cu cat infectiile au lo 212d35c c mai devreme.
Plantele infectate de timpuriu putrezesc in timpul rasaririi, sau chiar inainte de rasarire datorita faptului ca ciuperca incetineste cresterea radacinilor. La plantele mai dezvoltate, atacul este localizat la baza tulpinii si pe radacini unde se observa un mucegai roz, sub care tesuturile putrezesc. Atacul caracteristic este cel de pe stiuleti unde in urma atacului boabele sunt acoperite de un miceliu fin alb sau usor roz, iar tegumentul crapa, 'boabele infloresc", continutul lor devenind evident ca si in cazul floricelelor de porumb (fig.12). Boabele crapate sunt mai usoare si au o capacitate germinativa scazuta.
Fig.12 Inflorirea alba a boabelor
Taciunele comun - Ustilago maydis
Simptome. Ciuperca produce infectii localizate in diferite zone ale organelor aeriene unde apar tumori de marimi variabile (de la cativa mm pana la cativa cm in diametru) (fig.13). Tumorile sunt la inceput albe si stralucitoare, din cauza membranei aflate la exterior. Spre toamna tumorile capata o culoare cenusie-negricioasa, membrana se rupe si sunt pusi in libertate sporii ciupercii.
Fig.13.a Taciunele comun
Fig. 13.b Atac de taciune comun
Taciunele stiuletilor si paniculelor-Sorosporium holci-sorghi f. zeae
Simptome. Plantele atacate sunt ceva mai mici decat cele sanatoase si par a ajunge la maturitate mai tarziu. Inflorescentele plantelor sunt partial sau total transformate intr-o masa neagra de spori. Paniculele sunt deformate, florile sunt mai dezvoltate iar stiuletii au o forma globuloasa sau conica avand pansile intacte. Stiuletele este distrus, transformat intr-o masa neagra de spori printre care se mai observa resturi din rahis (ciocalau) - fascicule de vase conducatoare (fig.14).
Fig.14 Taciunele stiuletilor si paniculelor:
A-atac pe inflorescenta mascula; B,C-atac pe inflorescenta femela (P. Sorauer, 1956).
Putregaiul uscat al stiuletilor - Nigrospora oryzae
Boala este cunoscuta in toate zonele unde se cultiva porumbul,si depreciaza stiuletii in depozite.
Fig. 15 Putregaiul uscat al stiuletilor
Simptome. Ciuperca ataca in camp, stiuletii care nu sunt bine inveliti in panusi in faza de maturare a acestora, sau pe cei dezveliti de catre ciori. Stiuletii atacati prezinta un putregai uscat al rahisului (ciocalaului) ceea ce ii face sa fie sfaramiciosi. Boabele de pe stiulete 'joaca' in alveole, nu pot fi separate mecanic, iar la baza lor si in rahis se observa o coloratie cenusie produsa de spori negri, care sunt in numar foarte mare (fig. 8.30). resturilor infectate in sol, cultivarea de hibrizi rezistenti, pot limita atacul agentului patogen.
|