BOLILE SECAREI
Boli produse de ciuperci
Cornul secarei - Claviceps purpurea
Simptome. Boala apare pe spice in perioada infloritului si maturitatii spicelor. Din florile infectate ale spicului 141i86b se scurg picaturi de lichid vascos si dulceag. In aceste picaturi se gasesc sporii ciupercii.
In locul semintelor, ciuperca formeaza scleroti de 2-4 cm lungime si 3-6 mm grosime, care au o structura densa, fiind alcatuiti din micelii impletite strans. La exteriorul lor exista un strat, de culoare neagra-violacee, iar interiorul este de culoare alba. Sclerotii contin substante foarte toxice pentru om si animale (fig.10).
Fig. 10 Cornul secarii: ciuperca, scleroti, spic de secara cu scleroti
Rugina bruna - Puccinia dispersa
Simptome. Boala apare numai pe frunzele secarei sub forma unor pete mici, de decolorare, in centrul carora se deschid crapaturi pe fata superioara a frunzei, brune-ruginii, pline cu spori de vara. Gruparile sporilor de rezistenta care au forma eliptica asemanatoare cu forma grupurilor de spori de vara, au raspandire neuniforma pe suprafata frunzei, sunt negre, lucioase, la inceput subepidermice, apoi se deschid pe fata inferioara a frunzei si devin prafoase (fig.11).
Fig.11 a- Rugina bruna:
Fig. 11 b -Frunza de limba boului(planta gazda) atacata de rugina
Pe frunzele de limba bobului (Anchusa) sau de ochiul lupului (Lycopsis), apar pete circulare sau alungite, albicioase la inceput, apoi galbene-portocalii, mari de pana la 3-8 mm in diametru.
|