BOLILE STĂNJENELULUI
18.5.1. Micoze
Patarea frunzelor - Heterosporium pruneti
Simptome. Atacul se manifesta în tot cursul perioadei de vegetatie pe frunze, sub forma unor 929p1517j pete ovale orientate în sensul nervurilor, izolate sau, în caz de atac grav, confluente. Petele au 5-10 mm lungime si 0,5 mm latime, sunt de culoare galbuie la centru si înconjurate de un halou brun la periferie. (Fig. 81) Uneori, în partea centrala a petei, tesuturile frunzei se distrug si frunza apare perforata. Pe suprafata petelor apare un puf negricios format din conidioforii ciupercii. În caz de atac puternic frunzele se usuca.
Agentul patogen. Heterosporium pruneti Nicolas et Agg., fam. Demateaceae, ord. Hyphales, gr. Fungi imperfecti.
Conidioforii ciupercii sunt alungiti, nodurosi, cu mai multe septe, asociati în tufe; conidiile sunt cilindrice cu capetele rotunjite, pluriseptate si strangulate în dreptul septelor cu membrana galben-bruna si prezinta echinulatiuni fine. Conidiile masoara 38-55 x 14-18 . În anii cu precipitatii abundente, atacul este mai intens.
Fig. 81 - Patarea frunzelor - Heterosporium pruneti
- atac pe frunze -
Combatere. Se recomanda ca resturile de frunze atacate sa fie arse, pentru a diminua rezerva de inocul; sa se trateze plantele cu fungicide ca: Zineb 0,3%, Captan 0,3%, Mancozeb 0,2%.
|