Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




BROMELIA

Botanica


BROMELIA

Plante epifite originare din zonele calde ale Americii, bromeliile cresc adesea in compania orhideelor. Frunzele sunt ca niste rozete, uneori cu spini pe margini, care se coloreaza in rosu in perioada de inflorire. In acest cornet al frunzelor se aduna apa care este necesara plantei pentru a se dezvolta normal. Florile bromeliilor sunt mici, colorate in albastru, verde-albastrui, rosu-oranj sau gal 111f57b ben. Ele dureaza cateva zile si sunt asezate la capatul unor bractei intes colorate (in roz sau rosu) si foarte decorative. Radacinile sunt mici si delicate, de aceea udarea trebuie facutamai mult pe frunze decat la baza plantei.
    Cele mai comercializate dintre speciile de bromelii sunt: Guzmania, Tillandsya, Neoregelia si Vriesea.



    La Tillandsya frunzele sunt inguste si aspre, conducand foarte bine apa catre mijlocul rozetei. Bracteiul poate fi roz sau albastru, el fiind elementul decorativ de durata. Florile sunt de culoare albastra, asemanatoare celor ale irisilor si apar brusc. Dureaza numai cateva zile, insa, te incanta cu delicatetea lor. Frecvent apar 2 flori, de o parte si de alta a bracteiului, dar daca planta este tanara poate avea numai o singura floare. De asemenea, poate avea si 3 daca este bine ingrijita.

    La Neoregelia frunzele sunt dungate, zimtate si frumos colorate. In perioada de inflorire mijlocul si varfurile plantei se coloreaza in rosu intens.

    Vriesea are frunze delicate si bractei inalt de culoare rosie cu flori albe sau galbene. Iubeste caldura in mod deosebit dar daca este pastrata in soare direct isi va pata frunzele.

     Rozeta de frunze a Guzmaniei este mai lata la baza si mai subtire spre varf. In mijlocul ei cresc florile de culoare crem pe o bractei foarte frumos colorat. Florile si bracteiul decorativ dureaza 3 luni dupa care incep sa apara vlastarii laterali si planta mama moare. Un nou ciclu vegetativ incepe odata cu aparitia acestora. In functie de varietatea de Guzmania, bracteiul poate fi colorat in oranj, ivoriu sau ciresiu iar florile sunt albe, crem sau galbene.

    Pentru ca bromeliile dumneavoastra sa se dezvolte bine, trebuie sa aveti grija ca vara sa nu le tineti in plin soare iar iarna temperatura sa nu scada niciodata sub 16 grade C in spatiul unde sunt adapostite. Sunt iubitoare de umezeala de aceea stropitul frunzelor nu trebuie neglijat. De asemenea trebuie sa aveti grija ca apa folosita sa fie dedurizata (fiarta si racita) si la temperatura camerei.
    Bromeliile se inmultesc prin seminte, separarea drajonilor (vlastari laterali despartiti de planta mama dupa 6 luni de la inflorirea acesteia) sau prin butasi de varf. Plantele se dezvolta lent, iar obtinerea lor din seminte este o activitate care necesita conditii propice, mult timp si pasiune. Fertilizarea se face o data pe luna cu o solutie speciala. Trebuie sa aveti grija la ghiveciul in care le plantati, pentru ca el trebuie sa fie mai degraba lat decat adanc si nu foarte mare.
     Bolile si daunatorii care ataca bromeliile sunt: virozele, pythium, fusarium si paduchele lanos. Aceste afectiuni apar atunci cand spatiile nu sunt aerisite suficient si cand solul nu este bine drenat.
     E important sa respectati aceste cateva reguli de ingrijire enumerate mai sus, pentru a avea bromelii incantatoare.


Document Info


Accesari: 5806
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )