Bolile fasolei
Viroze
Mozaicul comun al fasolei - Bean common mosaic virus
Simptome. Manifestarea bolii se vede mai mult sau mai putin clar in functie de sensibilitatea soiului, momentul infectiei si condi]iile climatice (fig. 1).
Plantele soiurilor sensibile prezinta la scurt timp dupa infectie (8-14 zile), pete verzi-deschis pe frunzele tinere, apoi pete mari verzi-deschis, mate, in contrast cu zonele sanatoase care sunt lucioase. La soiurile sensibile spatiile dintre nervuri sunt decolorate, cu zone verzi in lungul nervurilor si datorita cresterii incetinite a zonelor afectate, pe frunze apar gofrari si rasuciri ale marginilor. Plantele raman mici, au inflorire slaba si formeaza pastai deformate, cu pete verzi-inchis sau pete verzi situate in zone albicioase.
Fig. 1. Mozaicul comun al fasolei si vectorii acestuia
Limitele termice intre care se manifesta boala sunt 18oC si respectiv 30oC. Daca temperatura depaseste pragul superior, la soiurile foarte sensibile apar arsuri si brunificarea tesuturilor la nivelul radacinilor si tulpinii.
Mozaicul galben al fasolei Bean yellow mosaic virus
Simptome. Frunzele infectate prezinta pete mici, galbene, circulare, care se extind si contrasteaza cu zonele verzi sanatoase. La soiurile sensibile, zonele ingalbenite cuprind in intregime frunzele, simptom urmat de uscarea si caderea acestora si de necroza varfului de crestere. Spre deosebire de mozaicul comun, simptomele nu sunt mascate de temperaturile ridicate, ele accentuandu-se catre toamna. Plantele raman mici, cu tulpini puternic ramificate, cu flori patate (la cele colorate) ce formeaza pastai mici, cu boabe pu]ine, care se coc tarziu, productia fiind cu 40-45 % mai mica decat la plantele sanatoase (fig. 2).
Fig. 2 Mozaicul galben al fasolei
Bacterioze
Arsura comuna a fasolei - Xanthomonas campestris pv. phaseoli
Simptome. Boala se manifesta in tot cursul perioadei de vegetatie, incepand cu rasarirea fasolei, pe care se observa pete circulare sau neregulate ca forma, brune-galbui, cu aspect apos, pe vreme umeda. Pe frunze apar pete mici, de 2-3 mm, colturoase, delimitate de nervuri, transparente, verzi-galbui, acoperite cu exudat bacterian galben-vascos, vizibil pe fata inferioara a frunzei. In conditii optime de temperatura (26-28oC) si umiditate atmosferica ridicata, numarul si suprafata petelor creste, ele se unesc si inelele de decolorare ajung la 2-5 mm latime. Daca umiditatea atmosferica scade, tesuturile se usuca iar exudatul bacterian devine o pelicula fina, lucioasa ce se fragmenteaza usor. Tulpinile atacate au pete brun-roscate cu exudat galbui iar pe pastai, atacul se manifesta sub forma de pete mici, circulare, verzi-inchis, apoi brune cu o margine rosie-caramizie. Infectarea boabelor din pastai se face prin intermediul vaselor conducatoare, iar ca urmare boabele raman mici, zbarcite; in cazul infectiilor tarzii, boabele au tegumentul ingalbenit sau numai o pata galbena .
Fig. 3. Bacterioza fasolei
Boli produse de ciuperci
Antracnoza - Colletotrichum lindemuthianum
Simptome. Boala se manifesta pe organele plantei incepand de la cotiledoane pe care apar pete mici, brune, punctiforme sau chiar de 2-3 mm in diametru, ovale sau circulare, usor denivelate. Pe axa hipocotila, apar pete ruginii alungite si usor adancite. Plantele tinere atacate au si radacinile putrezite, asa incat se usuca. Pe frunzele atacate apare o brunificare partiala a nervurilor, vizibila pe partea inferioara a limbului foliolelor. Portiunile de limb brunificate, necrozate se pot desprinde, asa incat frunzele apar sfasiate. Pastaile atacate prezinta pete circulare sau eliptice, de 4-5 mm, in dreptul carora tesuturile sunt adancite iar pe margine se observa o zona brun-rosiatica. In adanciturile de pe cotiledoane, tulpinii sau pastai se formeaza pernite roz, mucilaginoase (fig. 4). Pastaile atacate raman sterile sau formeaza boabe cu pete brune sau cafenii.
Fig. 4. Antracnoza
|