Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Bolile prunului

Botanica


Bolile prunului

Viroze



Varsatul prunelor - Plum pox virus

Simptome. Atacul se manifesta pe frunzele [i pe fructele de prun. Pe frunzele complet dezvoltate, se formeaza pete de culoare verde-deschis sau galbui, de forma circulara sau semilunara, raspandite  pe intreaga suprafata. Simptomele pot apare vizibile in cursul lunilor mai-iunie si septembrie-octombrie. In timpul lunilor calduroase de vara simptomele dispar, putandu-se observa doa 959c22j r pe frunzele din partea umbrita a pomului dinspre nord. Frunzele bolnave, in general, au aceleasi dimensiuni cu cele sanatoase (fig.7).

Atacul pe fructe determina aparitia unor pete circulare sau ovale, de culoare galbui-verzui, cu aspect apos, destul de vizibile pe fructele dezvoltate, insa nematurate (verzi). Deseori, tesuturile din dreptul petelor nu mai cresc si fructele apar deformate, prezentand scurgeri de clei. Fructele atacate cad din pom cu aproximativ o luna inainte de a se matura, ceea ce constituie o pierdere foarte mare de recolta. De asemenea, in fructele atacate se gasesc cantitati reduse de zahar, comparativ cu cele sanatoase, asa incat, prunele cazute nu sunt bune nici pentru tuica. Pete sau inele de decolorare apar chiar si pe samburi.

Fig. 7 Varsatul prunului: frunze si fruct cu simptome de atac

Bacterioze

Ulceratia si ciuruirea bacteriana a frunzelor pomilor samburosi - Pseudomonas syringae pv. mors-prunorum

Simptome. Boala se manifesta pe frunze, fructe si pe lastarii nelignificati, semanand uneori cu arsurile produse de diferite solutii chimice. Pe aceste organe apar pete circulare, variind ca dimensiuni intre 0,5-5 mm si o culoare verde-inchis, cu aspect apos. Pe timp umed, in dreptul petelor se observa o pelicula umeda de lichid bacterian. Pe timp uscat, tesuturile atacate se usuca, cad, iar frunza apare ciuruita. Un atac puternic determina caderea frunzelor in masa, in special in verile ploioase urmate de perioade uscate. Deseori, mugurii afectati se umfla si apoi se vestejesc, iar ramurile se usuca in timpul verii.

Pe fructele de piersic, cais si cires, petele sunt circulare, de 1 mm in diametru, de culoare rosiatica, cu tendinta de a deveni brunii si cu aspect umed. Lichidul care apare la suprafata petelor, are o culoare usor galbuie. Atacul timpuriu pe fructele tinere, determina aparitia unor deformari si adancituri pline cu bacterii. Tesuturile pulpei fructelor prezinta numeroase crapaturi mici localizate in dreptul petelor. Fructele isi pierd valoarea comerciala sau pot sa putrezeasca datorita instalarii si a altor ciuperci, ce patrund in interiorul pulpei.

Pe lastarii tineri atacul acestor bacterii produce pete alungite, care pot atinge lungimi de 7-8 mm. Scoarta ramurilor se brunifica, este distrusa, iar printre crapaturi apare un lichid cleios, caracteristic. Ranile de pe ramuri, se maresc in fiecare an si pot evolua in cancere deschise (fig.8).

 

Fig.  8 Ulceratia si ciuruirea bacteriana a frunzelor pomilor samburosi: atac pe frunze; atac pe fruct; atac pe ramura

Boli produse de ciuperci

Hurlupii - Taphrina pruni

Simptome. Boala se manifesta la inceputul lunii mai, pe fructele tinere; cele atacate au o culoare galbena-verzuie si sunt mult mai mari decat cele sanatoase. Pulpa este mult marita, determinand alungirea fructelor si o usoara incovoiere a acestuia, iar coaja samburelui este distrusa. Pe suprafata hurlupilor se constata prezenta unui strat catifelat de culoare albicioasa-cenusie format din miceliu cu spori, fructele avand un gust acrisor-dulceag, mult mai placut decat cele sanatoase. Dupa 3-4 saptamani de la aparitia simptomelor, fructele se zbarcesc, se brunifica si cad in masa (fig.9).

Fig. 9 Hurlupii la prun


Document Info


Accesari: 6497
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )