Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Dalia pitica

Botanica


Dalia pitica




Originara din Mexic, Dalia pitica este o planta de gradina foarte cultivata datorita varietatilor, culorilor si duratei de inflorire. Inalta de pana la 2 m, Dalia are tulpina usor lemnificata si frunze mari. Floarea Daliei poate fi simpla, aplatizata, pampon, asemanatoare celei de anemone sau de cactus. Aceasta din urma este cea mai cautata. Dalia infloreste din iunie pana in octombrie, dar aceasta perioada se poate prelungi prin acoperire 747e42h a spatiilor in care este cultivata. Planta se dezvolta foarte bine in locuri cu sol bogat in humus, insorite si ferite de vant. Este foarte potrivita pentru gradinile din zonele deluroase cu temperaturi moderate, dar rezista destul de bine si la ses. Aici insa Dalia trebuie udata abundent.

Pentru inmultire se sectioneaza radacinile tuberizate departe de muguri. Aceste bucati de radacini tuberizate se folosesc pentru infiintarea plantatiilor in gradina sau in sere. Daca se doreste fortarea cultivarii Daliei asa incat sa se obtina flori din mai si pana in noiembrie le vom cultiva in ghivece, ladite sau direct pe parapete, in spatii acoperite (sere), la o temperatura de 16-18 grade C si sol pastrat permanent reavan. Solul potrivit este acela format din pamant de frunze, pamant de telina si nisip. Inainte de plantare solul trebuie dezinfectat. Dupa o luna de la plantare, Daliile ar trebui sa aiba 5 cm inaltime. In functie de locul pregatit pentru ele, plantarea va incepe in februarie sau martie. Daca le cultivati in spatii deschise, atunci este mai bine sa incepeti aceasta lucrare la inceputul lui aprilie.

Dalia se mai poate inmulti si prin butasi care dau flori foarte frumoase. Indiferent daca la plantare folositi butasi sau radacini tuberizate trebuie sa aveti grija sa nu le acoperiti cu prea mult pamant si nici sa le puneti la o adancime prea mare. Daca le plantati gresit, Daliile vor creste incet sau vor fi afectate de seceta. Nu le plantati nici prea des pentru ca lastarii se vor umbri reciproc afectand calitatea florilor.


In mod normal, la o Dalie ingrijita se pot obtine aproximativ 20 de tije florale. Recoltarea florilor se face dimineata sau seara, taierea facandu-se deasupra lastarilor pregatiti pentru urmatoarea inflorire. Dupa caderea primelor brume de octombrie, tuberii plantelor care au fost cultivate in camp se scot si se depoziteaza in spatii reci (pivnite, magazii, sere reci). Pentru scoaterea lor se folosesc cazmale. Se aleg zile uscate si insorite pentru aceasta operatiune. Dupa ce tuberii au fost scosi si curatati de pamant se dezinfecteaza, se spala cu apa rece si se asaza intr-un singur strat in ladite care vor fi pastrate la temperaturi de 4-6 grade C.

Radacinile tuberizate nu rezista la temperaturi mai mici de 0°C, de aceea ele se scot toamna din pamant si se depoziteaza in spatii racoroase pana in primavara urmatoare. In cazul virozelor este recomandata distrugerea plantelor afectate

Udarea Daliei se face dimineata sau seara cu cantitati mari de apa. Buruienile care apar pe spatiul plantatiei se indeparteaza si solul se afaneaza. La unele specii de Dalia se procedeaza la tutorare sau musuroire, udarea producandu-se printre brazde. Dalia este sensibila la viroze, fainare, mucegai cenusiu, paianjeni, coropisnite, melci si afide.


Document Info


Accesari: 7480
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )