UNIVERSITATEA DIN ORADEA
FACULTATEA DE PROTECȚIA MEDIULUI
SPECIALIZARE: C.E.P.A. ANUL:IV.
FUZARIOZA
Fuzariozele reprezinta un grup de b 151i83b oli produse de Fusarium, raspandite pe toate continentele, fiind mai pagubitoare in tarile temperate, cu clima umeda cand pierderile de productie pot ajunge in anii favorabili atacului la 10-20%.
Boala apare cu intensitate mare si in tara noastra reprezentand o problema deosebita in producerea de samanta sanatoasa.
Fuzarioza spicelor cunoscuta si sub denumirea de inrosirea, arsura sau albirea spicelor. Prin raspandirea din ce in ce mai mare, prin pagubele pe care le produc si mai ales prin lipsa unor metode eficace de combatere a devenit cea mai importanta boala a graului.
Agentii patogeni sunt ciuperci facultativ parazite, omniprezente ca saprofiti, umiditatea fiind factorul limitativ pentru ca aceasta sa devina parazite. In afara spicului, speciile de Fusarium mai pot ataca si alte organe ale plantei, in special radacinile precum si plantulele de grau.
Pierderile de recolta se reflecta in sterilitatile florilor si slaba umplere a boabelor. Toxinele secretate de agentii patogeni care produc boala si care se acumuleaza in boabele sunt toxice atat pentru animale cat si pentru om.
Boala apare evidenta prin brunificarea portiunii de pai de sub spic, prin aparitia spiculetelor sau a intregului spic afectat de atacul agentilor patogeni apartinand genului Fusarium, pe care in conditii de umiditate ridicata a aerului, peste 90% apare miceliul si fructificatiile ciupercii. Spicele infectate devin moi, apoi isi pierd din clorofina, se albesc treptat si se usuca. Ele raman mai mici si erecte comparativ cu cele neinfectate.
Boabele formate au masa a 1000 boabe scazut, sunt sistave si sunt purtatoare ale miceliului ciupercii, prin care pot contribui la transmiterea infectiei.
In cazul producerii atacului inainte de inflorire, spicele raman seci, iar cand se produce inflorire, are loc sistavirea boavelor. La baza spiculetelor, pe rahis, apar miceliul si conidii ciupercii sub forma unor pernite de culoarea roz-portocalie. Portiunea de tulpina din imediata apropiere a spicului capata o culoare violacee si in interior este plina de hife miceliene.
Agentii patogeni este Gibberella zeae, cu forma conidiana Fusarium roseum f. cerealis var. graminearum, formeaza sporodochii roze-portocalii, cu conidiofori scurti, purtand macroconidii fusiforme, usor curbate, hialare, cu 3-5 septe, var. culmorum si var. avenaceum.
Pesriteciile din Giberella zeae sunt sferice sau oval, au culoare neagra, se formeaza pe spicele atacate si contin asce alungite, cu cate 8 ascospori prevazuti cu 1-2 septe.
In cursul perioadei de vegetatie infectiile se transmit prin miceliul, conidii si ascosporii, iar de la unu la altu prin seminte infectate sau prin resturi de plante atacate.
Inrosirea spicelor de grau - Giberella zeae
a - spic atacat; b - conidii
Ciupercile din grupa Fusarium roseum f. cerealis var graminearum, ce produce fuzarioza cerealelor, traiesc saprofit in sol si numai in conditii prielnice, de umiditate si temperatura, ataca plantele, raspandindu-se prin miceliul, conidii si ascosporii.
Temperatura optima de dezvoltare este de24-26˚C. Miceliul ciuperci la inceput de culoare alba-cenusiu trece in culoare roz sau bruna- rosiatica odata cu formarea conidioforilor si coniidilor. Ciuperca prezinta doua feluri de conidii:macroconidii si microconidii. Microcnidiile se intalensc foarete rar. Macroconidiile se formeaza pe miceliul aerian, sau in sporodochii.
Fusarium culmorum predomina in zonele cu climat temperat. Temperatura optima de crestere a miceliului si de sporulare a ciupercilor este de 20 -24˚C. Colonile ciupercii au culoarea galbena-rubiniu. Macroconidile se formeaza din abundenta, sunt mai scurte si mai groase decat cele de F.graminearum.
Fusarium avenaceum predomina in zonele mai reci si umede si este specia cea mai slab patogena. Temperatura optima pentru crestrea miceliului si sporularea ciupercii este de 20˚C. Conidiile au o culoare gelbena- bruna. Acestea se dezvolta pe miceliul aerian sau in sporodochii. Macroconidiile sunt fusiforme, calmidiosporii se formeaza in cazuri foarte rare.
Aparitia si evolutia fusariozei cerealor este favorizata se monocultura graului si rotatia grau-porumb, excesul de umiditate si excesul de ingrasaminte azotate. Temperatura si umiditatea solului si a aerului sunt principalii factori care favorizeaza dezvolatea epifitilor de fusarioza la cereale. Astfel, graul poate fi afectat de aceasta boala si toamna, si continua in primavara, dupa care infecti inceteaza, astfel se explica de ce graul semanat timpuriu este puternic afectat. Infectarea radacinilor si bazei tulpinilor de grau este strans corelata cu temperatura si umiditatea din sol.
Epifitiile de fuzarioza le spice sunt declansate cand se intralnesc urmatorii factori: temparaturi ridicate peste 20˚C, umiditatea atmosfeica de peste 90%, sa existe o mare cantitatea de conidii in atmosfera, iar gaul sa se gaseasca in faza de inflorire pana la coacerea in lapte.
Prevenirea si combaterea fuzariozei la cerealele este deosebit de dificia, mai ales in sistemul de cultura intensiva. Soiurile existente in cultura sunt sensibile (Apullum,Rapid) sau mijlociu rezistente( Flamura85, Tropaz, Timisian).
Ca masuri de prevenire a bolii se recomanda evitarea semanatului paioselor se toamna dupa ele insele si chiar dupa porumb, folosirea unei seminte sanatoase, fertilizarea echilibrata cu azot, irigarea judicioasa si in stricta cordonanta cu rezerva de apa in sol si cu cerintele plantei.
In vederea reducerii atacului fuzariozei spicului se recomanda aplicarea unui tratament in perioada cuprinsa de la burduf si pana la inflorit, cu unul dintre fungicidele pentru combaterea bolilor spicului.
Faza incipienta-stg; faza avansata-dr.
Bibliografie:
1.Nichifor Ceapoiu- Graul, editura Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti 1984
|