Fam. Rosaceae
Cuprinde peste 3500 de specii de plante grupate în 120 de genuri cu cea mai mare raspândire în zona temperata a emisferei nordice. Sunt plante lemnoase si ierboase, foarte variate ca st 333p157d ructura. Frunzele sunt simple sau compuse, majoritatea prevazute cu stipele. Florile sunt dispuse ciclic, pe tipul 5, actinomorfe, hermafrodite, exceptional unisexuate, cu caliciul simplu sau dublu si corola din 5 petale libere. Androceul cu numeroase stamine (20-10), mai rar 4 sau 1, dispuse ciclic.
Gineceul poate fi alcatuit dintr-un numar mare de carpele sau prin reducere poate ajunge la o singura carpela. Carpelele pot fi libere sau concrescute cu receptaculul (la speciile mai evoluate). Ovarul poate fi superior, semiinferior sau inferior. Polenizarea este entomofila. Fructele pot fi - bace, drupe, folicule, fructe multiple, compuse si false (poame). Din punct de vedere chimic, rosaceele contin heterozide cu acid cianhidric, uleiuri eterice, saponine, flavone, mucilagii, pectine, taninuri galice si catehice. Alcaloizii lipsesc.
Familia Rosaceae se împarte în 4 subfamilii: Spiraeoideae, Rosoideae, Maloideae, Prunoideae.
Subfamilia Spiraeoideae
Cuprinde arbusti si plante ierboase cu frunze întregi, rar compuse. Receptaculul plan sau în forma de pâlnie, nu ia parte la formarea fructelor. Florile dispuse în corimbe, sunt actinomorfe, pentamere, staminele fiind în numar de 10 sau mai multe. Gineceul din 5-2 carpele apocarpe, fructe folicule.
|