Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Irisul

Botanica


Irisul

Este una dintre cele mai populare si frumoase plante de gradina. Are cateva sute de varietati dintre care 200 spontane. Varietatile de iris sunt disponibile de la dimensiuni miniaturale pana la foarte inalte, cu flori in toate culorile si cu dimensiunea acestora de la 5 la 23 cm diametru. Daca se vor face aranjamente cu mai multe specii de irisi, inflorirea se va extinde din aprilie pana in iunie. Pentru plantare se aleg locuri insorite, cu cel putin 6 ore de soare 848b13i direct. Irisul prefera solul bine drenat, bogat in substante nutritive. Acesta trebuie sa aiba pH neutru sau usor acid. Fertilizarea solului se face cu cantitati scazute de nitrogen si ridicate in fosfor si potasiu (5-10-10). Locul de plantare trebuie sa-i asigure irisului o buna aerisire, pentru a indeparta pericolul daunatorilor. Irisii cresc dintr-un rizom plantat chiar sub suprafata solului.



Din acest rizom vor creste frunzele, tulpinile florale si radacinile care vor hrani planta. Dupa 2-5 ani acest rizom va putea fi sectionat. Aceste sectiuni trebuie sa contina muguri sanatosi si vor fi folositi pentru dezvoltarea plantatiei de irisi. Pentru majoritatea irisilor, perioada de inflorire maxima este dupa 3-4 ani de la plantare. Din iulie si pana in septembrie rizomul are o perioada de odihna. Aceasta este perioada din an cea mai propice pentru

plantarea rizomilor asa incat pana la venirea iernii sa fie suficient de bine dezvoltati. La sfarsitul verii, mugurii viitoarelor plante sunt deja formati. De aceea, e nevoie ca ei sa fie protejati la timp de frigul iernii. Inainte de plantare cu 2-3 saptamani, solul trebuie bine ingrijit pe o adancime de 20-25 cm. Rizomii trebuiesc plantati aproape de suprafata intr-o adancitura facuta in asa fel incat rizomul sa fie plasat deasupra spatiului in care se vor dezvolta ulterior radacinile. Atunci cand se planteaza mai multi rizomi, acestia trebuie sa aiba aceeasi orientare si sa existe intre ei o distanta aproximativa de 30 cm.

Irisii necesita aceleasi ingrijiri ca si alte plante perene. Eliminarea buruienilor prin sapare la suprafata duce la aerisirea rizomilor, daca este facuta cu grija asa incat acestia sa nu fie raniti. Aceasta sapare trebuie sa aibe loc inaintea infloririi. Udarea trebuie sa fie adecvata: solul trebuie pastrat umed dau nu ud. Dupa ce se trec florile, indepartati-le de pe tulpini, daca obtinerea de seminte nu este scopul dvs. Eliminarea frunzelor sau tulpinilor

bolnave va reduce sansele de imprastiere a unor afectiuni. Fertilizarea se face de cel mult 5 ori pe an. Plantele aflate in primul si al doilea an de vegetatie trebuiesc protejate de frigul iernii prin mulcire. Inainte de aceasta operatiune se indeparteaza portiunile afectate de diverse boli si planta va fi tratata cu fungicide.

Mulcirea ajuta nu numai la protejarea plantei de frig dar previne si smulgerea acesteia din pamant din cauza vantului. In primavara, stratul de protectie va fi eliminat esalonat. Dupa ce pamantul se usuca, verificati daca rizomii s-au pastrat in buna stare peste iarna. Rizomii deteriorati vor fi indepartati iar cei care s-au imbolnavit vor fi tratati cu substante corespunzatoare. Ei vor fi replantati dupa regulile deja enumerate mai sus. Desi irisii sunt plante care nu necesita ingrijiri speciale, ei trebuiesc feriti de omizi si de afectiunile produse de bacterii la nivelul rizomilor. Gradina trebuie pastrata curata si toate gunoaiele care se mai aduna pe timpul toamnei sau iernii vor fi indepartate.


Document Info


Accesari: 2571
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )