ACCESORII VESTIMENTARE
Sem. I facem despre pantofi, care se realizeaza din materiale conventionale.
Centrul cultural francez- expozitie vestimentara.
Accesoriul este accent decoratic ca titlu pentru o carte sau un antet la o coala de hartie.
Accesoriile vestimentare fac diferenta intre tinutele de zi cu zi care te fac sa fi sic fara a fi victima.
Accesoriul vestimentar contemporan da senzatia ca devine sursa de inspiratie pentru o tinuta vestimetara sau o completeaza intr-un mod inedit.
Machiajul si cuafura sunt accesorii in contextual tinutei. Obiectele considerate ca accesorii trecuie sa fie adevarate bijuterii, care in esenta sunt creature ce inched povesti.
Scopul realizarii de accesorii sau de a pune accesorii este scopul de a creea obiecte frumoase care spun o poveste, care dau o nota enigmatica.
Materialele din care se creeaza sunt multiple: piele, bijuterii, panzeturi, stofe, materiale.
Tehniciile sunt multiple. Variatia de constructie este infinita. Stilul este influentat de compozitie de forma de exprimare. Creeatia se bazeaza pe tendinte (trendul epocii) si principiu (sunt universal valabile). Principiile trebuie sa fie creative si artistice.
Accesoriile vestimentare pot sa fie in toate cazurile decorative dar pot sa aibe si character functional (ex: un fermoar) si numai cu rol estetic (ex: brose).
La accesorile cu rol functional si estetic (ex: benzi, fermoare) in general sunt fixe (volane). Diversificarea estetica a dus la diverse elemente de produs, a dus la rezolvari de inchidere. O abordare rafinata, dar decorative da acuratete si sofisticare, da o stralucire, combinatii ingenioase. Combinatiile e bines a fie nobile, sa sugereze forme interesante si experimetarea unor senzatii speciale.
Sistemele de inchidere ornamentale pe langa rolul functional au si rol estetic. Inchiderile pot sa fie suprapuse, alaturate fata de pozitia marginiilor plasata pe toata lungimea sau pe toata latime produsului, pot fi montate:
Vizibil (nasturi, fermoar)
Ascuns (folosite la articole realizate la articolele in dungi sau carouri caz in care se urmareste potrivirea acestora sau plasarea simetrica fata de o linie simetrica imaginara. Deasemenea daca se doresc efecte estetice speciale se pot realize prin prelucrarea marginiilor, pozitionare pe produs, suplimentarea accesorilor, gruparea nasturilor, butonierelor, copciilor)
La inchideri se mai poate face o clasificare:
Nasturi, copci, capse, catarame
Fermoar ascuns, vizibil
Smuori sau benzi
BENZI:
Benziile decorative au rol de a sublinia contraste de culoare si de textura si al doilea rol este de a marca linii din compozitia modelului care poate sa fie pur decorative, de a asigura si sustine produsul pe corp, pentru finisarea terminatiilor.
Alta clasificare a benziilor din punct de vedere tehnologic:
finisate
tesute nefinisate (croirea lor se face intodeanuna pe bie la 459 si se lucreaza in mediu umed pentru a preveni deformarea produsului, trebuie spalate si lasate in apa 30 min., iar apoi uscae cu calcatorul si apoi rulate.)
benzi cu margini indoite si neidoite
benziile tricotate pot fi croite pe directia randurilor de ochiuri si a sirurilor. Pe directia sirurilor au o capacitate de intindere foarte mica (alungire redusa), randurile orizontale au grad mare de intindere.
reviste: Joy, Tabu, Omagiu, Stileto (pe calculator)
www.newstoday.com
www.cuetmix.ro
Arta formei III 1152
Simbol magic III 32569
|