Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




ARMONIILE TACERII

diverse








ARMONIILE TĂCERII



"Orbii vad, schiopii umbla, leprosii se curatesc, surzii aud, mortii înviaza si saracilor li se binevesteste." (Lc. 7, 22)


A intra în lumea surzil 24124q161y or, în subtilitatile lor, în trairile lor, a le întelege suferinta si a-i scoate din marginalizare, din izolare, a-i integra în lumea noastra înseamna enorm de mult pentru ei, dar si pentru noi. Traim împreuna emotii si stari minunate, impresionante. Mai demult, unii dintre ei mai mergeau la biserica si doar imitau pe cei din jur, dar nu întelegeau nimic. Acum însa, Biserica, Sfânta Liturghie, fac parte din viata lor. Ei încep sa patrunda si sa perceapa sensul mântuirii, interpretând împreuna cu îngerii rugaciunea soptita cu glasul inimii      când "toata grija lumeasca o lepadam".

Pe 11 martie 2007, în duminica Sfintei Cruci, am aniversat un an de când Prea Sfintitul Parinte Episcop Casian al "Dunarii de Jos" a dat binecuvântarea de sfintire a altarului de oficiere a Sfintei Liturghii pentru deficientii de auz, în cadrul Bisericii "Sfântul Stelian" din Galati. De atunci, traducem în limbaj mimico-gestual, în fiecare duminica, Sfânta Liturghie, eu la Galati - cu aportul deosebit al parintelui Carp Costica si al parintelui Toma stefan - si domnul Costel Caus, asistent social în cadrul Episcopiei noastre, la Braila.

Pâna acum un an, tot efortul a fost pe umerii parintelui Ioan Graur, care avea grija duhovniceasca atât de enoriasii în vârsta, dar si de copiii Scolii Speciale de Surzi "P. P. Neveanu".

La scoala de Surzi din Galati, doamna Director Albu Saftica acorda o atentie deosebita orei de religie si copiii sunt entuziasmati de noile semne si concepte religioase învatate. Meritul este al parintelui      prof. dr. Onu Constantin de la Facultatea de Teologie din Pitesti, care, pe lânga altele, a alcatuit un dictionar de semne religioase în limbaj mimico-gestual si de la care am învatat si noi, fostii lui studenti, acest limbaj.

Vom prezenta, pe scurt, câteva activitati organizate împreuna cu copiii deficienti de auz.

Pe 27 noiembrie 2006, cu binecuvântarea si cu participarea Prea Sfintitului Parinte Episcop Casian, s-a organizat un spectacol în limbaj mimici-gestual pentru toti deficientii de auz din Galati, la Teatrul muzical "Nae Leonard", în cinstea sarbatorii Sf. Andrei, piese de pantomima si cântece interpretate de copiii de la sc. Spec."P. P. Neveanu", poezii interpretate de fetele de la Asezamântul monahal "SF. Vasile cel Mare" si piese vocale religioase interpretate de corul Seminarului Teologic "Sf. Andrei".

Cu o seara înainte, cu prilejul Sarbatorilor Galatiului s-a organizat o serbare cultural-artistica, în cadrul Asociatiei Filantropice crestin-ortodoxa "SF. Vasile cel Mare", coordonata de pr. Cristian Podasca, unde au participat mai multe scoli, printre care si sc. Spec. "P. P. Neveanu", care a sustinut un program artistic de pantomima si cântece religioase în limbaj mimico-gestual.

Concursul cu tema Tânarul angajat în viata Bisericii, organizat de Episcopia "Dunarii de Jos", împreuna cu celelalte scoli din Galati a avut loc si în scoala noastra, unde au fost premiati mai multi elevi. Premiile si diplomele au fost suportate de Episcopie.

Pe 18 decembrie 2006, la invitatia parintelui Lucian Petroaia, am sustinut un concert de colinde în limbaj mimico-gestual la biserica "Sfintii Trei Ierarhi" din Galati. Concertul a avut o rezonanta extraordinara. La fel ca si la Teatrul "Nae Leonard", lacrimile nu puteau fi stavilite. O femeie de 84 de ani a multumit lui Dumnezeu ca a ajuns pâna acum sa poata vedea un astfel de concert, cum nu a mai existat vreodata, ca surzii sa cânte.

În duminica ortodoxiei, pe 25 februarie, s-a desfasurat în scoala noastra concursul de icoane pictate de elevi, dintre care unii au realizat lucrari deosebite si au fost premiati. Suportul de premiere apartine parintelui Ioan Graur.




Simbolul primaverii, martisorul, a prilejuit un schimb de experienta. La o ora de religie, pe care am sustinut-o în cadrul sc. Spec "P. P. Neveanu", cu clasa a VI-a, cu largul concurs al dirigintelui clasei, profesor Lupu Petre, am avut invitati copiii clasei a VI-a D de la de la sc. Gen. Nr. 29 "Sf. Ana", împreuna cu doamna prof. de religie Lidia Hamza. S-au legat prietenii între elevi, acestia si-au dat adresele de email si numere de telefon.

Pe 11 martie 2007, la aniversarea unui an de când deficientii de auz se pot bucura de Sf. Liturghie în limbajul lor, am participat împreuna cu elevii sc. Spec. "P. P. Neveanu", la arhiereasca Liturghie oficiata la catedrala, unde am avut bucuria sa slujeasca Prea Sfintitul Parinte Episcop Casian si Prea Sfintitul Parinte Irineu, episcop al românilor din America (SUA si Canada). În cadrul pricesnei, corul "Armoniile tacerii" a interpretat mimico-gestual doua cântece religioase, care a impresionat profund pe credinciosi, dar si pe enoriasii cu deficienta de auz, vârstnici, care au participant la Sf. Liturghie.

În dupa amiaza aceleiasi zile doamna director Albu Saftica, d-l prof.Lupu Petre de la scoala Specialǎ "P. P. Neveanu" împreuna cu pr. Filip Mihai si doamnele din comitetul parohial al Bisericii "Nasterea Maicii Domnului", au participat la un program artistic pe care l-am organizat cu elevii din scoala noastra, în cinstea zilei de 8 martie. Invitatii nostri au donat carti si cadouri elevilor.

În continuare corul "Armoniile tacerii" îsi propune sa lucreze câteva piese de Pasti (Hristos a înviat, Ziua învierii, Lumineaza-te, lumineaza-te noule Ierusalime, Îngerul a strigat) si, bineînteles, pe termen mai lung, raspunsurile la Sf. Liturghie.

Multumim lui Dumnezeu si Bisericii noastre care acorda toata deschiderea pentru aceste persoane defavorizate si dorim ca în viitor cele doua lumi - a noastra si a lor - sa devina o singura lume si stare duhovniceasca în care sa ne bucuram împreuna.






GHEORGHIŢĂ MARIA, PROF. PETRE LUPU

Prof. de religie la Diriginte cls.VI

SAM "P. P. Neveanu" Galati SAM "Paul Popescu Neveanu"Galati



Document Info


Accesari: 3002
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )