Termenul anime este considerat corespondentul japonez al cartoons, fiind versiunea animata a manga, care reprezinta varianta japoneza a comic books. Anime reprezinta orice film animat, pentru marele sau micul ecran a acelor manga care au devenit populare.
Parintele animatiilor, Osamu Tezuka, a fost influentat de diverse opere ale lui Walt Disney si Max Fleisher, însa fenomenul este mult mai vechi; asadar, nu se poate afirma ca anime sunt o idee americana preluata, transformata si comercializata cu succes de catre japonezi. Influentele occidentale s-au facut remarcate mai mult în modul de creionare al personajelor, cu ochii mari, fata rotunda, expresii caucaziene .
Manga este termenul japonez pentru "imagini aleatorii sau amuzante" si este strâns legat de benzile desenate care, în general, sunt alb-negru si mai rar colorate.
Arta manga s-a dezvoltat dintr-o combinare a artei traditionale japoneze ukiyo-e si stilul occidental de desen, luând forma actuala la scurt timp dupa cel de-al doilea razboi mondial. În limba româna, termenul ukiyo-e are semnificatia de "imagine a lumii rapid-trecatoare".
Spre deosebire de SUA si Europa unde benzile desenate erau adresate copiilor, în Japonia manga-urile s-au adresat atât copiiilor, adolescentilor cât si adultilor. Denumirile japoneze pentru aceste categorii de vârsta au ajuns sa fie folosite si în occident în privinta manga-urilor, ele fiind urmatoarele:
Desenele manga au un numâr variat de subiecte:
|