EDITORIAL
Ne avāntam din nou īn plina primavara cu parfum de liliac si o simfonie de culori care ne vindeca asteniile si ne sporesc nazuintele spre civilizatie, cultura, elevi mai silitori si vremuri mai faste.
Ne bate la usa īnca o data o sarbatoare de suflet, ziua scolii noastre, Liceul Bilingv "Decebal". O asteptam īnvesmāntāndu-ne spiritul īn haine de sarbatoare si contabilizāndu-ne realizarile de peste an. Īn acelasi timp, ne spunem ca putem fi mai buni si ne māndrim ca, avāntāndu-ne catre orizonturi europene, nici noi nu am pierdut startul si ne-am implicat īn proiecte cu care ne vom putea māndri.
Plasam acest numar de revista sub semnul ineditului.
Am batut la poarta Europei si iata ca ni s-a deschis. Nu ne ramāne decāt sa sorbim cu nesat din izvorul cunoasterii si al civilizatiei, al binelui si al raului! Sa ne dorim doar sa aflam ce culori si emotii, cāta stiinta si cāta temeritate au adus, din antichitate si pāna azi, drept contributie la spectacolul fara de sfārsit al lumii, toti acei oameni mari sau mici despre care stim cāte ceva sau nu stiu nimic.
Traim īntr-o lume surprinzatoare, care adesea īsi duce existenta la limita. LUMEA aceasta nu este o notiune abstracta. LUMEA suntem noi, cu greselile si nestiinta noastra (vezi īncalzirea globala), cu nesabuinta si jocul hazardului (razboaie, calamitati naturale), dar si cu atātea minti stralucite, gesturi de solidaritate impresionante si surprinzatoare, cu glorie si maretie, cu purpura si aur, dar si cu noroi, cu lumina din rāsul īn cascade ale copiilor sau zāmbetul si gesturile tandre ale īndragostitilor, dar si cu īntunericul din lacrima orfanilor sau cu fruntea brazdata de griji a batrānilor.
Poate aflānd mai multe despre universul acesta eterogen ne vom īntelege si tolera īn sfārsit, ne vom aprecia, admira si ajuta unii pe altii.
"Ce lume minunata!" spunea Louis Amstrong īntr-un cāntec. Sa o aparam asadar, caci īn acest fel cāstigam secunde ce ne apartin din eternitatea universului.
Profesor Ana Cīmpeanu
INVENTATORI
Īntr-o societate caracterizata de idealurile marunte ale indivizilor, cānd "dragostea de arginti" este mai presus de dragostea de dreptate, cānd o multime de false valori se evidentiaza, atragānd īn felurite moduri atentia asupra lor, este normal ca adolescentii si copiii sa fie usor confuzi cu privire la modelele de urmat īn viata. Iata de ce este de datoria noastra, a dascalilor, sa aducem la cunostinta celor mai tineri ce īnseamna un om deosebit, un om de valoare, o personalitate.
Privind evolutia omului, constatam ca primele personalitati au fost conducatori politici, dar acest fapt nu īnseamna ca toti conducatorii politici au fost si personalitati. Constatarea aceasta este valabila pentru orice alt tip de personalitate: sociala, spirituala, stiintifica. Personalitatea reprezinta un om care īsi propune sa dezlege misterele vietii si ale cunoasterii, sa transforme viitorul prin vointa sa spre progresul umanitatii.
Un individ social devine personalitate daca este un agent al progresului, un inventator īn domeniul respectiv, menit sa aduca bine omenirii, societatii, sa impulsioneze mersul acesteia īnainte. Personalitatea este o expresie a nelinistii permanente īn sensul constructiv al cuvāntului. Īn orice domeniu s-ar instala, ea nu se multumeste sa participe ca spectator la curgerea lucrurilor; ea intervine, le ordoneaza, le recāstiga, patrunde īn adāncimea lucrurilor si a lumii, dāndu-le noi interpretari, un nou chip.
Īn clipa īn care nelinistea ei vatama societetea, mersul ei ascendent, nu mai putem vorbi de personalitate, ci - mai degraba - de cazuri nevrotice. Istoria ne ofera exemple concludente ce vin īn sprijinul acestei idei: Nero, īmparatul Romei, bāntuit de nelinisti distructive, numerosi savanti ale caror descoperiri pot deveni daunatoare omenirii (bomba nucleara, bomba biologica etc.). Pot oare aceste inventii sa stea alaturi de cele ale unor savanti ca: Thomas Edison - brevetator a peste 1300 de inventii, īntre care becul electric, fonograful si telegraful duplex, Alexander Graham Bell - inventatorul telefonului, Johann Gutenburg - inventatorul tiparului, Godfrey Hounsfield - cel ce a inventat tomografia computerizata, Galileo Galilei - inventatorul telescopului sau Leonardo da Vinci - pictor, sculptor, inginer, arhitect, scriitor, muzician si geolog, supranumit "il Unico"?
Astfel de oameni au existat cu adevarat. Nu erau nici pe departe perfecti, chiar si atunci cānd erau geniali. Pe toti īnsa īi caracteriza pasiunea pentru adevar.
Relatia geniului cu societatea este una de interdependenta. Societatea naste genii, iar acestea īsi dedica gāndurile, pasiunile si vointa scopului pe care si-au propus sa-l atinga. Creatia lor nu distruge ordinea, viata fizica si istorica a societatii, dimpotriva, ajuta evolutia, progresul social.
Nu exista domeniu īn care succesul sa vina de la sine. Fara munca titanica, vointa de neclintit si perseverenta dusa uneori la extrem, nu se poate realiza ceva maret. Actul creatiei cere sacrificii. Pentru ca o opera sa supravietuiasca succesiunii epocilor, autorul ei trebuie sa nu precupeteasca nici un efort.
Frumusetea artistica se dezvolta si ea pe trunchiul moralitatii artistului, al puterii sale īnfaptuitoare, al consecventi si capa 10110l111k citatii sale de se sacrifica. Trebuie citita biografiile lui Michelangelo sau a lui Beethoven pentru a vedea care este īntinderea bazei morale pe care se ridica o opera artistica.
Sa treci peste obstacolele ivite īn calea ta spre ideal, sa iei lucrurile de la īnceput, sa identifici greseala, sa o īndrepti, sa-ti pastrezi īn aceasta continua reluare calmul, rabdarea si īncrederea īn talentul si capacitatea ta de a ajunge acolo unde ceilalti spun ca e imposibil - iata īnsusiri comune tuturor personalitatilor.
Rasfoind biografiile unor astfel de persoane constatam ca au fost - facānd abstractie de genialitatea lor - oameni obisnuiti. Atāt de obisnuiti īncāt multi dintre ei purtau ani de zile aceeasi haina cu coatele roase si le era adesea mai la īndemāna sa rezolve o foarte complicata problema de algebra, decāt sa gaseasca banii necesari pentru plata chiriei. Citind biografii ale marilor creatori putem īntelege mai lesne ce sacrificii au facut si cum au fost priviti de contemporani.
Existenta personalitatilor este de neconceput īn afara societatii. Viata lor este ca a oricarui individ - strāns legata de un cadru social existent. Nu de putine ori marile descoperiri au fost atāt de surprinzatoare, īncāt au fost primite cu reticenta de catre contemporani. De foarte multe ori societatea nu era pregatita sa urmareasca si sa īnteleaga demersurile pe care geniul le īnfaptuia pentru a ajunge la forma finita a creatiei sale. Operele extrem de valoroase pentru societate au fost ignorate īn timpul vietii autorului, pentru a fi descoperite imediat dupa moartea acestuia sau chiar mult mai tārziu.
Au fost īnsa si personalitati care s-au bucurat de aprecierea contemporanilor, chiar si de faima, īnca din timpul vietii. Meritele deosebite ale unora dintre ei au fost luate īn seama īnca de la vārste fragede. Este cazul lui Wolfgang Amadeus Mozart, cel care la 6 ani dadea concerte publice si īncepuse deja sa compuna. Pentru astfel de personalitati precoce, germanii au gasit un termen elocvent: wunderkind (copil-minune).
Īncepānd cu anul 1901, pentru merite deosebite, personalitatile sunt recompensate cu Premiul Nobel. Acesta consta dintr-o diploma, o medalie si o suma de bani (īn 1901 echivala cu 40.000 $, apoi a crescut constant, ajungānd īn 1991 la 1.000.000 $).
Iata continutul testamentului lui Alfred Nobel semnat īn 1895: "Īntreaga mea avere va fi īmpartita īn felul urmator: capitalul, investit īn titluri de proprietate de catre executorii mei testamentari, va constitui un fond din care anul se vor acorda premii celor care, īn timpul anului precedent, au adus cele mai mari beneficii omenirii. Mai sus amintitul venit va fi īmpartit īn 5 parti egale ce vor fi distribuite dupa cum urmeaza: o parte acelei persoane care a facut ce a mai importanta descoperire sau inventie īn fizica; o parte persoanei care a facut cea mai mare importanta descoperire īn chimie: o parte persoanei care a facut cea mai mare descoperire īn domeniul fiziologiei sau medicinii: o parte persoanei care a elaborat, īn domeniul literaturii, cea mai remarcabila lucrare de tendinta idealistica si o parte persoanei care a depus cele mai mari eforturi de a duce pacea īntre natiuni. Este dorinta mea expresa ca īn alegerea premiantilor sa nu se tina cont de nationalitatea candidatilor, iar premiul sa fie primit de cel care-l merita cel mai mult, fie ca este scandinav sau nu."
Pe lānga premiile mentionate de Alfred Nobel, īncepānd cu anul 1968 se decerneaza anual si premiul pentru economie.
īnvatatoarea: Florina Pavel
THOMAS ALVA EDISON
Thomas Alva Edison, a fost un important inventator si om de afaceri american. El a trait din 11 februarie 1847 pāna īn 18 octombrie 1931. A fost un autodidact, īnsa acest lucru nu l-a īmpiedicat sa realizeze inventii īn domeniul electricitatii - becul cu filament, al telefoniei, al sistemului de transmisie multipla a telegramelor, al īnregistrarii mecanice a sunetului - fonograful si al cinematografiei - kinetoscopul.
Edison s-a nascut īn Milan - Ohio, dar si-a petrecut copilaria īn Michigan. A fost partial surd din adolescenta, dar asta nu l-a oprit sa devina operator de telegraf īn 1860.
Īn anul 1879 inventeaza becul cu incandescenta. Īn anul 1883 propune un proiect pentru folosirea tractiunii electrice pe calea ferata. Īn anul 1892 inventeaza un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni īn miscare.
Bolozan Ionut, clasa a III a A
ALEXANDER GRAHAM BELL
Trebuie sa va spun de la īnceput ca sunt o eleva punctuala. Nu-mi place deloc sa īntārzii la scoala, sa fiu nevoita sa intru īn clasa īn urma doamnei īnvatatoare.
Īntr-una din diminetile trecute m-am jucat la calculator mai mult decāt trebuia si riscam sa īntārzii la scoala. Am plecat īn graba si īn curtea scolii mi-am dat seama ca nu stiam daca am īncuiat usa apartamentului. Īngrozita de ce s-ar putea īntāmpla, m-am scotocit prin buzunare, am scos cartela telefonica si am sunat la vecinul de la apartamentul 36, rugāndu-l sa verifice daca usa era īncuiata. Am respirat usurata aflānd ca probabil din instinct am īncuiat usa īnainte de a ma īndrepta īn fuga spre scoala. I-am multumit atunci īn gānd inventatorului telefonului, oricine ar fi fost acesta. Chiar, cine o fi inventat telefonul?
Curioasa, am cautat pe Internet si iata ce am aflat: inventatorul oficial al telefonului este Alexander Graham Bell. Se pare ca la aceeasi inventie a lucrat si Elisa Gray, dar Bell a obtinut acordarea patentului pentru inventie si recunoasterea doar cu cāteva ore īnaintea ei. A. G. Bell s-a nascut la 3 Martie 1847 īn orasul Edinburgh din Scotia. A fost logoped (persoana care īi ajuta pe cei cu dificultati īn vorbire), descoperitor si inventator, prima persoana din lume care a brevetat un dispozitiv capabil sa emita si sa receptioneze cuvinte rostite.
Descoperirea istorica a telefonului īn 1876 si introducerea īn sistemul de comunicatie internationala a transformat firma Bell Telephone Company īntr-un concern gigant de comunicatie A&T.
Īn anul 1882, A. G. Bell a primit cetatenie americana, iar pāna la moartea sa - 2 August 1922 - s-a ocupat mai ales cu studiul surzeniei genetice la om. Sotia inventatorului suferea de hipoacuzie (adica era surda).
Alexandra Niculescu, clasa a III-a A
Īndrumator: īnvatatoare Florina Pavel
GRIGORI PERELMAN, OMUL CARE A REFUZAT DOUĂ PREMII
Grigori Perelman este un matematician rus nascut la Leningrad (St. Petersburg) la 13 iunie 1966. A urmat un liceu cu programe speciale de matematica si fizica, destinat elevilor supradotati. Īn anul 1982 a participat, īn calitate de component al echipei Rusiei, la Olimpiada Internationala de matematica, obtinānd nota maxima si medalia de aur. Este, de asemenea, un violonist talentat si un bun jucator de tenis de masa.
A obtinut titlul de doctor īn matematica al universitatii din St. Petersburg cu o lucrare despre suprafete euclidiene. Dupa īncheierea studiilor, Perelman a lucrat la celebrul institut de matematica Steklov, care apartine Academiei URSS. Īn anii '90 a tinut cursuri la diferite universitati celebre din SUA: Universitatea Berkeley - California, New York University si Stony Brook University.
Īn anul 2002, Perelman era considerat deja o autoritate īn studiul geometriei Riemanniene si al teoremelor comparative. Īn aceasta perioada, a īnceput sa se ocupe de gasirea unei demonstratii pentru conjectura lui Poincare. Aceasta problema, aparent fara solutie, a fost propusa de matematicianul francez Henri Poincare īn anul 1904 si este cea mai faimoasa problema de topologie nerezolvata īnca. Īn anul 1999, Institutul de matematica Clay, din SUA a anuntat ca ofera premiul Millenium, īn valoare de 1.000.000$ pentru demonstrarea oricarei conjecturi cunoscute, incluzānd pe lista si conjectura lui Poincare.
Īn noiembrie 2002, Perelman anunta ca a gasit o demonstratie pentru Conjectura geometrica, un rezultat care include ca si caz particular, conjectura lui Poincare. El a modificat programul Richard Hamilton, pentru a obtine o demonstratie a conjecturii bazata pe siruri Ricci.
Din 2003, programul lui Perelman a atras atentia comunitatii matematice internationale. Matematicieni si publicatii de matematica de renume au verificat corectitudinea demonstratiei lui Perelman si au gasit ca nu contine nici o eroare.
Īn mai 2006, un comitet format din noua matematicieni de renume mondial voteaza īn unanimitate ca premiul Fields, analogul pentru matematica al Oscarului, sa-i fie decernat lui Grigori Perelman. Sir John Ball, presedintele International Mathematical Union, a mers īn iunie 2006 la St. Petersburg pentru a-l convinge pe Perelman sa accepte premiul. Dupa zece ore de persuasiuni, Perelman refuza medalia Field, care i-ar fi adus o recunoastere internationala definitiva, spunānd ca daca demonstratia conjecturii este corecta, el nu mai are nevoie de alta recunoastere si ca, din acest motiv, premiul Fields este irelevant pentru el.
profesor Ileana Simionescu
Verificati-va cunostintele de chimie
Pulverizatoarele agricole sunt aparate care raspāndesc particule fine din diverse solutii pe sol. Acestea sunt confectionate cel mai adesea din cupru sau din material plastic. Explicati de ce nu se pot pulveriza solutii continānd sulfat de cupru si lapte de var destinate combaterii manei vitei de vie cu ajutorul unui pulverizator confectionat din fier?
Fierul incandescent arde īn aer formānd magnetita (Fe3O4). Masa de oxid de fier produsa este: a) inferioara b) egala c) superioara celei de fier ars?
Se doreste recuperarea piliturii de fier dintr-un amestec de fier si sulf. Ce metoda se poate folosi? Se poate aplica aceeasi metoda pentru separarea fierului din sulfura de fier?
Solutia apoasa de clorura de cupru contine ionii Cu2+(aq), ioni Cl-( aq), precum si ioni H3O+ si HO- proveniti din ionizarea apei. Aceasta solutie conduce curentul electric? De ce? Cānd se supune electrolizei aceasta solutie, ionii proveniti din apa sufera transformari? Puteti prevedea ce se obtine prin electroliza solutiei de clorura de cupru (II) scriind ecuatiile la electrozi si ecuatia totala a reactiei de electroliza?
PH-ul apei pure la 60 C este 6,5. Ce valoare are concentratia īn ioni de hidroniu (H3O+) si īn ioni hidroxil (HO-) īn apa pura la 60 C? La ce temperatura (60 C sau 25 C) apa este mai puternic disociata īn ioni?
Se amesteca 10 cm3 de solutie de acid clorhidric cu 20 cm3 de solutie de hidroxid de potasiu de aceeasi concentratie. Ce contine masa de produsi solizi obtinuti prin evaporarea la sec a acestui amestec?
Se dau pH-urile diferitelor solutii: suc de portocale, 3,5 suc de morcov, 5,2 solutie de hidroxid de sodiu 12. Clasificati aceste solutii īntre ele si īn raport cu apa pura, dupa aciditate.
Prin polimerizarea tetrafluoretenei īn emulsie se obtine un produs macromolecular (-CF2- CF2-) numit teflon, cu o temperatura de descompunere de 450 C, cu rezistenta si stabilitate termica ridicate si cu o inertie chimica foarte mare. Pe baza acestor proprietati deosebite ale teflonului, care ar fi domeniile de utilizare ale acestei substante?
Densitatea relativa a unui gaz īn raport cu aerul se exprima ca un raport al densitatii gazului la densitatea medie a aerului. stiind ca masa moleculara medie a aerului are valoarea 28,9g/mol, care este ordinea cresterii densitatilor relative īn raport cu aerul a alcanilor gazosi: metan (CH4), etan (C2H6), propan (C3H8) si butan (C4H10)?
Unele instalatii de īncalzire sunt alimentate cu amestec de aer si butan: 79% aer si 21% butan sau 72% aer si 28% butan. De ce nu sunt explozive aceste amestecuri?
De ce arde o placuta de platina adusa la incandescenta si introdusa īntr-un pahar Berzelius īn care s-a ars īn prealabil o cantitate mica de alcool etilic?
profesor Cecilia Oprea
CELE 7 MINUNI ALE LUMII ANTICE
1. Piramida lui Kheops din Egipt
Construita īn perioada dinastiei a IV-a, piramida are latura bazei de 237,5 m, īnaltimea de 146m (azi are doar 136 m, din cauza uzurii) si se termina cu o platforma de 6m. Piramida s-a construit īn 30 de ani din care 6 ani au fost necesari pentru amenajarea si nivelarea drumului pe care urmau sa fie transportate pietrele de pe malul Nilului (deoarece se aduceau cu corabiile pe Nil) pāna la platoul Giseh, situat la 15 km sud-vest de Cairo. Īn construirea piramidei s-au folosit 7 milioane de tone de piatra si circa 100 000 oameni, īnlocuiti la intervale de 3 luni.
Cele patru laturi ale piramidei Kheops sunt orientate exact pe directia celor patru puncte cardinale. Latimea bazei este egala cu numarul zilelor dintr-un an. Conform unor cercetatori francezi, piramida īn momentul constructiei, nu avea 146 m, ci 148 m. Acest numar īnmultit cu 1 miliard duce la un produs de 148 milioane km, distanta de la Pamānt la Soare. Astfel de piramide, geometric perfecte, se cunosc azi īn Egipt īn numar de aproximativ 80.
2. Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon
Semiramida a fost o regina din mitologia Babilonului, fiica a unui muritor de rānd si a zeitei siriene Derketo.
Fiind abandonata īn desert de mama ei, a fost hranita de porumbei si apoi de niste pastori. A devenit sotia regelui Ninos pe care l-a ucis si a devenit regina. Se spune ca arhitectii i-au construit palate celebre si "gradini suspendate", aflate pe terasele palatelor. Gradinile erau sustinute de bolti din caramida. Sub acestea erau amenajate īncaperi racorite printr-o ingenioasa circulatie a aerului (prima instalatie de aer conditionat) combinata cu sistemul de irigare a gradinilor si anume o masina hidraulica de pompat si ridicat apa din Eufrat pāna la īnaltimea teraselor (100 m).
3. Statuia lui Zeus din Olimpia
A fost executata de sculptorul Fidias (īntre anii 437-432 ī.Hr.) din lemn placat cu aur si fildes, īnalta de 12 m, iar cu soclul atingea 14 m. Zeus era asezat pe un tron de aur, cu un spatar īnalt, bogat decorat cu bronz, fildes, abanos, aur, pietre pretioase. Pe cap purta o cununa reprezentānd frunze de maslin; īn māna dreapta avea o statuie a Victoriei, din aur si fildes, care tinea o panglica si avea pe cap o coroana. Īn cealalta māna tinea un sceptru lucrat din email si diferite metale; pasarea care statea pe acest sceptru era un vultur. Īmbracamintea (mantia) lui Zeus era presarata cu flori de crini din aur si alte desene aurite. Sandalele erau din acelasi metal. Aceasta statuie a fost distrusa īn sec.V d.Hr.
4. Colosul din Rodos
A fost o statuie uriasa din bronz aflata la intrarea īn portul Rodos (insula din Marea Egee) si īl reprezenta pe Helios, zeul Soarelui. A fost executata de sculptorul Chares din Lindos (īntre anii 292-280 ī.Hr.)vsi de locuitorii orasului īn amintirea unei victorii īn lupte. Avea 32 m īnaltime. A fost distrusa īn anul 224 ī.Hr. īn urma unui cutremur.
5. Templul Dianei din Efes
Diana a fost zeita vānatorii la romani, protectoarea animalelor. Avea mai multe sanctuare, īnsa cel mai cunoscut a fost templul din Efes (oras vechi īn Asia Mica). Īn anul 356 ī.Hr. a fost incendiat de un locuitor al orasului.
6. Farul din Alexandria
Orasul Alexandria, port la Marea Mediterana īn Egipt, a fost fondat de Alexandru Macedon īntre anii 332-331 ī.Hr. Farul a fost construit de arhitectul Sostratos, īntre anii 285-247 ī.Hr., pentru a ghida intrarea corabiilor īn port. Avea 3 corpuri suprapuse: la baza-patrat, la mijloc-octogon, sus-cilindru. Avea 135 m īnaltime si a fost executat din marmura alba. A fost distrus īntre sec. XII si XIV din cauza cutremurelor si a arabilor.
7. Mausoleul din Halicarnas
Mausol a fost un rege din Asia Mica, din localitatea Halicarnas unde a trait si "parintele istoriei", Herodot. Mormāntul (templul - mormānt) a fost construit īn epoca elenistica fiind terminat īn anul 335 ī.Hr. De la acest rege provine si denumirea actuala a mormintelor marilor personalitati sau eroi.
AUTOR ? ? ?????
CURIOZITĂŢI "GEOGRAFICE"
Cel mai mic stat din lume este VATICANUL cu o suprafata de 0,44 km2 si o populatie de aprox.1.000 locuitori. Pentru a intra pe teritoriul acestui stat este suficient sa pasesti īn Piata Sf. Petru sau sa treci pragul Muzeului Vaticanului. Putini stiu ca Vaticanul dispune de toate institutiile specifice unui stat: de o armata (Garda Elvetiana), de o posta care emite timbre, de o statie de radio care emite īn 35 de limbi si chiar de o monetarie. Vaticanul este o adevarata putere culturala īn sensul ca dispune de cea mai bogata colectie de arta din lume. Biblioteca Vaticanului, ridicata īn anul 1587, contine colectii de carti si de documente de o valoare inestimabila. Īn muzeele Vaticanului se afla colectii de arta antica si crestina timpurie.
Cea mai veche republica din Europa (īnfiintata īn 1263) este SAN MARINO, cel de-al doilea stat independent - dupa Vatican- aflat pe teritoriul Italiei. Din punct de vedere al dimensiunilor acesta este al cincilea pe lista celor mai mici state din lume.
Cetatea Eterna - ROMA este orasul antichitatii, al evului mediu crestin si al Renasterii. Nu exista un alt oras īn Europa care sa se poata māndri cu o istorie atāt de īndelungata - peste 2.500 de ani. Īnfiintata īn 753 ī.Hr. Roma a cunoscut o evolutie demografica spectaculoasa. Roma a devenit capitala Italiei īn 1871, dupa unificarea tarii.
Leaganul democratiei - ATENA a reusit prin oamenii sai politici si prin filozofi remarcabili sa creeze un sistem politic superior. Desi de-a lungul timpului sistemul politic atenian a suferit unele schimbari, nici macar distrugerea orasului, īn anul 480 ī.Hr., nu a reusit sa zdruncine fundamentele acestui sistem, bazat pe conceptul de cetatenie.
Centrul religios al marilor culte - IERUSALIM este un oras sfānt pentru evrei, musulmani si crestini. De veacuri aceste trei culturi alcatuiesc īmpreuna imaginea orasului. Pelerini din īntreaga lume sosesc la sinagogile, moscheile si bisericile din Orasul Vechi. Ierusalimul, vechi de 3.000 de ani, a avut stapāni diferiti, pāna cānd a devenit capitala statului Israel, īn 1948.
Bizant, Constantinopol sau Istambul sunt trei denumiri ale aceluiasi oras, care īn antichitate a fost centru comercial, apoi capitala Imperiului Roman de Rasarit, pentru ca, īn 1453, sa cada īn māinile turcilor.
Cea mai joasa tara din lume, din punct de vedere al altitudinii, este OLANDA, care īn limba locuitorilor sai se traduce Ţara de Jos. Multe regiuni se afla sub nivelul marii sau la doar cātiva metri deasupra lui. Pentru a īmpiedica inundarea tarii de maree, olandezii au inventat de-a lungul secolelor un sistem de diguri si de terasamente īmpotriva inundatiilor. Numeroasele canale sunt cai de transport ideale si faciliteaza semnificativ circulatia. Cu toate acestea locuitorii prefera un mijloc de transport mai comod decāt transportul īn comun sau autoturismele: bicicleta. Īn nici o tara din Europa nu exista atāt de multi biciclisti.
Capitala lumii - NEW YORK este un adevarat conglomerat de popoare, 8.000.000 locuitori care comunica īntre ei īn limba engleza. Īn interiorul diverselor comunitati etnice se vorbesc peste 80 de limbi. Manhattan-ul, locuit la īnceput de indienii din tribul Algonkin, colonizat de olandezi si cucerit de englezi, gazduieste toate etniile si culturile.
AUTOR????????????
sTIAŢI CĂ?
Specialistii NASA au descoperit cu ajutorul imaginilor surprinse din spatiu o veche asezare maiasa īn Guatemala. Pe imaginile surprinse din satelit, unele urme ale constructiilor se coloreaza īn galben si sunt perfect conturate, chiar daca sunt acoperite de vegetatie.
Ceaiul are efecte benefice numai atunci cānd este baut fara lapte sau frisca, respectiv fara lamāie sau zahar. Ceaiul actioneaza benefic, daca nu este amestecat cu substante care dau gust.
Mai mult de jumatate din toxiinfectiile alimentare contactate īn mediul domestic ar putea fi prevenite, daca buretele de spalat vasele ar fi introdus unu-doua minute zilnic īn cuptorul cu microunde. Observatia se bazeaza pe experimentul īn care cercetatorii au introdus, timp de doua minute, īn cuptorul cu microunde, bureti infectati cu diferite bacterii. S-a dovedit ca 99% dintre bacterii au fost distruse.
Creierul uman este capabil sa reactioneze la auzul rāsului. Odata perceput stimulul extern, creierul pregateste muschii faciali pentru rās. Sunetele pozitive sunt mai "molipsitoare" decāt cele negative. Aceasta concluzie explica si faptul ca nu putem sa nu zāmbim atunci cānd vedem oameni care rād.
Fiecare curmal are relatii strānse cu semenii sai. Daca unul moare, "prietenul" sau din apropiere īl jeleste si nu mai rodeste. Un copac femela se stinge daca "partenerul" sau moare.
Fructele culese dimineata sau seara sunt mai gustoase decāt cele culese la amiaza.
Cea mai veche leguma folosita de om este varza.
Īn padurile tropicale, copacii nu au inele anuale.
Trandafirii contin mai multa vitamina C decāt majoritatea fructelor si legumelor.
Prima planta cerealiera cultivata pe Terra a fost orzul.
Cel mai hranitor fruct din lume este avocado. El asigura 2.500 de calorii la 1 Kg.
Stiloul (tocul rezervor) a fost inventat de Petrache Poenaru, om de cultura romān, pe vremea cānd studia la Paris si a fost brevetat acolo ca inventie la 25 mai 1827. El reprezinta si prima inventie romāneasca brevetata cunoscuta pāna īn prezent.
profesor Georgeta Ionescu
ANIMALELE DE IERI... PASĂREA DODO-PORUMBELUL URIAs
Pasarea Dodo sau Rephus cucullatus,era un porumbel urias terestru. Cāntarea 22 de kg, iar penajul de culoare cenusie. Era raspāndita pe insula Mauritius din Oceanul Indian. Dodo a disparut īnainte sa fie cunoscut de oamenii de stiinta.
Īn anul 1598 olandezii au acostat pe acea insula, iar din cauza ca pasarile Dodo nu au fost niciodata deranjati de un pradator terestru specia aceasta a disparut.
Plecarea olandezilor de pe insula īn 1710, a lasat īn urma dezastre ecologice: padurile de ebena taiate, Dodo disparut, o ariditate crescuta si ravagii produse de cicloane.
Totusi Dodo a existat si īn colectii.
Īn anul 1865 un naturalist britanic pe nume Georges Clark descopera un numar mare de oase de Dodo īn locul numit Manaux-Songes.
Īn muzeele din lume exista la ora actuala cāteva schelete de Dodo.
Muzeul National de Istorie Naturala ''Grigore Antipa'' din Bucuresti are īn posesie un astfel de schelet.
ANIMALELE DE ASTĂZI... IRBISUL
Irbisul sau "Pantera zapezilor" traieste īn zonele muntoase din Asia centrala, din nord-vestul Chinei pāna īn Tibet si Himalaia. Irbisul masoara fara coada cam 100-130 cm, iar coada 80-100 cm. Greutatea poate ajunge pāna la aproximativ 70 kg.
Culoarea de fond a blanii variaza de la gri deschis la maro.
Femelele ajung mature la vārsta de 2-3 ani, iar masculii la 4 si se pot reproduce pāna la vārsta de 15 ani.
Irbisul este in primul rānd animal nocturn, dar cea mai mare activitate o are dimineata devreme si seara tārziu.
Blana Irbisului, unica in lumea felinelor ajuta animalul sa se camufleze.
Mihai Ionita, clasa a IV-a A
īnvatator Cristina Puiu
Decebal nació entre los ańos 55-66 a. C. (cincuenta y cinco - sesenta y seis) y llegó hacer un joven inteligente e impįvido.
Decebal fue hija del ray dacio Scorilo - Decebalus per Scorilo - y sobrino del rey Duras - Diurpaneus, cuando este śltimo llegó ser bastante viejo para reinar, el cedó a su sobrino su lugar al frente de su pueblo geto-daco.
El en ańo 87 (ochenta y siete) an C, el emperador romano Domiciano inció una ofensiva contra Daciei y los geto-dacos tenķan necesidad de un jefe joven y este demostró ser cierto Decebal. Su reinado fue al igual que su vida muy arriesgada. Porque por todos los lados se encontró con reies que querrķan sus territorios que estaban formado por Transilvania, Banat, Oltenia, el centro y sur de Moldavķa. La capital del paķs era Sarmisegetusa, en el districto actual de Hunedoara. El nuevo estado estaba mįs fuerte y mejor organisado.
Tenķa una populación numerosa con una economķa firme y con un enlace comercial y con una cultura floreciente que tenķan elementos originales. En cambio a unas ofertas y recompensas substanciales en dinero e ingenierķas, Decebal fue reconocido por Roma. En los 12 ańos de reinar en Dacia, él consolido el poder del ejercito y del estado.
Su ejercito luchó muchas veces contra el ejercito roman invazor. Tuvo dos guerras contra los romanos. Intentó establecer relaciones con el pueblo y los estados enemigos de Roma. En este tiempo entre los ańos 101/102 (ciento uno - ciento dos) una primera guerra donde Decebal salió vencido en Nicopolis y en Dobrogea en Adamclisi.
En otońo del ańo 102 (ciento dos), Decebal es obligado a cerrar una paz muy agotadora para Dacia, porque el rey tenķa que derrumbar los muros de las fortalezas y ceder territorios.
En la segunda guerra entre los ańos 103/105 (ciento tres y ciento cinco) a través del orden de Traianus Apolodor de Danemarca, el mįs famoso inginiero de la epoca, construyó entre Drobeta y Pontes un durable puente suspendido encima del Danubio, el cual fue cruzado por las legiones romanas, en el verano del ańo 150 (ciento cincuento). De esta forma se inció la segunda guerra dacica. Vencido por las legiones romanas, Decebal junto con otros importantes jefes intentaron defender sus terrenos aunque al final perdieron, ganando las legiones romanas con el asedio de Sarmisegetusa. Al final es perseguido por la caballerķa romana y por culpa de un traidor y para no caer vivo en las manos de los enemigos, se suicidó en el ańo 106 an C (ciento seis).
La mįs grande parte del territorio de Dacia fue transformado en el verano del ańo 106 (ciento seis) an C, en provincias romanas. Traianus Ulpius Crinitus mandó en memoria de las luchas entre los dacios y los romanos realizar un imenso monumento (que midió 30 metros), "La columna de Traianus".
En Rumanķa encontramos la estatua del rey dacio Decebal, cerca de la ciudad Orsova, que mide unos 40 metros de altura, escultada en una de las rocas mįs altas de Europa. A esta escultura trabajaron 10 ańos 12 escultores. La figura de Decebal fue clave en la creación de una gente nueva y śnica, "el pueblo rumano".
Trabajo realizado por los alumnos del VI A y XI A,
Coordonados por la profesora Dasicomis Camelia.
sTERsI DE TIMP
(DESPRE BĂTRĀNEŢE)
"Īn tinerete, fiecare persoana si eveniment ti se par unice. Cu vārsta, devii mult mai constient de faptul ca se repeta evenimente asemanatoare. La batrānete, se īntāmpla mai rar sa fii īncāntat sau surprins, dar si sa fii dezamagit. (Albert Einstein)
Acest lucru se īntāmpla, probabil, din cauza faptului ca un om batrān si-a trait viata, a experimentat practic tot ceea ce era posibil. Este de ajuns sa privim īn ochii unui batrān si putem spune ca privim istoria īn fata.
Īntr-adevar, sunt dificili, greu de īnteles, de perceput, pentru ca sunt ca niste copii, de aceea se spune ca batrānetea este o a doua copilarie. Este adevarat, toti vom ajunge batrāni la un moment dat, acesta este ciclul vietii. Toti am fost copii, inocenti, jucausi, toti vom ajunge adulti cu capul īmpovarat de gānduri solide ca nebunia trecatoare, īmpovarati de viata si totusi dornici de a trai, niste fugari īntre hotarul copilariei si cel al batrānetii. Toti vom ajunge batrāni, masurānd īn pasi viata care ne-a mai ramas. Apoi din copilul visator, din adultul serios si din fiinta batrāna, fāntāna de amintiri, nu va mai ramāne decāt o respiratie obosita.
Secundele ne schimba. Minutele nu. Orele ne sterg. Īn prima secunda de viata ne-am obosit cu ideea de "a fi", īn a doua am īnteles ce īnseamna "sa fii", iar īn a treia vom accepta, probabil, " a nu mai fii".
Daca nu ne traim viata din plin, nu ne bucuram de cele mai simple lucruri, care īn realitate sunt marete, cum ar fi un rasarit de Soare... Pentru unii, din pacate, acesta īnseamna o noua zi īn care mai pot face bani de-o vila. Dar de ce sa nu-i apreciem frumusetea, splendoarea si mai ales importanta? Cānd vom ajunge batrāni, cum vom putea gasi raspunsurile cānd nu ne-am gasit pe noi īnsine? si cum ne-am putea gasi pe noi cānd nu am gasit īnca lumea? Viata trebuie traita, nu judecata, pentru ca timpul sigur ne va gasi. Īn amintirea unui oftat prelung, timpul nu iarta.
Unii oameni ajunsi la batrānete realizeaza ca practic nu au nimic, alearga de nebuni cu viata-n palma si nu stiu ce sa-i faca. Se vor stinge īn propria desertaciune, māngāiati de timp. Din pacate viata este un ceas, chiar daca acum nu ne vine sa credem, toti vom ajunge asemeni celor de care, poate, astazi rādem.
Nu putem sa visam caci suntem prea lucizi; nu putem sa adormim caci suntem prea visatori; nu putem sa gāndim caci suntem prea adormiti. La batrānete gāndul fuge din amintire-n amintire. Nimic nu-l atinge. La batrānete o sa fiu sufletul pierdut, alintat de moarte, setea umezita de un potop. Am O DORINŢĂ: sa fiu speranta; speranta pentru inima biciuita cu funia noduroasa de deziluzii. DOUĂ DORINŢE: sa fiu lumina pentru ochiul promis īntunericului si apoi sa īl īnchid. TREI DORINŢE: sa ma nasc, sa rād si sa mor; toate īntr-o clipa. O SINGURĂ DORINŢĂ: sa fiu un punct. O singura parere de rau am: orice individ cu o guma ma poate sterge. Dāra rosie lasata de guma este traseul vietii mele; viata mea, de cātiva milimetri este vesnica. Īn acest peisaj unic īn care existenta este oglindita, un singur punct atrage.
Īn scrisoarea sa de adio, Gabriel Garcia Marquez, ne da o lectie de viata: "nu esti niciodata prea batrān ca sa iubesti, ci īmbatrānesti daca nu iubesti." Sa iubim lucrurile simple, sa ne bucuram de fiecare clipa, ca la batrānete sa avem ce povesti nepotilor, sa avem amintiri frumoase si curajul de a spune "adio!" timpului care ne sterge.
TINEREŢE FĂRĂ BĂTRĀNEŢE
Oare ce īnseamna practic a fi batrān? Sa mergi sprijinit īntr-un baston, sa fii satul de aceasta viata, de aceasta continua lupta cu ea? Nu as putea da un raspuns foarte clar, dar īn mod sigur voi īncerca.
Din prisma mea, a fi batrān nu īnseamna neaparat sa ai 80 de ani, sa ai riduri sau sa mergi cocosat. BĂTRĀN te poti simti la orice vārsta. Daca nu ai un suflet, o minte deschisa si proaspata, nu numai ca esti batrān, ci esti deja mort!
Am descoperit o "reteta" prin care putem ramāne cu totii vesnic tineri. Treburi doar sa traim fiecare clipa cu intensitate maxima, sa spunem ce vrem, sa nu ezitam, ca mai apoi sa avem regrete si sa ne īntrebam "ce ar fi fost daca...?" Trebuie sa stim sa visam, dar sa nu lasam visele sa ne stapāneasca, sa ne pastram īncrederea, chiar daca nimeni nu mai crede īn nimic.
Corpul īmbatrāneste, se urāteste, dar daca avem un spirit tānar, pur si frumos, atunci cu siguranta nu vom muri niciodata.
Trebuie sa ne pastram valorile proprii, chiar daca ceilalti nu sunt de acord cu ele, sa ne bucuram de fiecare plimbare īn natura, de fiecare zāmbet de copil. Avem multe de īnvatat de la copii, aceste fiinte atāt de micute carora uneori nu le acordam prea mare importanta. Sa nu ne petrecem timpul plāngāndu-ne de mila, ci sa ridicam capul, sa īnvatam ceva din ce ni s-a īntāmplat. Chiar daca lucrurile la care tineam se destrama, sa avem puterea de a le construi din nou. Sa nu ne lasam sufletul patruns de rautatile care se īntāmpla zilnic īn jurul nostru. Sa stim sa apreciem o critica atunci cānd este una constructiva si daca nu este spunem "multumesc" si plecam mai departe.
Probabil pare greu, chiar imposibil de realizat īntr-un univers precum cel īn care traim... Dar trebuie sa privim mereu partea buna, partea frumoasa a lumii si poate, daca ne straduim cu totii, chiar o sa putem face lumea mai frumoasa.
Sa zāmbim mereu, sa avem puterea de a ierta, sa nu purtam ranchiuna si sa traim, sa ne bucuram de fiecare clipa.
Exista atātia oameni frumosi īn exterior, dar daca te uiti īn interiorul lor, vei gasi un suflet mic si otravit. Daca stim sa daruim din inima, sa privim lucrurile, chiar si cele mai urāte, prin ochii unui copil, atunci vom ramāne vesnic tineri si nici nu se vor mai observa ridurile care vin cu timpul.
Pentru un suflet tānar, timpul sta īn loc si va reīncepe sa curga numai la cerere.
Catalin Parascan, clasa a XI-a B
VIAŢA sI VALORILE EI
Oare mai exista valori īn aceasta viata? Uneori cred ca suntem prea superficiali, ca nu mai avem nimic adevarat, nici o valoare. Adevarul este ca nu mai apreciem nimic frumos, stim doar sa producem bani. Devenim o cutie din ce īn ce mai frumoasa cu fundite cāt mai viu colorate, dar din pacate nu exista nimic īnauntru care sa iasa si sa strige "surpriza!".
Asta este... suntem goi pe dinauntru. Īncercam din rasputeri sa ne cream o identitate, sa ne identificam, dar suntem goi uscati...
Ma īntreb uneori daca viata īn sine are vreo valoare pentru noi... oare o traim īntotdeauna? O apreciem? O respectam?
Nu este niciodata prea tārziu sa gasim lumina, frumusetea, simplitatea - acestea sunt adevaratele valori, nu casele luxoase si bijuteriile scumpe, acestea sunt superficiale. Haideti sa īncercam sau macar sa ne prefacem... poate reusim sa ne regasim. Cred ca asta este cheia "succesului": sa ne simtim īmpacati cu noi īnsine, sa avem īncredere chiar si īn cei care ne mint, care ne tradeaza si īn primul rānd sa avem īncredere īn noi si sa ajutam fara a astepta ceva īn schimb.
Acestea sunt adevaratele valori pe care daca le avem putem spune ca traim, ca avem o "VIAŢĂ".
Angelica Pletea, clasa a XI-a A
GUÉRISON
Il y a des moments
Quand tout le monde
Est contre mai
Et je ne vois pas
J'ai dit que la vie est belle
Et j'aurais voulu źtre un hirandelle
Pour moi n'a rien signitié
Que tu étais lain de moi
Je ne l'ai vu pas
Maintenant, sa n'imparle pas,
Ni pour moi, ni pour toi
Plus, je ne t'aimais jamais
J'ai compris que tu étais mon soleil
Mais sans chaleur.
.Sans lumiére.
Elena Mititelu, clasa a IX-a C
Professor Paraipan
Loialitate
Cernuti suntem parca din visele uitate,
Privesc nedumerita si ma scufund
Īn lipsa de loialitate.
Margaritare sunt adesea presarate
Īn praful cel marunt
si umezit de lacrimi albe si uitate.
Īn patetismul greu al unei vagi tristeti
Se pierde īnecāndu-se īntre pereti,
Dulceagul gust si tot ce e loial,
Īn lacrimile curse pe pometi.
Maria Alexandra Avramov, clasa a XII-a F
O SECUNDĂ
O secunda, atāt mi-ar trebui!
As transforma-o īn eternitate
si lānga tine vesnic as trai
Doar o secunda, oare se mai poate?
Dar timpul este astazi mult prea crud
si fara tine vesnicia doare.
Obrazul meu e-acum de lacrimi ud,
Iar tu ramāi pe veci pierdut īn zare
Secunda n-am primit-o, ma opresc...
si o astept sperānd īn continuare
Iar viata trece, eu ma ofilesc,
Boboc ce n-a ajuns sa fie floare.
CALENDAR ECOLOGIST
22 martie- Ziua mondiala a apei
23 martie- Ziua mondiala a meteorologiei
7 aprilie- Ziua mondiala a sanatatii
11 iulie- ziua mondiala a populatiei
25 septembrie- Ziua maritima mondiala
6 octombrie- Ziua mondiala a habitatului
13 octombrie- Ziua internationala pentru reducerea dezastrelor naturale
16 octombrie- Ziua mondiala a alimentatiei
31 octombrie- ziua Marii Negre
profesor Mirela stefanut
DIALOGUL ELEV-PĂRINTE-PROFESOR
SFATURI PENTRU EDUCAŢIA FIECĂRUIA
S-ar fi putut de multe ori sa te simti īncorsetat si apasat de grija nemasurata a parintilor. Asta am simtit si eu de nenumarate ori la vārsta la care as fi vrut sa simt doar grija mea.
Aparent nu era nimic, dar existau momente cānd ma simteam condamnata la un trai īn comun pe care sub nici o forma nu mi-l imaginam asa. Fizic, nu ma loveam de nimic, dar era mai mult decāt o apasare simtita doar de mine - ajungeam sa inventez un control care de foarte multe ori nu exista.
Alesesem minciuna īn locul explicatiilor, iar ei preferau santajul sentimental īn locul īntrebarilor care pāna si lor li se pareau uneori penibile. Situatia conflictuala ar fi putut aparea īn orice moment, atunci cānd puneam īntrebari asupra controlului sau asupra comportamentului meu. Nu puteam prefera indiferenta, dar nici supunerea īn virtutea faptului ca-mi erau parinti. Ma gaseam īntr-o situatie īn care trebuia sa gasesc calea prin care eu sa ma simt libera, iar ei sa se simta parinti. Īmi aduceau īn discutie modelul lor de familie, pe care eu refuzam sa-l vad, pentru ca nu ma identificam īn el. Solutia se lasa asteptata, īn timp eu o descompuneam īn solutii mai mici.
Astfel, am īncercat sa inversez rolurile, eu sa fiu parinte si ei fiica - īnca adolescenta. Am identificat eu - parintele - factorii care determinau īntrebarile si nelinistile si am īnceput aici sa lucrez, organizāndu-le, clasificāndu-le īn functie de ceea ce doream eu - fiica.
Am stabilit corespondenta īntre asteptarile mele ca parinte si asteptarile mele ca si copil. Am considerat ca cele doua coloane paralele nu se īntālneau niciodata, conform axiomei. Am privit atunci asteptarile mele ca fiind ale lor, īn virtutea ideii ca oricum nimeni si nimic nu putea opri directia fireasca a lucrurilor. Bineīnteles, mi-am asumat si un anume tip de reactie din partea lor, dar finalitatea investigatiilor mele era mult mai importanta decāt strategia asumarii atenuarii vreunui tip de reactie. Paradoxal, comunicāndu-le rezultatele mele, am constatat ca ei - parintii - nu aveau nimic de comentat asupra asteptarilor mele, dar legau dezvoltarea mea de o anume "imagine" a fiicei īnchipuita de ei.
Ajuta-te singur!
Ti-e greu sa te faci inteles in fata parintilor si a profesorilor? Ai impresia ca nimeni nu reuseste sa-si dea seama de calitatile tale?
Daca ai raspuns afirmativ la aceste doua īntrebari, īnseamna ca ai o problema de rezolvat. Comunicarea!
Esti intr-adevar convins ca nimeni nu te-ntelege! Esti stresat numai la gandul ca vei fi judecat din nou gresit de parinti, de profesori si de prietenii tai. Duci o lupta continua sa demonstrezi ca esti bun si ca de fapt parerea lor e gresita, dar nu reusesti sa-i convingi.
Trebuie sa incepi sa-ti schimbi genul acesta de atitudine, care oricum ti-a demonstrat ca nu te duce in directia buna. Ai atatea dorinte, dar nu le poti spune pentru ca esti convins ca nu vei fi luat in seama. Ti se pare uneori extrem de greu sa discuti cu parintii tai si sa le spui ce probleme ai, pentru ca oricum stii ca nu vei fi inteles. E timpul sa inveti sa convingi.
Convinge-te pe tine!
Cum ai putea sa te convingi intai pe tine? Intai ar trebui sa raspundem la intrebarea: de ce anume trebuie sa te convingi? Trebuie sa te convingi in primul rand de ceea ce vrei sa-i convingi pe altii.
Astfel, in orice situatie te-ai afla tu trebuie sa fii primul asupra caruia sa lucrezi, spunandu-ti ca situatia aceea va avea un rezultat bun pentru tine. Daca ai reusit acest lucru s-ar putea ca aceasta situatie sa aiba efecte pozitive si asupra celorlati
Cum te convingi pe tine?
Elimina convingerile anterioare care contrazic faptul ca ai putea avea succes. De exemplu in trecut parintii tai au fost nemultumiti de tine pentru ca i-ai dezamagit intr-o anumita problema. De atuncim convingerea ta este ca orice ai face parintii tai vor fi nemultumiti de tine. Te-ai gāndit vreodata ca tocmai acest lucru te duce la esec, pentru ca tu esti sigur ca vei fi asa cum ai fost in fata parintilor tai in trecut.
Daca ai reusit sa elimini anumite probleme din trecut care iti confirma si in prezent faptul ca nu vei avea succes, atunci lucrurile se vor desfasura exact in directia dorita de tine.
Exercitiu pentru schimbarea convingerilor
1. Aminteste-ti o experienta din trecut nereusita
2. Scrie care a fost reactia ta la aflarea unui rezultat negativ obtinut de tine.
3. Scrie care a fost reactia parintilor tai la aflarea rezultatului.
4. Rescrie apoi experienta, incercand sa modifici comportamentul tau, astfel incat rezultatul sa devina pozitiv.
5. Care crezi ar fi fost reactia ta la aflarea unui rezultat pozitiv?
6. Care crezi ca ar fi fost reactia parintilor tai la aflarea unui rezultat pozitiv?
7. Ce concluzii poti desprinde din cele doua situatii? Identifica deosebirile dintre comportamentul tau in cazul actiunii reusite si comportamentul tau in cazul actiunii nereusite. Scrie-le apoi sub forma de lista pe o hartie.
Automotiveaza-te!
Stiu ca iti este greu sa primesti un program prestabilit de sarcini. Nu-ti doresti sa respecti un program creat de parinti sau de scoala. Dar, ai putea pe langa aceste doua programe sa-ti realizezi unul personal. Respectarea acestui program te va convinge pe tine ca poti reusi. Daca detii controlul asupra sarcinilor pe care ti le-ai propus, atunci inseamna ca esti responsabil. Daca esti responsabil, atunci inseamna ca te-ai convins pe tine ca orice actiune propusa de tine spre rezolvare poate avea succes.
Exercitiu.
1. Intocmeste pentru maine un program al tau personal. Cu sarcini create de tine.
2. Vezi in ce masura programul tau coincide cu cel al parintilor sau al scolii.
3. Fa o lista a principalelor puncte comune ale programelor
4. Fa o lista cu punctele pe care le-ai dori sa le schimbi in cazul programelor impuse si motiveaza schimbarea lor.
5. Incearca sa realizezi un nou program din programul ales si din cel impus in care sa imbini sarcinile.
(continuare īn numarul viitor)
profesor Claudia Radu
SĂ GĀNDIM POZITIV
Una dintre cele mai eficiente tehnici psihoterapeutice este programarea neurolingvistica. De cele mai multe ori, aceasta se realizeaza cu ajutorul unui terapeut. Exista īnsa si o alta metoda, considerata veche de cānd lumea si la īndemāna oricui, prin care gāndurile noastre "forteaza" subconstientul sa actioneze īn directia dorita. Este vorba despre ceea ce astazi, chiar daca este o expresie cunoscuta, este destul de rar folosita: gāndirea pozitiva.
Ea reprezinta o adevarata hrana spirituala pentru sufletul nostru si izvoraste din legatura indisolubila dintre constient si subconstient. Acesta din urma dirijeaza modul de functionare a organismului nostru si chiar gāndirea si comportamentul.
Ambitiile, dorintele, aspiratiile si idealurile noastre pot fi programate prin intermediul inconstientului. Acesta, la rāndul sau, poate īnregistra comenzi provenite de la gāndurile noastre. Gāndind pozitiv, subconstientul va reactiona īn consecinta, comandānd la rāndul sau creierului sa functioneze īn directia dorita. Pentru cei credinciosi, una din formele de programare cele mai eficiente este rugaciunea repetata. Cei initiati cunosc si practica, de exemplu, "rugaciunea mintii īn inima", supranumita si isihasta.
Subconstientul īnregistreaza rugaciunea (care se repeta de mai multe ori), iar reactia la nivel neurovepetativ si ulterior cortical nu va īntārzia sa apara. Se instaleaza o stare de liniste sufleteasca, de calm, relaxare, dispare anxietatea, devenim mult mai stapāni pe noi īnsine, se dezvolta asadar autocontrolul.
Starea placuta de relaxare si asigurarea unui anumit echilibru somato-psihic se pot obtine si prin repetarea unor formule ferme dar totodata linistitoare, adresate propriei voastre persoane.
Iata, spre ilustrare, o astfel de formula ce poate fi utilizata de catre cei aflati īn preajma examenelor sau concursurilor, ori a celor obositi dupa o zi grea de munca:
"Sunt calm.linistit.relaxat.
Creierul meu functioneaza perfect.sunt sanatos.
Ma simt din ce īn ce mai bine. sunt calm.relaxat.
Memoria mea va īnregistra tot ce am īnvatat astazi etc."
Se poate astfel formula tot ceea ce ne dorim bun pentru sufletul si trupul nostru. Pe parcurs se vor vedea efectele benefice. Esential este sa avem īncredere īn fortele noastre latente, ascunse, nebanuite. Sa nu uitam ca neurociberneticienii sustin ca un om obisnuit utilizeaza sub zece procente din capacitatea propriului creier. Restul ramāne toata viata nefolosit.
Gāndirea pozitiva ne īndreapta spre binefacerile spirituale si materiale. Dar, ca īn orice actiune, trebuie sa existe un debut. Din fericire nu exista limite de vārsta, sex, rasa, ci doar de prejudecati. Este greu sa ne debarasam de ele. Dar cei dornici de o noua experienta pot īncepe chiar acum.
profesor Aurelia Cazacu
Terapie prin muzica si dans
Din punctul meu de vedere, eu cred ca elevul nu se gāndeste la muzica ca la o terapie ci mai degraba ca la un mijloc de relaxare sau de distractie. Spre exemplu, exista adolescenti asculta muzica dimineata cānd se trezesc pentru a avea o zi cāt mai plina si pe care īsi doresc sa o īnceapa bine dispusi; de asemeni exista adolescenti care asculta muzica atunci cānd īsi fac temele pentru ca acesta este singurul mod īn care se pot concentra la ceea ce au de facut; o alta categorie ar fi cea a adolescentilor care asculta muzica īn orice moment al zile sau noptii pentru simplul fapt ca le place.
Cred ca oamenii din ziua de azi asculta muzica pentru ca de cele mai multe ori se regasesc īn versurile acelor melodii. Indiferent de starea sufleteasca pe care o avem, gasim īntotdeauna īn muzica un refugiu, unde ne imaginam o lume a noastra, a fiecaruia, īn care putem sa visam si īn care se pot īntāmpla lucrurile pe care ni le dorim, dupa care tānjim īn viata reala, dar degeaba, nu se realizeaza...
Dansul poate intra īn aceeasi categorie ca si muzica. Oamenii danseaza īn general la o ocazie speciala. Putini sunt aceia care danseaza pentru ca asta le este meseria si asta trebuie sa faca pentru a-si cāstiga un ban cinstit. Dar si mai putini sunt aceia care danseaza din placere la anumite concursuri si olimpiade. Eu cred ca dansul si muzica nu ar trebui sa lipseasca din viata de zi cu zi a fiecarui om pentru simplul fapt ca ne ajuta sa ne relaxam foarte repede si pentru ca, de ce nu, ardem cāteva calorii din cele pe car le consideram īn plus.
profesor Mirela stefanut
COINCIDENŢE STRANII
Abraham Lincoln a fost ales īn Congres īn 1846.
John F. Kennedy a fost ales īn Congres īn 1946.
Abraham Lincoln a fost ales presedinte īn 1860.
John F. Kennedy a fost ales presedinte īn 1960.
Sotiile lor si-au pierdut copiii pe cānd locuiau la Casa Alba.
Ambii presedinti au fost īmpuscati vineri.
Ambii au fost īmpuscati īn cap.
Secretara lui Lincoln se numea Kennedy.
Secretara lui Kennedy se numea Lincoln.
Andrew Johnson, care i-a urmat lui Lincoln s-a fost nascut īn 1808.
Lyndon Johnson care i-a urmat lui Kennedy s-a fost nascut īn 1908.
John Wilkes Booth, ucigasul lui Lincoln, s-a fost nascut īn 1839.
Lee Harvey Oswald, ucigasul lui Kennedy, s-a fost nascut īn 1939.
Ambii asasini erau cunoscuti dupa cele 3 nume.
Numele fiecaruia este format din 15 litere.
Lincoln a fost īmpuscat intr-un teatru numit "Ford ".
Kennedy a fost īmpuscat īntr-o masina "Lincoln" facuta de "Ford".
Lincoln a fost īmpuscat īntr-un teatru, iar asasinul s-a ascuns īntr-un depozit.
Kennedy a fost īmpuscat īntr-un depozit, iar asasinul s-a ascuns īntr-un teatru.
Booth si Oswald au fost asasinati īnainte de proces.
Cu o saptamāna īnainte sa fie īmpuscat, Lincoln se afla īn Monroe, Maryland.
Cu o saptamāna īnainte sa fie īmpuscat, Kennedy era cu Marilyn Monroe.
Data atacului asupra turnurilor gemene: 9+1+1=11.
11 septembrie este a 254-a zi a anului 2+5+4=11.
Dupa 11 septembrie mai sunt 111 zile pāna la sfārsitul anului.
Primul avion care a lovit turnurile a fost zborul 111.
New York City - 11 litere.
Afghanistan - 11 litere.
Zborul 111 a avut 92 oameni la bord 9+ 2= 11.
Zborul 77 a avut 65 oameni la bord 6+5=11.
Numarul de urgenta american: 911 9+1+1=11.
Insula Manhattan a fost descoperita la 11 septembrie 1609 de Henry Hudson - 11 litere.
Prima echipa de pompieri sosita la fata locului, FDNY unit 1, a pierdut 11 pompieri.
La 7 septembrie 2002, medicii au anuntat totalul pierderilor de vieti omenesti: 2.801 - 2+8+0+1=11.
Bill Clinton - 11 litere; Air Force One - 11 litere.
Exercitiu: Deschideti programul Microsoft Word, scrieti Q33NY (numele primei curse care a lovit turnurile), mariti la 26 si schimbati fontul īn Wingdings.
Material cules de Nadia Sticlaru, clasa a IX-a B
REBUSURI
A-B Poate fi: adjectival, substantival, pronominal, verbal, adverbial
|
|
S |
U |
B |
S |
T |
A |
N |
T |
I |
V |
P |
R |
E |
D |
I |
C |
A |
T |
U |
L |
|
|
|
|
|
N |
U |
M |
E |
R |
A |
L |
|
|
|
|
|
|
D |
A |
T |
I |
V |
|
|
|
|
|
|
|
V |
E |
R |
B |
|
|
|
|
|
|
|
P |
R |
O |
N |
U |
M |
E |
|
|
|
|
A |
D |
J |
E |
C |
T |
I |
V |
|
|
1- Cuvāntul "casa" este...
2- Arata ce face sau cum este subiectul.
3- Cuvāntul "a noualea" este...
4- Raspunde la īntrebarea "cui"?
5- Cuvāntul "a creste" este...
6- Este partea de vorbire care se declina, tine locul unui substantiv.
7- Arata īnsusiri.
Elena- Iuliana Braitaru, clasa VI-B
A-B Ţine locul unui substantiv
|
|
|
|
|
|
|
|
P |
R |
O |
P |
O |
Z |
I |
T |
I |
I |
|
|
|
|
|
|
|
P |
R |
E |
D |
I |
C |
A |
T |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P |
O |
S |
E |
S |
I |
V |
|
|
|
|
C |
O |
M |
P |
L |
E |
M |
E |
N |
T |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
S |
U |
P |
I |
N |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
D |
E |
M |
O |
N |
S |
T |
R |
A |
T |
I |
V |
|
|
|
|
|
|
|
V |
E |
R |
B |
U |
L |
|
|
|
|
|
1- Mai multe... formeaza o fraza.
2- Parte principala de propozitie.
3- Pronumele poate fi personal, reflexiv, demonstrativ sau...
4- Parte secundara de propozitie.
5- Mod nepersonal al verbelor.
6- Īnlocuieste numele unui obiect si-l deosebeste de alte obiecte: pronumele...
7- Parte de vorbire care exprima actiunea, starea sau existenta.
Alina Negrea, clasa a VI-a B
A-B stiinta limbii romāne
|
|
|
|
|
|
G |
E |
N |
|
|
|
|
|
|
|
N |
U |
M |
A |
R |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A |
D |
J |
E |
C |
T |
I |
V |
|
P |
R |
O |
N |
U |
M |
E |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
R |
I |
M |
A |
|
|
|
|
|
|
|
A |
T |
R |
I |
B |
U |
T |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
G |
E |
N |
I |
T |
I |
V |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
C |
A |
Z |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A |
D |
V |
E |
R |
B |
|
|
1- Ce poate fi masculin, feminin sau neutru?
2- Ce poate fi singular sau plural?
3- Ce parte de vorbire arata o īnsusire?
4- Ce parte de vorbire tine locul unui substantiv?
5- Un element de versificatie.
6- Ce parte de propozitie secundara raspunde la īntrebarea "ce fel de"?
7- Ce caz raspunde la īntrebarea "al cui"?
8- Ce poate fi Acuzativ, Nominativ, Genitiv, Dativ sau Vocativ?
9- Ce parte de vorbire exprima locul, modul sau timpul?
Adrian Anghel, clasa a VI-a B
profesor Elena Ciobotearu
|