Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




Revendicarile absolventilor:

diverse


Anexa nr.1


Revendicarile absolventilor:


1. Consultarea Universitatilor si a Facultatilor de Medicina din tara, asupra numarului real de locuri pentru pregatirea în rezidentiat.



Acest lucru îl sustinem în baza declaratiilor presedintelui Colegiului Medicilor din România, d-l Prof. Dr. V. Astarastoaie, care a declarat public faptul ca nu s-a luat în considerare solicitarile de locuri disponibile ale Centrelor de pregatire în Rezidentiat din tara.


Men inerea numarului i structurii locurilor pentru Concursul de Reziden iat într-o componen a similara cu cea din Sesiunea 19 noiembrie 2007, deoarece dorim aceleasi sanse ca si promo iile anterioare.

Ca urmare cerem suplimentarea numarului de locuri pentru reziden iatul pe loc cu cel pu in 1000 de locuri.

Pentru sus inerea acestor afirma ii dorim sa va prezentam urmatoarele cifre:

-pentru Concursul de Reziden iat sesiunea 9 noiembrie 2008 au fost alocate 2048 de locuri + posturi, iar pentru sesiunile iunie 2008 i noiembrie 2007 au fost scoase la co 12112d314m ncurs un total de 3018 locuri + posturi (2327 locuri în noiembrie 2007 i 691 posturi în iunie 2008). Nu am luat în calcul locurile scoase la concurs pentru Concursul de Reziden iat cu timp partial deoarece acesta se refera la absolven ii de pana la promo ia 2005 inclusiv.

Din aceste date reiese ca apoximatix 2000 dintre candida ii înscri i la concurs pentru sesiunea din noiembrie 2007 nu au ocupat un post sau un loc de rezident pana în acest moment, iar daca adunam la aceasta suma si numarul total de absolventi ai promo iei 2008, adica aproximativ 2600, ajungem la o estimare de cel putin 4500 de candidati pentru aceasta sesiune. Cu toate aceste cifre ne vedem în situatia de a contrazice Ministerul Sanata ii Publice cu privire la afirma ia ca în acest an la sesiunea de reziden iat din noiembrie va fi o concuren a mult mai mica ( conform raspunsului catre presedintele FASMR, nr. VIIId.EN/10491 10 oct.2008, semnat de Directorul General Ec. Marcela Iordache).

În plus, la dezbaterile cu privire la introducerea Reziden iatului pe post, reprezentantii studentilor au fost asigurati de catre Ministerul Sanatatii Publice ca aceasta forma de rezidentiat nu va afecta numarul de locuri scoase la concurs pentru Redin iatul pe loc. Pe de alta parte dorim sa contrazicem i motiva ia din raspunsul reprezentantului M.S.P., Ec. Marcela Iordache cu privire la numarul scazut de locuri scoase la concurs în acest an la sesiunea din noiembrie, care declara ca nu sunt suficiente cadre didactice care sa pregateasca un numar mai mare de reziden i.

S-a mai afirmat ca " în centrul universitar Iasi capacitatea de pregatire este depasita pentru specialitatile: anestezie si terapie intensiva, cardiologie, chirurgie dento-alveolara, dermatovenerologie, farmacie clinica, medicina de laborator, medicina muncii, neurologie, oftalmologie, ortopedie si traumatologie, pneumologie, psihiatrie, radiologie-imagistica medicala, reumatologie, sanatate publica si management", dar la suplimentarea locurilor de catre M.S.P. au suplimentate locurile la urmatoarele specializari:

- Cardiologie- 2 locuri;

- Dermatovenerologie- 3 locuri;

- Oftalmologie- 2 locuri;

- Ortopedie si traumatologie- 2 locuri;

-Reumatologie- 2 locuri;

-Sanatate publica si Management- 1 loc;

Suplimentarea ulterioara a locurilor în aceste specialitati, despre care s-a afirmat anterior urmatoarele: " Capacitatea de pregatire este depasita pentru Centrul Universitar Iasi", dovedeste ca este posibila suplimentarea locurilor pentru rezidentiat si ca numarul i competen a cadrelor didactice este suficient de mare pentru a pregati un numar mai mare de rezidenti.

Pe lânga aceste lucruri se mai stie ca anul trecut au plecat sa munceasca în strainatate peste 1000 de medici , iar în acest an au fost deja înregistrate un numar similar de cereri din partea medicilor din tara în vederea eliberarii actelor pentru a putea profesa în strainatate, iar la noi în tara numarul medicilor la mia de locuitori este la mai putin de jumatate fata de tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Iar nu în ultimul rând Pre edintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Dr. V. Astarastoaie, a recunoscut lipsa acuta de medici din sistemul sanitar român dând exemplul anestezi tilor a caror necesar este acoperit doar în propor ie de 27%. inând cont de toate aceste argumente solicitam Ministerului Sanata ii Publice suplimentarea cu cel putin 1000 a numarului de locuri scoase la concurs pentru examenul de reziden iat din 9 noiembrie 2008.


3. În cazul în care suplimentarea nu este posibila, dorim ca numarul de posturi sa fie încadrate ca si locuri, cu posibilitatea concurentilor de a încheia facultativ un contract cu un anumit spital pentru asigurarea unui loc de munca sigur fara sa fie conditionati în acest sens.


4. Solicitam suplimentarea sau redistribuirea locurilor:

- în Centrul Medical Cluj la urmatoarele specialitati: psihiatrie, alergologie, hematologie, gastroenterologie, sanatate publica si management, mentionam ca sunt 0 locuri;

- în Centrul Medical Iasi, la anestezie-terapie intensiva, psihiatrie, psihiatrie pediatrica, , radiologie-imagistica medicala, pneumologie, mentionam ca sunt 0 locuri.


5. Suplimentarea numarului locurilor în specialitatea medicina de familie pentru concurentii care promoveaza examenul de rezidentiat si nu se încadreaza în numarul locurilor si posturilor disponibile.


6. Reprogramarea examenului de rezidentiat dupa alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. Propunem datele de 7    sau 14 decembrie 2008.

Motivam aceasta cerinta prin:

- oferirea timpului necesar pentru a consulta universitatile asupra numarului real de rezidenti care pot fi pregatiti si a Colegiului Medicilor din România cu privire la numarul estimativ de medici necesar în România în urmatorii 5 ani, asa cum se procedeaza în alte tari din Uniunea Europeana.

- faptul ca în acest an intervalul de timp alocat pregatirii pentru examenul de rezidentiat a fost mai scurt decât în ultimii ani,

- acest examen are o importanta majora în hotarârea viitorului nostru ca medici, iar comunicarea cu doar 35 de zile înaintea examenului de Rezidentiat a numarului foarte redus de locuri si posturi ne-a influentat negativ procesul de învatare.

Anexa nr. 2


Cerintele studentilor pentru examenul de rezidentiat:


1. Publicarea în timp util a bibliografiei, precum si a numarului de locuri scoase la concurs pentru fiecare specialitate din fiecare centru universitar în parte.

Solicitam publicarea acestor informatii cu minimum 8 luni înainte de data stabilita a examenului.

Consideram acest termen ca fiind unul absolut necesar pentru acomodarea cu sursele bibliografice recomandate, precum si pentru o orientare în cunostinta de cauza a absolventilor catre o anumita specialitate si un anumit centru universitar.


2. Mentinerea pentru examenul de rezidentiat 2009 a aceleiasi bibliografii ca si pentru examenul de rezidentiat 2008 (asa cum s-a stabilit în data de 30 mai a.c., la întâlnirea de la Bucuresti la care au participat Rectorii Universitatilor de Medicina si Farmacie din tara, reprezentanti ai Ministerelor Sanatatii si Educatiei, precum si un reprezentant a studentilor medicinisti, în persoana Presedintelui Federatiei Asociatiilor Studentilor în Medicina din România-FASMR) si modificarea acesteia începând cu examenul din 2010, odata cu redactarea compendiului special adresat pregatirii examenului de rezidentiat, întocmit de autori români si continând date la zi din domeniul medical.


3. Separarea, la nivel formal, a locurilor de rezidentiat pe post fata de locurile de rezidentiat pe loc, chiar daca cele doua examene se desfasoara concomitent. SoliAcitam acest lucru întrucât numarul de locuri alocat rezidentiatului pe loc în urma examenului din 2008 este drastic redus fata de ceilalti ani.


4. Solicitarea si luarea în considerare a situatiilor furnizate de Universitatile de Medicina din tara cu privire la capacitatea fiecarui centru în parte de a scolariza rezidenti, atunci când se elaboreaza numarul de locuri scoase la concurs la nivel national.



Anexa nr.3


Revendicarile rezidentilor:


  1. Conditii de munca corespunzatoare activitatii medicale prestate:
    • Implementarea unui nou sistem performant de managenment al datelor medicale care sa inlocuiasca actualul sistem învechit, menit sa usureze munca rezidentilor
    • Suport logistic adecvat (calculatoare, imprimante si alte echpamente IT) pentru o mai buna gestionare a datelor medicale
    • Un nou statut al rezidentului si o noua curicula de pregatire, adaptata medicinii moderne
    • Organizarea unui sistem eficient de specializare în cadrul rezidentiatului, comparabil cu cel din Uniunea Europeana
    • O noua bibliografie a examenului de specialitate, sustinut dupa rezidentiat, actuala bibliografie fiind depasita.
  2. Acordarea sporurilor de periculozitate în concordanta cu mediul de lucru si riscurile legate de specialitatea aleasa:
    • Multe specialitati medicale fara sporuri de periculozitate îsi desfasoara activitatea în medii cu un înalt risc epidemiologic, multi rezidenti sunt în contact direct cu afectiuni cronice cu potential transmisibil
    • Consideram oportuna reevaluarea specialitatitor care necesita sporuri de periculozitate
  3. Salariul de încadrare decent, corespunzator perioadei de studii;
    • Dorim un salariu decent care sa ne poata asigura subzistenta; nu mai dorim sa fim întretinuti de familiile noastre.
  4. Salariul minim net 1800 RON;
  5. Servicii medicale gratuite pentru medici si rudele lor de gradul 1;
  6. Plata orelor suplimentare efectuate în timpul specializarii, în functie de numarul acestora
    • Medicul rezident este deseori nevoit sa stea în clinica cu mult peste orele de program aceste ore suplimentare nefiind contorizate sau platite
    • Solicitam un sistem eficient de pontaj si plata orelor suplimentare
  7. Zi libera dupa fiecare garda, plata garzilor efectuate in afara celor obligatorii
  8. Decontarea chiriilor si a transportului public în interes de serviciu.


Document Info


Accesari: 2067
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2024 )