Documente online.
Zona de administrare documente. Fisierele tale
Am uitat parola x Creaza cont nou
 HomeExploreaza
upload
Upload




TRANSPORTUL RUTIER

diverse


TRANSPORTUL RUTIER


AUTOVEHICULUL si remorcile acestora pot circula pe drumurile publice din Romania numai daca starea lor tehnica corespunde normelor si standardelor nationale de siguranta rutiera si protectie a mediului inconjurator. Pentru a putea fi mentinute in circulatie , trebuie supuse periodic de catre proprietari unei inspectii technice.

CONDUCATORUL AUTOVEHICULULUI inainte de plecarea in cursa conducatorul autovehiculului este obligat sa verifice starea technica a acestuia si in special sistemele de transmisie, directie, franare, rulare, lumini si semnalizare. Daca autovehiclul nu indeplineste conditiile technice, conducatorul sau nu va pleca in cursa.


Contractul de transport rutier in traficul intern de marfuri

Este acel contract prin care un caraus auto profesionist se angajeaza sa transporte unei persoane numite « expeditor » o anumita cantitate de marfa dintr-un loc in altul, in schimbul unui pret determinat si intr-un termen stabilit prin contract, prin uzante sau dispozitiuni legale.

Potrivit definitiei de mai sus, expeditorul este acea persoana in numele careia se incheie contractul si se face predarea marfii la transport si nu persoana care incheie contractul sau care face predarea. In practica cel care incheie contractul de transport rutier este adeseori un broker specializat, mandatar sau reprezentant, care in schimbul unui comision inchiei contractul in numele si pe contul expeditorului. Expeditorul apeleaza la serviciile brokerului din mai multe motive :

-brokerul este un specialist in domeniul transportului auto si in aceasta calitate poate recomanda expeditorului pe cei mai buni si mai siguri carausi ;

-el este in contact permanent cu viata serviciilor de transport auto, cunoaste preturile uzuale si poate obtine cele mai avantajoase conditii ;

-poate indeplini operativ formalitatile de predare a marfii de transport ;

-are posibilitatea supravegherii, executarii contractului astfel in cat marfa sa parvina destinatarului in conformitate cu clauzele acestuia.

Uneori brokerul se poate angaja, chiar daca nu dispune de mijloace de transport proprii sau inchiriate, sa indeplineasca toate formalitatile necesare pt realizarea transportului in numele si pe raspunderea sa. In acest caz el actioneaza din punct de vedere juridic ca un caraus profesionist, iar contractul pe care l-a incheiat cu expeditorul este un contract de transport in toata regula. Calitatea de caraus are dubla acceptiune. In primul rand carausul este acel profesionist care realizeaza efectiv deplasarea marfii cu mijloacele lui proprii, inchiriate sau imprumutate. Carausul este acea persoana care se obliga sa faca tot ceea ce este necesar pentru ca transportu marfii sa se realizeze cu mijloacele altuia dar in numele si pe raspunderea sa si care intruneste de fapt conditiile unui comisionar de transport.

Contractul de transport auto de marfuri are un caracter consensual, ceea ce inseamna ca din punct de vedere juridic el se formeaza din momentul cand expeditorul si carausul cad de acord asupra elementelor care definesc prestatia de transport si asupra pretului transportului.

Caracterul consensual al cntractului de transport auto determina un numar de consecinte teoretice si practice importante :

- existenta contractului nu este conditionata de forma scrisa a acestuia. Contractul poate sa fie numai verbal.

- din momentul in care se realizeaza acordul deplin al partilor, raspunderea reciproca a acestora nu poate fi mai mult decat de natura contractuala ;

- momentul incheierii contractului de transport nu coincide cu momentul executarii efective a acestuia. Contractul este format inainte de incarcarea marfii in autovehicul si daca transportatorul nu se prezinta pentru a ridica marfa la locul si in momentul convenit, el incalca practic contractul incheiat.

In practica se intocmeste adeseori un inscris care poarta numele de scrisoare de transport. Acest inscris are forma unei scrisori pe care expeditorul o adreseaza destinatarului si este predata acestuia de catre caraus odata cu marfa care a facut obiectul transportului. Scrisoarea de transport trebuie sa fie datata, semnata de expeditor si sa cuprinda urmatoarele :

-natura marfii, greutatea acesteia, nr de colete si marcajul

-numele si adresa expeditorului

-numele si adresa carausului

-numele si adresa destinatarului, si mentiunea daca scrisoarea este la ordin sau la purtator

-pretul transportului si alte sume datorate carausului

-termenul de executare a transportului si alte conditii asupra carora partile s-au inteles.

Ca destinatar in scrisoarea de transport poate apare insusi expeditorul marfii

Scrisoarea de transport chiar daca este lasata la latitudinea carausului de a o cere sau nu, prezinta o mare utilitate practica deoarece :

-exemplarul semnat de expeditor si care insoteste marfa serveste carausul pentru a sti cine este destinatarul, care este adresa exacta a acestuia si ce bunuri trebuie sa predea la destinatie

-exemplarul semnat de caraus dovedeste incheierea contractului de transport si predarea marfii de catre expeditor in custodia carausului, fiind util mai ales expeditorului ca mijloc de proba dar si destinatarului

-exemplarul semnat de caraus se poate constitui in garantie pt obtinerea unui imprumut bancar de catre expeditor sau destinatar

-avand semnatura carausului pe scrisoare, expeditorul poate dovedi societatii de asigurare interesul sau in asigurarea marfii pe parcursul transportului.

Carausul este obligat sa trimita autovehiculul la incarcare in locul, in ziua si la ora in care au fost convenite de comun acord cu expeditorul. Inainte de incarcare expeditorul este obligat sa verifice daca autovehiculul este apt pentru transportul marfii in bune conditiuni la destinatie. Daca are motive intemeiate de refuz este in drept sa ceara carausului un alt autovehicul.

Expeditorul este obligat sa incarce marfa in autovehicul, sa o stivuiasca si sa fixeze solid coletele, astfel incat sa evite orice pierdere sau deteriorare in parcurs. Carausul este obligat sa verifice ca operatiunile de incarcare, stivuirea si fixarea sa nu puna in pericol siguranta circulatiei autovehiculului pe drumurile publice. In caz contrar are dreptul sa ceara refacerea acestor operatiuni in conditii bune sau sa refuze executarea transportului.

Timpul de incarcare-descarcare este convenit de comun acord intre partile contactante , iar depasirea acestuia din cauze care nu pot fi imputabile carausului da nastere la penalizari de intarziere stabilite conform contractului. In practica curenta din tara noastra aceste penalizari se numesc texe de stationare. Timpul de incarcare-descarcare se suspenda in afara programului oficial de lucru al expediatorului respectiv destinatarului. Daca se lucreaza pe timpul noptii sau in zilele nelucratoare cu acordul carausului timpul respectiv nu conteaza ca timp de incarcare-descarcare decat daca partile au convenit in mod expres acest fapt.

Carausul raspunde pt pierderea sau deteriorarea marfii din momentul primirii la transport si pana in momentul predarii ei catre destinatar. Raspunderea lui incepe din momentul in care marfa i-a fost incredintata in vederea transportului si nu din momentul in care incepe sa execute de fapt transportul. El raspunde pana in momentul cand preda marfa in bune conditi destinatarului si nu pana cand marfa a ajuns la destinatie. El nu poate fi absolvit de aceasta raspundere decat intr-un numar limitat de situatii si anume cand poate dovedi ca pierderea sau deteriorarea marfii au provenit :

-dintr-un caz fortuit sau de forta majora (inundatii,cutremur)

-din viciul propriu al marfii (otetirea vinului)

-din natura marfii (mai ales in cazul bunurilor perisabile)

-din fapta expeditorului sau destinatarului

Carausul raspunzator pentru pierderea marfii in timpul transportului va plati o despagubire calculata in raport cu pretul marfii la destinatie (pentru pierdere totala, o despagubire egala cu valoarea marfii la destinatie ; pentru pierderea partiala sau particulara, o despagubire calculata prin aplicarea procentului de depreciere la valoarea marfii la destinatie)


Document Info


Accesari: 2592
Apreciat: hand-up

Comenteaza documentul:

Nu esti inregistrat
Trebuie sa fii utilizator inregistrat pentru a putea comenta


Creaza cont nou

A fost util?

Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi un link catre el la tine in site


in pagina web a site-ului tau.




eCoduri.com - coduri postale, contabile, CAEN sau bancare

Politica de confidentialitate | Termenii si conditii de utilizare




Copyright © Contact (SCRIGROUP Int. 2025 )